Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Utržený výtah

Od: marcela* odpovědí: 12 změna:
Prosím o radu technicky zdatné jedince. Stále přemýšlím o nedávné nehodě, kdy se se dvěma dělníky utrhl výtah v patnáctém patře. Jeden nepřežil. Druhému se nic nestalo, protože při dopadu výtahu nadskočil. Já tomu věřím, můj muž ne. Stále mě přesvědčuje (malůvkami a propočty), že to není možné. Dnes, třetí den po diskuzi už spolu nemluvíme vůbec. Jak to tedy je? Díky! *zed*

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

al bunda*
hodnocení

0x

A proč je to pro vás důležité? Někdy se prostě dějí zázraky. O inkriminovaném případu nic nepíšete - hodil by se aspoň odkaz. Technicky vzato z patnáctého patra spadnout? No jestli věříte, že se to dá přežít, tak prostě skočte z okna a pří dopadu "nadskočte". Přežijete-li, měla jste pravdu. Nepřežijete-li, měl pravdu váš muž. Stojí vám za to se hádat kvůli takové kravině?
Hezký den.

hodnocení

0x
Myslím, že pokud se podařilo onomu šťastlivci opravdu vyskočit do výšky z podlahy padajícího výtahu v poslední setině před dopadem, mohla tak být snížena rychlost dopadu a to přesně o tu, která byla odrazem udělena zmíněnému skokanovi... V opačném případě se dá použít důkaz jiný, pochopitelnější: Jedu-li ve výtahu směrem vzhůru a vyskočím do výšky, budu se po určitý krátký okamžik pohybovat rychleji než podlaha pode mnou, po překonání výšky, kterou jsem svým výskokem získal se ale budu pohybovat zpět k podlaze a tak naopak budu chvilku pomalejší. Samozřejmě z hlediska okolí výtahu. Nebo i jinak - jedu-li ve vlaku a udělám uvnitř vagonu skok vpřed (po směru jízdy), budu se po dobu jeho trvání pohybovat rychleji než vlak. Udělám-li jej proti směru jízdy, budu pomalejší. Zda ale tyto rozdíly dokáží zabránit zranění při pádu z mnohametrové výšky, nedokáži posoudit. Svůj názor uvádím jen proto, abych napomohl ke smíru ve vaší domácnosti. Ještě bych rád podotkl, že dotyčný šťastlivec doslova řekl, že nadskočil těsně před dopadem výtahu - nikoliv při dopadu. Při dopadu by se naopak síla na podlahu či jeho končetiny značně zvýšila... Míru zdar! :)

jvag*
hodnocení

0x

Nejde tedy o výtah, ale o plošinu. Výtah teprve montovali. Bylo na stavbě bývalého rozhlasu, dosud nejvyšší budovy v Praze. Podle fotek byl jeden skoro chodící, druhý to ale odnesl více - možná se při pádu dostal pod plošinu nebo ho to nějak skříplo.

Domnívám se, že nějaké nadskočení nebo podobné v tomto případě je zcela mimo. Vysvětlete si s manželem jak se padá na plošině = lešení.

Tak tady je odkaz a text:

katastrofy.com/...

PRAHA: K pracovnímu úrazu s tragickými následky došlo ve čtvrtek v odpoledních hodinách na stavbě výškové budovy v ulici Pujmanové v Praze 4 na Pankráci. Jeden dělník přišel o život, druhý skončil se zraněními v nemocnici.
16.08.2007 Aktualizováno 16.08.2007 19:25:37

Kolem půl třetí odpoledne prováděli dva pracovníci stavby montáž výtahu v 15. patře výškové budovy. Pohybovali se přitom na plošině, která se ale v jedné chvíli z dosud neznámých příčin uvolnila a zřítila se dolů, řekla policejní mluvčí Eva Miklíková. Na místě zasahovali policisté, hasiči i záchranná služba.

Šestatřicetiletý muž utrpěl devastující poranění, kterým podlehl na místě. Druhý dvaačtyřicetiletý dělník utrpěl oděrky na horní končetině a byl při vědomí převezen na chirurgii Všeobecné fakultní nemocnice, aby bylo vyloučeno vnitřní krvácení, řekla mluvčí záchranné služby Simona Cigánková.

Dobře, dobře. Ano, šlo o plošinu. Ale není to v tomto případě jedno? Já jsem například zprávu zaslechl v televizi a také to nepovažuji za podstatné. Nicméně je zarážející, že se opravdu druhému padajícímu nic nestalo (mimo lehce poraněnou ruku). Jak je to možné, když oba padali ze stejné výšky, za stejných podmínek a na stejné plošině...? Zázrak? *nevi*
jvag*

Domnívám se, že ta plošina nepadala volným pádem, ale v šachtě se mohla různě otočit tj. volným pádem padali sice všichni,ale různě a různě taky dopadli. Konec konců - jeden přežil, takže se to z něj dá dostat.

Jinak jsou známy případy, kdy i pád z letadla někdo přežil a tam jde o kilometry.

Nadskočení ale opravdu těžko může zmírnění následku pádu nějak pomoci - při nárazu se především utrhnou vnitřní orgány, těm to nadskočení nijak nepomůže, to sníží tak maximálně rychlost nárazu na nohy.

Rychlost dopadu funguje spolehlivě na všechny lidi - např. při nárazu aut do překážek. Jediné vysvětlení je, že se při dopadu toho šťastlivce nějak snížila jeho rychlost .

jvag*
Dodatek:Svědci mimo kameru potvrdili, že na něj totiž spadla část konstrukce výtahu. To, že druhý dělník pád z takové výšky přežil, je doslova zázrak. Záchranářům prý řekl, že před dopadem plošiny stihl nadskočit a právě tím si zachránil životTAKŽE - smrt druhého prý byla způsobena tím, že na něj něco spadlo, nikoli pouze tím, že by moc rychle dopadl, pak se není co divit, že ten druhý přežil. Rychlost pádu byla tedy úměrná tomu co pádu plošiny bránilo na cestě dolů.
marcela*
hodnocení

Tak vám pánové všem třem děkuji za odpovědi. Ale musím konstatovat, že jste se moc nepředvedli. Že si mám zkusit skočit třeba z mostu a před dopadem si nadskočit, to mi řekl ten můj až druhý den, kdy už byl naštvaný. Nevíte Al Bundo, od čeho bych se při pádu odrazila, abych mohla nadskočit těsně před dopadem? Jvag řeší výtah a plošinu, což je nepodstatné, ale ví, že zachráněný nadskočil a to ho zachránilo a také ví jak zemřel druhý dělník. Jenže mě zajímá ten živý. Strejc je, ostatně jako vždy, trpělivý a bere dotaz vážně. Jen jsem se od nikoho nedozvěděla, jestli když budu padat s výtahem a před dopadem nadskočím, jestli mám šanci přežít. Polepšete se pánové ;).

al bunda*

Vždyť jsem říkal, že zázraky se někdy dějí, ne? Těžko říci, zda na plošině fungoval nějaký bezpečnostní systém - výtahy mají obvykle nouzovou samočinnou brzdu - reaguje na vyšší, než dovolenou rychlost sestupu. Já jen chtěl říci, že nějak nemá smysl se kvůli tomu hádat. Prostě manžel má pravdu. Hotovo. *frajer*

BTW slyšel jsem o letušce, která jaklo jediná přežila pád letadla z výšky několika kilometrů. Nevím, jestli před dopadem nadskočila a tak zmírnila následky. Přežila. Znovu se narodila stejně jako ten dělník, co spadl s plošinou z patnáctého patra, nebo ten kocourek, co si vyskočil z okna ve dvanáctém patře. Kdyby bylo pravidlem, že k záchraně při padajícím výtahu stačí včas nadskočit (co je to"včas"?), nejspíš se to školí v bezpečnosti práce. Tudíž pád výtahové plošiny nijak nezajištěné z patnáctého patra s pravděpodobností hraničící s jistotou vede převážně ke zraněním neslučitelným se životem. Uff. Stačí?
Hezký den.

jvag*

Vážená Marcelo,

1) výtah a stavební plošina je velmi velký rozdíl, dokonce i stavební plošina a stavební výtah je velmi velký rozdíl, nesrovnávejte tedy nerovnatelné!

2) pokud směřujete dotaz na následky volného pádu, pak z citace toho co tvrdí svědci - smrt nepřivodil pád, na jehož následky se umírá díky vnitřním zraněním - utržení vnitřních orgánů, ALE to co na něj dopadlo tj. části budovaného výtahu. Ten ŽIVÝ přežil jen díky tomu, že NA NĚJ NIC NESPADLO!.

3) při dopadu volným pádem z výšky 15. patra tj. cca 50m máte rychlost při dopadu cca 110km/hodinu, domníváte se, že by Vám pomohlo se při nárazu auta odstrčit nohama, kdybyste měla jakousi posunovací sedačku?

4) předpokládejme, že výskokem se dostanete do výšky cca 1m, tím jste musela, získat rychlost cca 16km/h tj. cca desetinu rychlosti nárazu. Následky nárazu jsou dány celkovou energií, kterou ovšem při dopadu máte tj. m.g.h, což při 80kg je zhruba 40kJ, výskokem tuto energii snížíte o cca 0,8kJ - rozdíl je tedy pouze 2%

Pokud stále přemýšlíte o tom živém, vraťe se k bodu 2) - přežil, protože na něj nic nespadlo tj. měl v tomto velké štěstí. jeho tvrzení o nadskočení lze brát sice vážně, ale vůbec mu nepomohlo.

marcela*
hodnocení

Aha... Ale stejně bych před dopadem výtahu, stavební plošiny nebo stavebního výtahu zkusila nadskočit.

Děkuji za snahu, podobná čísla a veličiny se objevily i u nás doma na papíře. Bohužel zbytečně.

Hezký den.

jvag*

No ... já bych se asi pro někoho nelogicky snažil snížit následky utržení vnitřních orgánů tj. bych si raději lehnul, protože dráha do zastavení např. srdce o žebra je kratší. Princip airbagu mi přijde podobný - brání volnému pohybu hlavy na volant + ještě k tomu má zbrždění díky tomu, že jde o relativně"měkký"balón.

JInak doporučuji využívat hydraulické výtahy, tam Vám volný pád skutečně nehrozí.:)

lomaks*
hodnocení

0x
Pouhý vyskočení mu určitě život nezachránilo. Z 15. patra měli rychlost dopadu odhadem přes stovku. Zkuste si vyskočit a posoudit o kolik byste takovou rychlost stáhli - prakticky o nic.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]