Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kapající kohoutek na plast. trubce v kuchyni

Od: petr2222 odpovědí: 11 změna:

Čau,

někdy před třemi roky matka na chalupě koupila novou kuchyňskou linku a dělali nám v chalupě rozvod vody - dávali nový plastový trubky. Voda je čerpaná čerpadlem ze studny na zahradě. Pod kuch. dřezem nám nainstalovali uzávěr na uzavření vody do dřezu a pod ním kohoutek na vypouštění vody na zimu (proti zamrznutí). Vždycky po zimě jsem ho před puštěním vody vypustil a tekla z toho špinavá rezavá voda, když byly sucha třeba i zrnka písku ze studny.

Problém je ten, že ten malej výpustní kohoutek kape. Za cca den a půl odkape cca 2 litry vody do tý plastový láhve. Občas při puštění proudu vody to kapat přestalo. Zkoušel jsem i celej kohoutek vymáchat v půllitru vody atd., ale někdy to kapalo míň a někdy to dokonce čůralo. Otázka: Je špatnej kohoutek (jen 3 roky starej) nebo by ho stačilo nějak vyčistit? Jak ho ale z těch plast. trubek oddělat, abych ho tam pak mohl zase sám nasadit? Je to nějak lepený nebo ho stačí z tý plastový trubky třeba kleštěma jen povolit a odšroubovat? A na jakým místě? Vůbec nevím a nechci to nějak násilím zmrvit.

Díky za rady.

Kapající kohoutek na plast. trubce v kuchyni
Kapající kohoutek na plast. trubce v kuchyni #2
Kapající kohoutek na plast. trubce v kuchyni #3

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x

Zastavit vodu a to mosazný normálně vyšroubovat ven a koupit nový.
Dvoje sikovky to jistí. :)
Před instalací nového kohoutu napakovat závity teflonovou páskou nebo koudelí.

doplněno 19.05.20 10:39:

Možná by nebylo od věci mít ve studni filtr, který by ten písek nepustil dál. Takto za čas odejde i ta pákovka ve dřezu.

clas*

Koudel se dava na pozinkovane trubky,ale ne na plastove potrubi. Koudel nasakne a roztrhne zavit v plastove prechodce. Nejlepsi je polyamidova nit Loctite, pripadne teflonova paska.

ladis*

Loctite je lepší, může se točit i zpět, teflon ne, ale stojí asi tak 1/20 ceny nitě.

koupil bych vřetenový a ne kulový ventil, ten nečistotami často odejde, zvláště, když se do silonu gravitačně bude usazovat bordel!

hodnocení

3x
Ty kohoutky "roháčky" mají jednu chybu. Většinou to není kohout ale šoupě. A šoupě těsní systémem kov na kov. Není v něm gumový kroužek který by se dal vyměnit za nový ale ve chvíli, kdy se odře kamínkem už nejde utěsnit a opravuje se jen výměnou kus za kus. Takže, pokud nechcete kupovat každé 3 roky nový budete muset do systému přidat filtr na hrubé nečistoty. A to nejlíp před vodárnu. Protože tak, jako vám písek zničil kohoutek, stejně vám ničí i čerpadlo.
ladis*

Tohle není šoupě (to se používá typicky na horkou vodu s velkým průtokem), ale klasický levný vypouštěcí kulový ventil...

hodnocení

2x

Ten vypouštěcí ventil bude na špatném místě. Má význam někde u vodoměru v šachtě, nebo na nejnižším místě potrubí, tedy ve studni. Prověřte toto, případně nechte předělat a toto pak zaslepit. pak už nic kapat nebude

ladis*

Nejspíš věděli, proč ho tam dali, asi jim za zdí jde ppr trubka zase pěkně do kopečka a voda by ve vodárně z tohoto učka pod linkou na zimu nevytekla...

co myslíte, dali by tam vypoušťák jen tak?

petr2222
hodnocení

jojo, ty plast. trubky vedou z druhý místnosti asi 1,50 m nad zemí podél stěny.

host
hodnocení

0x

Píšete: "Zkoušel jsem i celej kohoutek vymáchat v půllitru vody.." Jak jste ho máchal? Vymontoval vnitřek, omyl a znovu instaloval?

Někdy u kapajících kohoutků stačí na chvíli prudce pustit vodu, přivřít a znouv naplno otevřít a pak jemně zavřít. Ne silou, kdyby tam ještě byl kamínek, tak aby se nazakousnul do materiálu a plochy by na sebe nemohly přilehnout a pod nimi by opět unikala voda. Tohle se používá u kohoutků s gumovým těsněním a podobných tamr, kde jsou ve vodě různé nečistoty, kal, kamínky,, atd.

Nejjednodušší je podle předchozích rad vršek koupit nový a vyměnit.

petr2222
hodnocení

Kohoutek jsem máchal v tý uřízlý pet lahvi jak je na obrázku - vypnul jsem vodu, natočil jsem tu pet láhev vrchovatě vodou, strčil do ní zespodu kohoutek, aby byl celej pod vodou a různě jsem ho máchal a otvíral/zavíral. Proudem vody jsem to zkoušel několikrát taky, ale nepomáhalo to. Koupím novej kohoutek a bude klid:) PS: zatím jsem na ten kapající kohoutek našrouboval záslepku (nebo jak se to jmenuje) a kape to 100x míň - tak jeden malej panák vody za 3 dny:)

K těmhle kohoutům se dodává příslušenství - nástavec na hadici a víčko, asi vědí proč

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]