Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
chtěl bych zkusit vyrobit si jednoduchý zahradní stůl.
Rozměry, plánky, nářadí mám.
Chybí už jen dřevo a zde bych potřeboval poradit:
1) obi.cz/...
- Již opracované dřevo
- asi suché
- rozměrově přesné
2) obi.cz/...
- Neopracované dřevo
- rozměrově prý až 10% může být rozdíl
3) Nechat nařezat na pile. Nechat nařezat a ohoblovat na pile.
Jaký je rozdíl mezi hoblovaným a nehoblovaným, které si obrousím doma?
Co byste prosím poradili?
Začnu tedy taky od konce
Mě láká si to vyrobit sám, nechci právě nechat vše vyrobit a pak utáhnout šroubky
Rád bych koupil pouze dřevo a vše si již udělal sám (i proto jsme v sekci kutilství)
Je tedy problém koupit nehoblované a dodělat elektrickým hoblíkem, pásovou bruskou nebo flexou?
Výsledek nepotřebuji mít strojový, hrany srazím přece i bruskou.
Jde mi opravdu o to, co použít za dřevo, hoblované, nehoblované, z OBI, z pily.
Flexou se šmirglem jsem srážel hrany, ale zjistil jsem, že tím jdou slušně i plochy... Neni to strojově rovný, ale když se to umí tak to rovně docela i vypadá, příp. se dají tvarovat různé vlny, oblé rohy apod. Na zahradě často vypadá líp obroušená kulatina než přesný hranol..
Ona to nerovnnost u sražených hran zase dodá stolu na kouzlu
Strojově přesné díly, taky nejsou někdy nejlepší.
To už jsem si taky všiml. Mají tam i dosti hnusné kusy.
Teď otázka, kde jinde sehnat hoblované dřevo než v Hobby?
Na pile to asi nehoblují, ne?
Obecně řezivo v OBI je drahý a nekvalitní. Jinak ber určitě hoblovaný, i když nehoblovaný se dá rychle a celkem hezky obrousit flexou s regulací otáček + kotouč se šmirglpapírem...
Kde tedy jinde nakupovat hoblovyný jinde než v Hobbymarketech?
Na pile hoblují?
Budu muset zkusit ohoblovat nějaký trámek, ať vidím, jak to je pracné, nepřesné
Problém u hoblíku je dodržet úhly hranolu a pak najetí a vyjetí - rád dělá schod.. Chce to cvik... Další problém je když je to širší než hoblík, pak je vidět napojení "pruhů"..
Suchý hoblovaný za rozumnou cenu - to je docela problém...
Dá se doma udělat řada věcí, ale člověk musí mít nějaké vybavení, trochu zkušenosti a fortel. Z dotazu vyplývá, že o tom nevíš nic, protože jinak by ses na takové věci neptal. To znamená, že výsledek bude podle toho vypadat. Nic ve zlým, ale s takovým přístupem to moc dobře nedopadne. Zručný kutil promyslí, případně hodí to na papír, jde, koupí věci a maká. Např. plochy lze obrousit pásovou bruskou. Hoblíkem jen spíše hrany. Větší plochy se hoblíkem neupravují. Také je potřeba promyslet, jak co spojit, aby to vypadalo a také drželo pohromadě (vruty, týble). Kdo nemá zkušenosti, ten se zapotí.
Zkušenosti nemám, to je pravda.
Naopak vyrobit jednoduchý stůl, a to jsem přesvědčen, není nic složitého.
Výsledek nebude určitě jako od truhláře, ale nemyslím si, že by to měl být propadák.
Zkušený kutil udělá, jak píše, nezkušený (začináající) bude dělat/ učit se stejné věci za pochodu.
Nikdo z nebe učený nespadl, každý kutil někde začal
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.