Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výměna bodovek

Od: jakubsmekal odpovědí: 4 změna:

Zdravím, chci se zeptat. Vyměnil jsem 4ks bodovek halogenky 12V, 35W, GU5,3 za LED 12V, 4,5W GU5,3 a nesvítí, pouze probliknou. Může být problém v trafu? Když jsem měl vyměněné dvě ze čtyř, zkusil jsem rozsvítit, ať vidím rozdíl a to ještě svítily. Při zapojení všech čtyrech však už ne. Díky

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Musíš použít trafo pro LED. Původní trafo vyžaduje jistou minimální zátěž, kterou příkon LED nesplňuje. Proto při zapnutí jen probliknou.

jakubsmekal
hodnocení

Super díky za radu

Případně tam zkusit nechat jednu halogenku jako zátěž a pak by to možná jelo. Záleží od na trafu. Ale bude to vypadat divně, nejlepší bude vyměnit trafo :)

hodnocení

2x

Navíc tu hraje roli i to, že halogenky jedou na střídavý proud a ledky by měly mít stejnosměrné napětí.

Lidi sice tvrdí, že ledka je dioda a dioda se používá k usměrňování proudu , ale to není to samé. Teoreticky můžeš ke stávajícímu trafu přidat na výstup diodový můstek a zkusit, co to udělá. Kupuje se v obchodech s elektrosoučástkami (třeba GES ) a musí mít alespoň tolik Ampér, kolik je výkon trafa. Když bude mít víc, tak to nevadí. Pětiampérový stojí kolem 30kč takže to není taková darda jako kupovat celý nový zdroj.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]