Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vnější zeď z ytongu

Od: honza1673® odpovědí: 12 změna:

Přeji hezký den,

půdorysné řešení mé chaty je v podstatě do písmene L. Rozhodl jsem se do vnitřního rohu postavit malý přístavek pouze na nářadí. V praxi to znamená, že ze dvou stran bude stávající obvodové zdivo a já postavím pouze dvě stěny. Velikost celého přístavku cca 2x2 m, výška 2,3 m. Samostatný vchod, lehká střecha z ipy nebo šindele. Stačí použít pouze příčkovky ytong (nebo jiný porobeton, to je jedno) o síle 15 cm? Já v tom problém nevídím, pouze to může v zimě promrzat, což nevadí, a navíc počít v budoucnosti s celkovým zateplením.

Díky Honza

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

krtek6
hodnocení

2x

když tam dáš solidní věnec a ne žádnou 5cm mazaninu tak by to mělo udržet...

krtek6

a nebo když je to tak malý, postav to po americku...2x4" latě...obvodový rám a hotovo...deska stačí 10cm beton do nějaké formičky přímo na hlínu...

hodnocení

2x

Vlastně jsi na otázku hned odpověděl sám. To ostatní jsou jen detaily. Udělej ale nějaké základy, ať pak zdivo nepraská.

hop®
hodnocení

2x

Nevidiím problém v tloušťce zdiva, jen nezapoměňte pod zdi udělat poctivý základ. Železobetonové základové páasy se dělají do nezámrzné hloubky, jinak se přístavba bude v závislosti na teploté hýbat a ve spoji s původní stavbou budete stále a opakovaně řešit trhliny. Pod zdi dejte samozřejmě izolaci proti vzůínající vlhkosti, když porobeton navlhne, tak v zimě popraská a rozsype se...

krtek6

nestaví patrovej bárák, ale kůlnu na bordel...železobeton do pasů je hodně přepálený...to nemám ani já pod 30let starou garáží...

hop®

@krtek6: Když to nebude mít základ, bude to mít snahu odtrhnout se od původní stavby. Nějaká volně stojící garáž ať odejde třeba do řiti...

krtek6

hop: přečti si prosím tě co jsem tu psal ještě jednou...nerozporuju základ...rozporuju výztuž do něj...

jabraka*
hodnocení

2x

Držel bych se rad krtka,vždyť ti mají nejvíc zkušeností s prací pod zem.

JB

hodnocení

Díky všem,

plato už mám hotové, poctivých 15 cm betonu. Americký způsob mi není moc sympatický, takže to vyzdím.

Plato ale není základ. V místě stěny, by měl být 70-90cm. Plato, jako takové ti mráz zvedne jako nic.

krtek6

z principu věci je deska základ...a pokud budeme teoreticky počítat, že jeden ytong váží třeba 15kg tak té 0,5t (2x2,3x8x15) na tu samotnou desku bez pasu je nic... tam není žádné zatížení...ta jednoduchá střecha tomu taky moc neublíží..

hodnocení

0x

Příčkovka o síle 15 cm je určena jen pro vnitřní nenosné zdivo. Měl by jste použít tvarovku pro vnější nosné zdivo

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]