Nejste přihlášen/a.
Zdravím, potřebuji prodloužit vedení, prodlužovák (3fáz. motorák) na zahradu, chtěl bych se zeptat jaký použít kabel gumák 4x2,5? Bude na něm připojen motor 7kw , jaké použít koncovky na kabel, postačí 16A, nebo 32A? Vše zapojím postaru na 4vodiče jako všude na baráku
Díky za radu.![]()
7 kW, to je při účiníku 0,8 nějakých necelých 13A. Vodič o průřezu 2,5 mm2 by tedy měl stačit, ale samozřejmě záleží i na délce. Koncovky stačí taky 16A.
jj vše je jen poslední zásuvka je 16A na zdi, dříve tam byla 25A ta stará bakelitová, přívod do ní je v mědi sakra silný min 2mm, jde mi jen o to že doma mám 16A vidlici a nový kabel 4x2,5 - 25m tak se mi pochopitelně nechce kupovat nový, motor hvězda trojúhelník také, na něm je 32A spoj, doma při zkoušení motoru jsem použil snad i slabší kabel a ani v zátěži se nehřál, nic to nedělalo tak jsem se jen chtěl ujistit že nedělám úplnou blbost, mimochodem že má 7kw (podle býv majitele) docela pochybuji, štítek tam není ale velikostí a záběrem bych ho tipnul spíš na 5,5kw, trochu zkušeností s mtory mám ,10 let jsem je montoval do strojů, následně stroje odzkušoval jenom neumím počítat ty výkony apod.
Souhlas s nonkem. Zejména pokud by šlo tedy o motor 5,5 kW.
Ještě bych ale i doporučoval, pokud jde o užívání zařízení ve venkovním prostoru, osadit na přívod-vývod 3 fáz. proudový chránič s hodnotou vyb.proudu 30 mA. Současné normy to takto již nařizují a jde hlavně o vyšší bezpečnost před nebezpečím úrazu el.proudem. Na funkci a provoz to vliv němá.![]()
No tak u tebe jsem trochu předpokládal, že budeš znát funkci chrániče. Zřejmě jsem se mýlil. (pro ferax)
bohumil - "Připojí přez něj (z textu předpokládám, že je myšleno přes chránič) pouze vodiče fázové a ochranný vodič".
No to snad ne! ![]()
Hoši, trochu moc spekulací najednou. Na čtyřvodičové vedení jsme nikdy chránič nemontovali. Tušil jsem, že kolem toho bude "bouřka".
Jestli ten dotaz myslíš vážně, tak podle tvojí formulace požádej nějbližšího elektrikáře o radu.
Tu tvoji zahradu si máme přijít odkrokovat, abysme zjistili jakou délku prodlužováku potřebuješ?
A motor 7kW má štítek s parametry, takže sem můžeš napsat jak je motor zapojen a jaký odebírá proud.
Nejsem odborník, ale na prodlužovák pro cirkulárku s motorem 4kW používám prodlužovák s průřezem 4mm čtvereční. Takže na skoro dvojnásobný motor by měl být minimálně stejný a při větší délce o stupeň větší průřez.
osobně si myslím, že tam bude dost velký úbytek kolem 20V a tím pádem ztráta výkonu kolem 300W
tak to beru zpět...a ten propočet je na jeden drát? no já měl trafo svářečku na 2,5mm2 a soplilo se to pak jsem to spočítal a musel jsem to na těch 25m zdvojit aby to nesoplilo, takže jen moje zkušenost, ale je pravda že to byl vpodstatě dvoudrát..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.