Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hypotéka nebo nájem?

Od: lolipop odpovědí: 18 změna:

Ahoj. Zajímalo by mě, jestli souhlasíte s mou úvahou.

Lokalita: Praha

Momentálně žijeme v bytě "tchána", já platím nájem 6000, přítelkyne nic. Do budoucna bychom chtěli mít vlastní bydlení.

Kdybychom měli nájem platit oba dva, bylo by to 12 tisíc. 12 tisíc za byt je moc, proto bychom chtěli postavit svůj barák. Pozemky mám já, našetřeno máme půl milionu. Barák bychom postavili za 6 mega (třeba, je to odhad), až bychom měli našetřený milion, vzali bychom si hypotéku na 4miilony. Při splácení 30let je to 15 tisíc měsíčně. Mě přijde lepší 7,5 tisíce platit na barák, at to je pak jednou moje, než tchánovi (ale pořád lepší než cizímu člověkovi).

Njehorší scénář kdybychom se rozešli, 15 bych dokázal zaplatit i ze své výplaty.

Je rozumné si vzít hypotéku? Budou klesat úrokové míry hypoték?

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Řeknu to velmi jednoduše. Mám-li ze svého rozpočtu vydávat měsíčně nějakou sumu, tak vždy bych preferoval splácení půjčky (protože to takzvaně strkám do svého), než platit nájem (a to jsou vyhozené peníze). Platíte, platíte, ale nic nemáte. Viděl bych jednu výjimku. Třeba ten, kdo nemá k domu vztah, nebo nic neumí, tak raději bydlí v bytě, kde se nemusí o nic starat.

lolipo
hodnocení

Toho názoru jsem taky, jenže přítelkyni se do toho moc nechce když ted bydlí zdarma zase no...

To je velmi krátkozraké, zadarmo nebude bydlet donekonečna. Skoro bych řekl, že to je dětinské.

berger*
hodnocení

1x

Nesouhlasím. Jenže jsem už postarší pán,který se osype při představě závazku platit patnáct litrů po dobu třiceti let... Vím,že rada na nic,dnes to asi jinak nejde.

berger*
No buď si těch 15tisic budu mesicne spořit a barák si pořidim až za 30let, nebo si tam už budu těch 30let rovnou k tomu bydlet..
berger*

Vznáším protest,ta další reakce /21,34/ není má! Daň za neregistraci. :-D.Pro tazatele - já bydlení řešil jinak,výrazně levněji a z vlastních zdrojů. Ale chápu,že každý bojuje,jak to jde.

hvds
berger: Až na to, že za 30 let už za ty prachy žádný barák nekoupíte, za 30 let bude ten barák stát dvojnásobek.

joudic*
hodnocení

1x

mam hypoteku, obri zahradu i pro kone a momentalne platim 5500, kdybych to mel v najmu platim 20.000

etana*
hodnocení

1x

Já bych šla do hypotéky, ovšem když se přítelkyni nechce, vzala bych si ji jen na sebe, ale pro začátek bych postavila něco levnějšího, menšího, nechat si udělat návrh rostoucího domu, tedy něco, co by šlo postupně zvětšovat, tím by částka nemusela být tak vysoká. Se skromnějším zařízením, zkrátka něco, co by stálo dejme tomu tři mega komplet i se zařízením, možná i méně. Není třeba pro začátek kupovat kuchyň za sto tisíc a podobně.

lolipop
hodnocení

Nějak tak to mám v plánu, udělat si hrubou stavbu, nechat dát okna a fasádu a poté udělat jen kuchyn, obývák a jeden pokoj. Zbytek dodelavat časem až budou peníze/potřeba pro další pokoj.

bulik*
hodnocení

1x

"Etana" tak tak rostoucí dům. A muselo-li být vše zkoladuováno, tak postavit poloviční se sítěmi k druhé části. Většinou už se ta další část nepřistavuje, protože není potřeba. A vše na Vás, ať se nemusíte s přítelkyní dělit.

lukas32
hodnocení

0x

Určitě je rozumné si vzít hypotéku a nebojte se jít i do vyšší částky. U banky zjistíte, kolik Vám půjčí.

lolipop
19.05.20 22:17
hodnocení

ironie?

lukas32

Proč ironie? Dnes je například 5 milionů relativně vysoká částka, ale bude se zdražovat, to je jisté. A splátka se Vám bude snižovat, protože porostou platy. Kolega si bral půjdčku na dům před rokem 1989 400 tis a platil 2200 /měs tuším na 20 nebo 30 let, A jak se začalo po revoluci zdražovat, byl vysmátý. A opačný případ - rodiče šetřili své dcerunce dvacet let na baráček, přešel rok 89 a úspory vyšly s bídou na dvoupokojový byt. Dnes by tyto peníze nepokryly ani rekonstrukci 3+1 v paneláku.

lolipop
hodnocení

Ano, i tak nějak mi to říká babička,at si vezmu hypoteku co nejdřív.

joudic*

prectete si vic odpovedi od lukas32 a zjistite ze... vyssi castky se fakt bojte, ja jsem koupil dum do 2mil

pioj
hodnocení

0x

12 tisíc za byt v Praze není moc. Za to se před covidem nesehnali v Praze ani nějaké Čakovice nebo podobný vidlákov. Přítelkyni se do toho evidentně nechce proto, že ten byt asi jednou po tátovi dostane, takže proč někde platit ještě 30 let barák a 30 let si utrhovat 7,5 měsíčně od pusy, když má teď bydlení zadarmo a volnost. 15 měsíčně možná při nejhorším utáhnete, ale hrozí vždycky rozchod a přítelkyně bude mít tátův byt pořád k dispozici a vy pak budete platit těch 15 a ještě navrch vyplácet i jí to, co do toho ona mezitím zaplatí. Pokud se vezmete a zapíšete jí i na spoluvlastnictví k pozemku, tak jí budete v případě rozvodu vyplácet i z to vlastního pozemku. Rozejde se polovina manželství, takže taková hypotéka je vždy risk, jen s přítelkyní jít do nějaké akce na 30 let je risk o to větší. To co poroste nebo bude klesat vám v dnešní turbulentní době nikdo zaručeně neřekne. Za rok to může být úplně jiné. Jinak máte teda zajímavé vztahy v "rodině", když plánujete s jeho dcerou společné bydlení, tak vás ještě "tchánek" i tak škube o šestku měsíčně, jako kteréhokoliv řadového kunšafta. Bydlet tam jen jeho dcera sama, tak z toho bytu nemá nic, takhle má bydlení pro dceru zajištěné a ještě dostává bakšiš. To je pro něj značka ideál. Skoro bych se nedivil, kdyby to ani on dceři nedoporučoval, si na 30 let uvázat takovou kovadlinu na krk, když má byt jistý.

hodnocení

0x
Taky je ještě třeba počítat, že je třeba platit provoz domu jako energie atd. A to k těm 15. 000 připočítat...
A s tím rozchodem pocitejte raději standardně... V mém okolí je to opravdu jenom vyjímka, že jsou lidé spolu, většina řeší zrovna ty hypotéky po rozchodu...
A ani bych si nedělal na Vašem místě supervelké plány. Ale nějakou představu člověk mít musí... Počítat s nemocí... Ztrátou zaměstnání... Zda těch 15.000 zaplatím snadno, či nadoraz...
Jinak jsem pro.. Mám dvě dospělé děti, také toto řeší...
Tak pokud to není vyloženě "nadoraz", tak bych do toho šel... Ono jiné řešení nemá moc perspektivu...
Držím palce!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]