Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zrenovovat palubky na garážových vratech?

Od: garaznik* odpovědí: 9 změna:

Garážová vrata jsou z vnější strany pobita palubkami.
Orientace na západ, velmi silné odpolení slunce. Palubky jsou ve špatném stavu, pravděpodobné stáří více než 30 let.
Připadají mi velmi vysušené.
Lze je nějakým způsobem zachránit? Nějakým vhodným nátěrem?

Nejradši bych je vyměnil za nové, ale to by bylo dost pracné, někde jsou přes ně panty, plechy, zámky. V podstatě bych bych musel celá vrata úplně rozebrat, a to se mi neche, takže bych raději nalezl vhodný způsob renovace, pokud existuje.

Děkuji všem za případnou radu!

Jak zrenovovat palubky na garážových vratech?
Jak zrenovovat palubky na garážových vratech? #2
Jak zrenovovat palubky na garážových vratech? #3

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Jen natřít, vůbec nebrousit, napustit tenkovrstvou lazurou - Luxol, Luxonol , Xyladecor a pod v odstínu palisandr nebo eben

hodnocení

0x

Před několika lety jsem řešil stejný problém. Ovšem nikoliv na dveřích. Přivezl jsem maringotku. S naivní představou, že se obrousí, natře, max. vymění nějaké to prkénko. Zkrátím to. Brousit se to sice dá, ale je to rozeschlý, samá prasklina. Na fazety, do okolí kování, vystupujících hlav šroubů, či do prasklin se nedostanete. Necháte na tom ruce a výsledek bude stát - víte za co... Smiřte se s tím, že rozebrat dveře a vyměnit palubky je mnohem méně práce (navíc se zaručeným výsledkem), než cokoliv jiného. Jo a výměna části palubek je dnes prakticky nemožná, poněvadž tyhle úzké se už nevyrábí a kdo je dělá, nechá si je zaplatit jako kusovou výrobu.

hodnocení

0x
Palubky v tomto stavu už nemá cenu brousit.
Jen tak lehce přeběhnout hrubším papírem aby upadlo co nedrží a natřít něčím tmavým.
Pár roků to vydrží a pak buď vyměnit palubky nebo radši celý dveře.

hodnocení

0x

To vypadá jako moje dveře od garáže. Před 2 lety jsem je zbrousil, napustil fermeží a natřel lakem. Zachránil jsem je, ale už by zase chtěly. Celé dny na ně praží slunce a všechno z nich vysává, ale vydržely už při občasné renovaci skoro 50 let. Já myslím, že by mě mohly přežít. :)

hodnocení

0x

Cokoli, než výměna, je škoda peněz i práce.

Jestli máte hodně peněz na nová vrata a chcete je zachovat pro příští generace, pak ano, ale koupit dobré dřevo, třeba sibiřský modřín. Ale je to zbytečné, když tohle ještě 50 let vydrží. Jak už jsem psal výše, napustit fermeží, aby se dřevo pořádně nasáklo. Lazura je podle mě k ničemu, ta udělá jenom tenounkou horní vrstvičku.

Já jsem nepsal nic o nových vratech. Výměna palubek (pořádně pak ošetřit) nejsou nová vrata.

host
hodnocení

0x

Dřevo je možná zdravější, než se zdá. Podle povrchu zřejmě byly původně napuštěné nějakým luxolm nebo něčím podobným moderním, dřív se telegrafní sloupy, pražce a kůlny nebo stodoly se napouštěly "karbolkou"a vydržely třeba i víc, než sto let i když se posledních padesát let na ně nesáhlo a přesto drží dodnes.

Možná by stačilo dřevo po létech povrchově odrbat drátěným kartáčem a pak omést košťátkem (podložit papundeklem a prach a šupiny odklidit, aby se to nesypalo na zem). Potom dřevo napustit. Fermeží asi ne, to by sálo jako houba a tolik fermeže by bylo dražší než celá nová vrata. Nějakou napouštěcí lazuru, několikrát, aby se to nasálo do hloubky do všech spár a prasklin ve dřevě. Chce to dobrý štětec na lazuru, aby od štěnin neprskaly kapičky do celého okolí. Pokud jste estét, a chcete zachovat strukturu dřeva, klidně použijte nějaký drahý olej, například bezbarvý nebo pigmentovaný Saicos Wood Oil , pokud chcete ušetřit, tak možná nějakým vyjetým olejem (vyjetou naftou to nejde :) ).

Dveřím zachováte pohledovou stukturu dřeva a při změnách počasí bude dřevo stejně reagovat a je dobré je občas opět napustit.

martin12*
hodnocení

0x

Připojil bych se k dotazu. Budu natírat vrata do stodoly, kde je povrch velmi podobný, ale je tam plno míst, kde už není žádná barva. Zkoušel jsem kus natřít lazurou, ale je to flekaté - ta místa, kde nebyla žádná barva jsou dost vidět. Tady bude asi jediné řešení (pokud to nechci celé zbrousit) použití vrchního krycího emailu? Díky

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]