Nejste přihlášen/a.
Ahoj. Líbí se mi projekt domu od jedné firmy, akorat bych potřeboval upravit příčky a stěny "narovnat" - jsou nepravidelné, někde třeba kruhové okno atd. - ja bych ten dům klasicky - rovný stěny, klasický okna. Lze jim napsat, at mi projekt upraví, až pak zaplatím, nebo první zaplatím, podívam se na projekt a řeknu kde to chci změnit, zaplatím znovu za úpravu projektu?
Nadále, ta firma, u které jsem si to vybral má ten dům pěkný, ale protože se jedná o "exklusivní" firmu, cena domu je přestřela aspon o 100% - a to se jedná jen o hrubou stavbu, bílou fasadu, okna a střecha. Nevím jake používají zdivo, ani mě to nezajímá za tu cenu. Je možné projekt poslat více místním stavebním firmam at mi udělají cenovou nabídku, na kolik by dům vyšel? materiál pálená cihla či cokoliv na co se stavební firma specializuje.
Dle mých výpočtů obestavěný prostor "na klíč" - tzn včetně interieru stojí s kvalitními materiály 6000kč/m3. 1000m3 by tedy měl stát dům 6milionů. Za polovinu by pak měla být ta hrubá stavba na dokončení- tzn za 3 miliony. Firma, která projekt navrhnula za 5 milionů nabízí jen tu hrubou stavbu na dokončení, což mi nepřijde jako rozumná cena. I kdybych měl platit dopravu z Pardubic do Prahy, vyjde mě to levněji s Pardubickou firmou. Co myslíte, může si to jeden dodavatel přestřelit, protože má "jméno" a místní firma by to postavila levněji ale stejně?
Mám vybranou jednu firmu z mělníka, ale nevím, jestli jim mam poslat plány, at mi navrhnou cenu, nebo říct, že jim za to dám 3 miilony. A proto chci poslat více firmám, at mam predstavu, kolik by to mělo stát.
Já měl tu zkušenost, že firmám se v současné situaci moc nechce počítat, mají dost práce a nemusí shánět další. Většina prostě neměla zájem pročítat plány a nacenit to, většinou chtěli už zpracovaný výkaz výměr, kam by jen doplnili ceny. Nejméně 50% se neobtěžovalo ani ozvat dál, tak 30% se ozvalo s tím, že mám dodat výkaz výměr, několik mi tvrdilo, že projekt není dost detailní a že za peníze ho dále rozpracují a nacení...
Buďte opatrný s odhadem, protože dle mých zkušeností (právě jsem dostavěl), hrubá stavba byla méně než polovina, u nás tak třetina. Kvalitní materiály uvnitř tu cenu zvednou hodně, ale zase jestli to máte už takhle od počátku naceněné, tak asi dobré.
Projekt jste měli na míru nebo typový dům? Jakého architekta nebo firmu jste použili pro návrh domu?
Na míru, ale pokud jde o nacenění u jiné firmy než u té, která ho nabízí, je to asi jedno - musí to celé projít a spočítat.
Architekta jsme měli normálně z Prahy, kterého jsme si našli, nic speciálního. Ale musím říct, že zklamal jako stavební dozor - doporučuji opravdu si to pohlídat..
Pokud dodáte prováděcí projekt, výkaz výměr bude přesnější, pokud jen projekt ke stavebnímu povolení, který se musí dopracovat do prováděcí podoby, tak počítejte s tím, že spousta věcí nebude naceněná a vy si musíte vytvořit finanční rezervu na nevykázané specifikace výrobků.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.