Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Opláštění dřev. oken hliníkem - zkušenosti

Od: witty® odpovědí: 6 změna:

Máme v domě dřevěná eurookna (Elk) a na západní straně vlivem povětrnostních podmínek - slunce, déšť - dostávaly celkem zabrat. Lazura se místy loupe a dřevo je částečně poškozené (pouze zvenčí). Jinak jsou okna naprosto v pořádku. Uvažujeme o rekonstrukci - dodatečném opláštění hliníkovými profily. Cena je kolem 70% nových oken, ale bez nepořádku a snad je to navždy. Nemáte někdo s tímto zkušenost, jak opláštěná okna vypadají po čase? Nezatéká pod hliník a nedochází k dalšímu poškození dřeva?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Spíše jsem viděl to, co máte vy + některé prvky byly z hliníku - okapničky. Tam je též problém v tom, že obsahují plastové koncovky a ty časem taky doslova vyšumí. Raději bych provedl 1 x za pět let opravu silnovrstvou lazurou v původním tónu, než investovat 100 000 do hliníkových doplňků. Ty opravy zas tolik nestojí.

hodnocení

0x
Že se lazura loupe je v drtivý většině případů zanedbanou údržbou.
Dřevo hliníkové okna se běžně dělají, jen je konstrukce přizpůsobena montáži hliníku. Tedy proti běžným oknům to vypadá dost jinak.
Asi někdo dělá nějaký systém, který jde přidělat dodatečně na jakékoliv okno, ale nevím, nikdy jsem po tom nepátral.
hodnocení

Díky všem za reakce. Údržba - přetřela jsem okna dvakrát ročně Diavou na nábytek (doporučeno výrobcem). Asi to bylo málo. Ten systém je skutečně jak píšete, okna se vlastně překryjí hliníkovými profily, vypadá to docela dobře - prakticky stejně jako dřevěná okna nebo lze volit klasickou barvu - a cena je 42 tisíc na 4 okna.

Co to bylo za výrobce, mohu-li se zeptat?

Diava je na nábytek, nikoliv na okna.

Na jaře by se okna měla umýt, přejet čistící emulzí a potom ošetřující emulcí. Jen tak dát na hadr a otřít, to je vše.

Vypadá to třeba takhle.

Oprava silnovrstvou lazurou po pěti letech pak není potřeba. Nehledě k tomu, že to je nesmysl.

hodnocení

Jsou to okna od ELK /dnes je to Window Star/, je jim 18 let. Tu Diavu fakt zmiňovali.

Poškození našich oken není snad tak hrozné jako na prvním obrázku vlevo (staženo z netu), ale tmavší poškozené dřevo tam je. Takže buď nechat přebrousit a natřít, pak doufat, že to při správné péči vydrží dlouho, nebo tam dát hliník - viz druhý obrázek nebo první vpravo.
Cenu znovunatření neznám a záruky taky ne, bylo by to jasně levnější, ale kdybych to měla absolvovat ještě někdy v budoucnu, tak jdu raději do toho hliníku. Ta firma, se kterou jednám, prováděla dřív i ty nátěry resp. nástřiky pod tlakem, ale prý to po letech bylo zase poškozené, tak už to nedělají.

Ta okna jsou na západ, takže v létě totální výpal a když prší, tak přímo proti oknům.

Opláštění dřev. oken hliníkem - zkušenosti
Opláštění dřev. oken hliníkem - zkušenosti #2

mau
hodnocení

0x
Dobrý den, mám okna i vchodové dveře v celém domě dodatečně opláštěné hlinikem už 3 roky. Jsem velmi spokojená, pohledově stále jako nové, velmi dobře se čistí. U dveří je trochu problém při vyšších teplotách, hůře se zavírají, je nutná větší síla, než v zimě, možná by stačilo dveře seřídit.i přes to jsem spokojená. Jako doplňky mám sítě proti hmyzu ve stejné barvě. Loni jsme obdobně "opravili okna na chalupě. Rychlá montáž, okna jako,nová.Uvidíme ještě za pár let. Opakované natírání dřevěných eurooken nebylo efektivní, vždy se lazura loupala na větru a dešti exponovaných místech.Moje představa je, že nebudu muset do oken opakovaně investovat a hlavně montáž byla rychlá a čistá.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]