Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zateplení základů stareho domu

Od: hladas* odpovědí: 16 změna:

Zdravíčko, přátelé.

Podbetonovávám základy z původních 0,5m na hloubku 1,3m. A můj dotaz je, jestli mám využít obnažených základů a zateplit je? Případně do jaké hloubky. Nopovka a drenážní trubka tam bude ale ne až u patky základů. Až k patce nových základů se mi to nechce dávat protože bych se bál toho, že to sice bude dýchat ale vzhledem k tomu, že jsem na jílu, tak aby se v lete nevysoušel a nesedalo to jako dosud se základy 50cm. Nebo je má doměnka špatná? Jak se tedy připevňuje zateplení k základům? do jaké hloubky to má smysl? Díky. S pozravem Hlaďas

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Dýchat to určitě nebude, páč je to mýtus. Dýchají jen živé organismy. Ale zateplení základů určitě, pokud uděláte hydroizolaci objektu. Hloudbu zateplení je třeba volit dle druhu objektu, doporučuji XPS 60cm dolů od hydroizolace.

Proč zvětšujete hloubku základů? z 50cm na 130cm?

ICQ 55180641, skype: milancukrar

hladas*
hodnocení

Děkuji za odpověď. Zákaldy zvětšuji z toho důvodu, že nám dům dohužel praská. Nastěhovali jsme se, opravili zdi a za 2-3 měsíce (letní měsíce) se na těch samých místech vytvořily prasklyny 1-2mm. Po zjištění, že základy jsou na jílu, kde by měly být 1,6m jsou jen 0,5m.. Nejvíce to praskalo v letních měsících, kdy bylo sucho a jíl se vysoušel. Proto byl muj dotaz směřován k hloubce, protože si nejsem jistý, že pokud by byla nopovka až k patě základů, aby tam nedocházelo take k vysoušení. V těch 1,3m co kopu se jíl již štípe a je tuhý. Tam by to mohlo být stabilní. Také to přisuzují stromům, které byly vysazeny blýzko domu a také vysoušely jíl.

Třeba se mýlím, ale z textu "by byla nopovka až k patě základů, aby tam nedocházelo take k vysoušení" jsem pochopil, že nopovka umožní vysušení? To určitě ne!
hladas*
hodnocení

To já právě nevím a proto jsem vznesl tento dotaz :) jsem rád, že je tu někdo kdo poradí. Nopovka oddělí zeminu a vlhkost od základu. Někde jsem zase četl, že betonovým základům nevadí vlhkost že prý i naopak. Když se dá nopovka, tak netuším co se bude dít mezi nopovkou s xps. jak se bude ovlivňovat teplota u patky základů pokud bude nopka až u patky nebo třeba jen 60cm

hladasi, to je na dlouhé vyprávění, dneska to nestihnu, ale

"tak netuším co se bude dít mezi nopovkou s xps" cp by se mělo dít, nic, zkrátka bude u zdi XPS izolovat teplo-chlad a nopovka ho jen ochrání proti poškození. Nopovka není svislá hydroizolace. ale dost často ji z neznalosti a módnosti lidi dávají. Spoje neslepí, a vlhkost je tam stejně.

Samozřejmě je třeba zamezit přísunu vody k domku. Klidně i metr od baráku, dlouhým přesahem střechy atd...

hladas*
hodnocení

Tak to asi žiji také v nevědomosti jako ostatní...Já měl za to, že když má nopovka ty špunty, tak mezery, které budou mezi nop a základy, budou sloužit k přístupu vzduchu ... či-li že to bude luftovat a nebude se tolik tvořit vlhkost...Protože většinou se to dává v kombinaci nop, dren.trubka a kačírek..Dotz ještě tedy k zateplení, četl jsem v příspvkách že tam dávají i polystyren. V čem je výhoda XPS? nebo lze použít i ten polystyren? čím tedy zateplení přichytím? mechanicky nebo jsou nejaká lepidla? Děkuji

fakt je to na delší psani, kdybych to napsal nesrozumitelně, tak se ptejte.

...sloužit k přístupu vzduchu ... či-li že to bude luftovat a nebude se tolik tvořit vlhkost... zkuste si to představit. svile nopovka. mezi ní a zdi trochu vzduchu. luftovat (průvan) může pokud bude přísun vzduchu, dolu k nopovce přivést vzduch a ten bude (možná, ale spíše ne) proudit. Ale vy musíte taky zabezpečit, aby mezi nopovku a stěnu nepadal nečistoty. Takže tam patří lišta pro nopovku? Jak bude proudit vzduch?

Že se to dává, ještě neznamená, že to tak funguje. Páč kdyby to tak bylo, proč by se dávala dražší a pracnější svislá izolace? Nebo že by někdo dal nopovku jako izolaci do septiku... ale septik se již nebetonuje.

XPS a EPS mají různou nasáklivost vody. Je jiný technoligocký postup při výrobě.

Hladká mouka se taky nedává všude. XPS se lepí lepidlem, nebo pěnou.

hladasx
hodnocení

Jěště bych poprosil o názor na tento email. Týkal se problémů, které jsem popisoval ohledně základů.

Dotaz zněl :

"Když mám odkopané základy, dal bych tam nopovou folii a perforovanou odvodňovací trubku.
Mám tu odvodňovací trubu dát až k patce základů? Abych tou trubkou nepomohl k
vysychání jílu."

Odpověď zněla:

"Drenáž nedávejte. Základová spára musí být chráněna před vysycháním, zatékáním vody i promrzáním. Proto je nejlépe základy vybetonovat přímo do výkopu rýhy v jílové zemině. Rovněž nopová fólie nemůže přijít k základům, ale pouze může izolovat z boku zasypané zdivo (podobně jako drenáž).."

Jde mi o to, že všude říkají, dej tam nopovku a dren trubku... Statik mi odpověděl takto.. Jaký je Váš názor?

hladaxi, definujte "že všude říkají" kdo to je, co o tom vědí, jaké znalosti a zdůvodnění je třeba.

Mám povrchovou vodu, kopnu do země 30 cm a po nějaké době se otvor naplní vodou. Domek jsem neměl izolován. Byl mokrý, přestože se dělali dříve různá řešení. Odkopání meliorační trubky atd..

Ale pak jsem podřízl celý objekt a stěny vyschly. Co se děje v zemi je mi jedno, klidně tam může být i vlhko. Pod kvalitní izolací to nevadí. V rozích pozemku jsem vybudoval "studánky" a odvádím odtud vodu. I když je léto, je tam voda. Kde se bere nevím. Ale mám domek suchý a bez nopovky. Jestliže ale k domku přitéká voda při dešti, nejsou třeba okapy, tak je to o něčem jiném...

Nopovka neizoluje domek.

josepha*

a to podřezaní jste si delal sam?

jistě, mimo sváření autogenem, vše (s rodinou)

viz:

cukrar.rajce.idnes.cz/...

hladasx

Já na té nopce nijak netrvám, jen jde o to, že někdo říkal dávat, někdo že ne, tak jsem rád, že jste mi to ujasnil. Mě jde jen o to, že když už podbetovovávám základy a jsou obnaženy, tak jestli tam dát izolaci (perimetr) což jsme se shodli že ano. a jelikož bych rád zajistil, aby docházelo co k nejmenšímu podmáčení zeminy a naopak v létě k jejímu vysoušení (máme jíl), tak jsem nevěděl zda nop ano či ne, jak hluboko, dren. trubku zda ano či ne... jen přikládám nějaké fotky z letní akce "základy" hladasx.rajce.net/...

nezáviděnihodná práce, rozebereme on line fotku "foto_012" a zateplení?

hladas*
19.01.10 19:33

Ano, rád

icq 55180641 skype: milancukrar

fry
hodnocení

0x

Zdravím, smysl zateplyt základ to určitě má, a pokud máte základy odkryté, tak toho využít..- zateplení do hloubky 1,2 m , což by také měla být hloubka vačich základu...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]