Nejste přihlášen/a.
jak se zbavím tohoto ventilu jde to nějak odšroubovat? Chtěl bych to dát pryč.Díky
Špatný záběr, není z toho moc poznat. Ani kde to je a proč to potřebujete dát pryč. Co je to za zařízení. Bez toho nelze přesně poradit.
nemám jinou fotku, ale prosakuje kolem kohotku voda a pokapkavá, tak určitě bych tam pak chtěl dat nějakou zátku a nejlepe zaroven se zdí, ale nejdřív se toho musím zbavit a řezat se to asi nemá...
tak si na tom byla , je napojena voda, je tam nejaky zaslepeny boční vyvod nevím jak přesně se mám vyjadřit?
Úplně jasně popsat o co jde, když to nevíš ty, kdo to má vědět? My tam s tebou nejsme. Máš někde v trubkách vodu, nevíš o tom nic a chceš poradit co s tím.
U té rozetky je možná šestihran, tak to vzít do švédského klíče nebo rovnou sikovkama a kroutit proti směru hodinových ručiček
no pravě že to je spíš kulaté.. a nemá se ty krytka nejak vyloupnout a pak tam bude šetsihran o kterem píšete?
@ingjirimares Proč tak složitě? Ať na to vezme flexu a je, ne?
Asi je to napájení splachovače. Ten ventil vypadá, že pokud se s ním bude dělat cokoli jiného, než zavírat a otevírat-pokud to tedy ještě jde, tak se prostě urve.
Tazatel neví, co to je a chce s tím něco dělat, taky dobrý. Asi si představuje, že to ukroutí a přes stříkající gejzír tam bude rvát zárku od vína nebo co. Pat a Mat hadra. Pokud se to má zaslepit, tak se musí:
1. Zastavit přívod. 2. Vysekat montážní prostor kolem trubky. 3. Flexou uřezat. 4. Bo to je asi pozink tak závitnicu. 4. Sikovky, koudel, fitink špunt.
A to nejsem instalatér.
Při vytáčení tohoto roháčku pozor! Šestihran tam není, ale to tělo se závitem je litinové, a rádo, spíše určitě se to utrhne. Pokud to tam nepřekáží, tak by možná stačilo dotěsnit /přitáhnout/, nebo obnovit lojovou ucpávku na hřídelce /po demontáži "točítka" a krytky/.
Asi ne. Něco mi říká, že to bude mosazné a ta horní krytka bakelitová. google.com/...
Takže pokud to nepůjde silou, bude se to muset odpojit na jiném místě po trase potrubí , zazátkovat a toto vyřezat flexou.
Pokud o tom nic nevíte, doporučuji si zavolat instalatéra, jinak můžete (a velmi pravděpodobně se tak stane) zůstat ve stavu se zastavenou vodou a rozbitým ventilem.
Toho instalalatéra budete pak volat tak jako tak a než přijede, tak chodit k sousedům s kýblem pro vodu.
Takto bych to udělal i já, ač si troufnu o sobě říct, že levej na ruce nejsem a doma si spravím spoustu věcí sám.
mě to připomíná starý litinový ventil. Jak to urveš bude problém. Myslím že má ten vrchní díl bakelitový pozvi fakt profíka, ten si poradí..
Těm co se tu snažili-snaží mi poradit jak se tento ventil v minulích časech montoval jestli se rozebírá nekdě v půli nebo je celé tělo našroubovano ve zdi nebo zda je to od vyrobi dělano tak na prasáka že tam není žadné osazení na klíč a musí se to rvat hasakem atd. Možná sem čekal že se tu najde nekdo kdo těch starých ventilu( ano asi byl ke spalchovači) namontoval více tak ví přesně kde nejlepe chyttit atd. Chtěl jsem spíš vědět tyhle věci. A taky jsem tušil že se to muže snadno urvat proto jsem se i obratil zde jestli nekdo nepřijde s něčím co neznám a jak tomu předejít. No a těm co tu ze mě chcou udělat debila a nějakého člověka co je uplně levej.. nebo, že tam budu např rvat korkový špunt přeji pěkný den.
Tyto staré ventily byly v domech tak 60 -70 let dozadu a tak se nenajde 90.letý stařík, co by poradil. Pamatuji se , že tyto ventily měl můj dávno zemřelý otec v dílně, když je patrně zač.60.let vymontovával. Chytit určitě ve spodní části a nebát se toho.
ingjirimares - a ty samozřejmě víš, kdo co použil jako těsnění na závit, viď. Jestli tam dal česání a použil fermež, tak bych se toho raději stranil. Bez nahřátí hořákem to tak akorát urve v závitu.
Dobrý den. Takže pánové, hlavně se zde nehádejte a neurážejte a nepochybujte o někom, kdo předmět sporu nemůže znát.
Pro upřesnění, tyto ventily se montovaly např. ještě v r. 1974 v paneláku, jako uzávěry přívodu studené vody na WC. Pří kompl. výměně rozvodů před patnácti lety byly vyřazeny. Několik jich mám ještě někde v dílně na chalupě. Provedení je následující. Růžice, krytka matice a krytka hřídelky a ucpávky je z bakelitu. Hřídelka, ucpávka, vršek a vřeteno je mosazné, kuželka je gumová. Vlastní tělo je z poměrně křehké litiny, bez šestihranu na klíč. Jako kutil amatér jsem tento nový ventil kdysi montoval na chalupě, trochu víc jsem to napakoval a při montáži se mi povedlo závit utrnout Ten nový ventil bez závitu se tu ještě někde povaluje, pro sichr, to vřeteno totiž "pasuje" i do novějších ventilů. Litinové sedlo se často "vymlelo", muselo se opravit přefrézováním. To bude také problém u tazatele - nerovné, netěsnící sedlo, nebo poškozené, ztvrdlé těsnění. Já bych se v první řadě pokusil vyšroubovat jen vršek ventilu, opravit sedlo přefrézováním a vyměnít gumičku. Až poté případně pokus o vytočení celého ventilu, pokud tam překáží. Musí se zabrat hasákem v místě vývodu, aby se nepoškodil závit /což v tomto konkrétním případě je jedno/, na vývod se natočila příslušná matice.
kde to chytit , jedině v místě kde je vývod, nemyslím za vývod ale za tělo v míste vývodu, pak ti hasák neuklouzne . ale opře se o vývod
Ten vnitřek jste pod tím bakelitem nemusel odmontovávat, stačilo to celé vyšroubovat. Tak alespoň víte příště jak na to a že je to úplně banální.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.