Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zahradní stůl

Od: robert525® odpovědí: 17 změna:

Ahoj,

chtěl bych zkusit vyrobit si jednoduchý zahradní stůl.

Rozměry, plánky, nářadí mám.

Chybí už jen dřevo a zde bych potřeboval poradit:

1) obi.cz/...

- Již opracované dřevo

- asi suché

- rozměrově přesné

2) obi.cz/...

- Neopracované dřevo

- rozměrově prý až 10% může být rozdíl

3) Nechat nařezat na pile. Nechat nařezat a ohoblovat na pile.

Jaký je rozdíl mezi hoblovaným a nehoblovaným, které si obrousím doma?

Co byste prosím poradili?

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Začnu od konce.
Rozhodně si sežeň ohoblovaný dřevo. Pokud tedy doma nemáš hoblovačku a protahovačku.
Obrousit nehoblovaný dřevo tak aby bylo hezký je nesmysl.
Pak to chce nějakou pokosovou pilu, aby jsi to měl na čem nařezat. No a nakonec nějakou pásovou či excentrickou brusku, aby to bylo čím obrousit.
Poohlédnul bych se po něčem malinko širším, alespoň 10 cm, ale radši 12 cm široký kusy. Podstatně líp to vypadá.
Být tebou, tak obejdu pár truhláren po okolí, zeptám se co a jak a nechám si to udělat u nich. Nařezat, ohoblovat, ofázovat kolem dokola a prohnat bruskou.
Doma to natřeš a složíš.
hodnocení

Začnu tedy taky od konce:)

Mě láká si to vyrobit sám, nechci právě nechat vše vyrobit a pak utáhnout šroubky:)

Rád bych koupil pouze dřevo a vše si již udělal sám (i proto jsme v sekci kutilství)

Je tedy problém koupit nehoblované a dodělat elektrickým hoblíkem, pásovou bruskou nebo flexou?

Výsledek nepotřebuji mít strojový, hrany srazím přece i bruskou.

Jde mi opravdu o to, co použít za dřevo, hoblované, nehoblované, z OBI, z pily.

Dobře, v pořádku.
Za mě, rozhodně koupit hoblovaný. Hoblíkem to nikdy nebude ono, nesrovnáš to, pořád to bude ohnutý. Nedodržíš na hranách pravý úhel.
Flexou se nábytek, byť zahradní, nebrousí.
V hobby krámech to nekupuj. Nech si to ohoblovat někde v truhlárně.
asd1

Flexou se šmirglem jsem srážel hrany, ale zjistil jsem, že tím jdou slušně i plochy... Neni to strojově rovný, ale když se to umí tak to rovně docela i vypadá, příp. se dají tvarovat různé vlny, oblé rohy apod. Na zahradě často vypadá líp obroušená kulatina než přesný hranol..

hodnocení

Ona to nerovnnost u sražených hran zase dodá stolu na kouzlu:)

Strojově přesné díly, taky nejsou někdy nejlepší.

Plochy flexou ne. To se nedomluvíme.
asd1

Flexou plochu lehký dlouhý tahy a nevypadá to špatně.. Zjistila kovářovo kobyla líná hoblovat*smich* Na různý latě a prkna aby to nebylo chlupatý ale hladký a k tomu bez ostrých hran to docela funguje...

re4zon
hodnocení

0x
Jen mala poznamka k tomu hoblovanemu z obi - rozhodne neni rozmerove presne na delku a taky muze byt pekne krive a plne suku. Rozhodne neobjednavat, ale dojet si vybrat lepsi kusy (a ty tam ani nemusi byt).
hodnocení

To už jsem si taky všiml. Mají tam i dosti hnusné kusy.

Teď otázka, kde jinde sehnat hoblované dřevo než v Hobby?

Na pile to asi nehoblují, ne?

Jak na který pile. Někde hoblují, jinde ne.
Prostě nejjednodušší máš, nechat si přířezy nařezat a ohoblovat v truhlárně.

asd1
hodnocení

0x

Obecně řezivo v OBI je drahý a nekvalitní. Jinak ber určitě hoblovaný, i když nehoblovaný se dá rychle a celkem hezky obrousit flexou s regulací otáček + kotouč se šmirglpapírem...

hodnocení

Kde tedy jinde nakupovat hoblovyný jinde než v Hobbymarketech?

Na pile hoblují?

Budu muset zkusit ohoblovat nějaký trámek, ať vidím, jak to je pracné, nepřesné:)

asd1

Problém u hoblíku je dodržet úhly hranolu a pak najetí a vyjetí - rád dělá schod.. Chce to cvik... Další problém je když je to širší než hoblík, pak je vidět napojení "pruhů"..

Suchý hoblovaný za rozumnou cenu - to je docela problém...

krtek6

OBI mají každou druhou lať do vrtule...já z těch latí dělám různé regály a konstrukce nenáročné na pohledovost a vzhled a než tam vyberu 5latí tak tam strávím tak 20min přehrabováním...jak píší ostatní...hoblované, suché jiné...

hodnocení

0x

Dá se doma udělat řada věcí, ale člověk musí mít nějaké vybavení, trochu zkušenosti a fortel. Z dotazu vyplývá, že o tom nevíš nic, protože jinak by ses na takové věci neptal. To znamená, že výsledek bude podle toho vypadat. Nic ve zlým, ale s takovým přístupem to moc dobře nedopadne. Zručný kutil promyslí, případně hodí to na papír, jde, koupí věci a maká. Např. plochy lze obrousit pásovou bruskou. Hoblíkem jen spíše hrany. Větší plochy se hoblíkem neupravují. Také je potřeba promyslet, jak co spojit, aby to vypadalo a také drželo pohromadě (vruty, týble). Kdo nemá zkušenosti, ten se zapotí.

hodnocení

Zkušenosti nemám, to je pravda.

Naopak vyrobit jednoduchý stůl, a to jsem přesvědčen, není nic složitého.

Výsledek nebude určitě jako od truhláře, ale nemyslím si, že by to měl být propadák.

Zkušený kutil udělá, jak píše, nezkušený (začináající) bude dělat/ učit se stejné věci za pochodu.

Nikdo z nebe učený nespadl, každý kutil někde začal:)

berger*
hodnocení

0x

Jenyk se asi vyvrátí *smich* - já si stůl udělal ze starých palet. Rozebral na desky,ty jsem srovnal cirkulou podle vodováhy,protlačil hoblovačkou. Na nohy jsem ta prkna slepil tři k sobě. Jenže mám cirkulu,hoblovku,horní frézku,pásovou brusku... a spoustu dalšího nářadí...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]