Nejste přihlášen/a.
Zdravím, koupil jsem dům na kterém před rokem a půl proběhla rekonstrukce střechy. Původní krytina byla šindel. Dnes jsem na půdičce která je nad obytným podkrovím objevil černou plíseň na prknech. Prkna vypadají suchá ale asi zůstali původní a plíseň se na nich vytvořila kvůli špatnému odvětrávání. Nyní je větrání řešeno mezerou pod hřebenem střechy. Je možné se této plísně zbavit chemicky nebo oškrábáním? Nebo to ničemu nevadí když jsou prkna suchá? Pro upřesnění skladba stropu podkroví je: sádrokarton, parotěsná folie, 15 cm vaty. Skladba střechy: Tašky, hydroizolace, prkna.
Díky
Nebývá odvětráním, ale použitím nevysušeného dřeva (šetří se na ceně), nebo z těžby napadených stromů, nebo použité nevhodné dřevo. Kvalitní dřevo (pryskyřicemi prosycené) se umí samo ubránit plísni. Ale musí vidět odborník, popis zpravidla nestačí.
Vzpomínám si na 90 roky, kdy se všude přikazovaly v jídelnách plastové špalky, plastové stoly. Hygienyk jim v TV pořadu předvedl, jak tupá je byrokracie.
Dali na plochy několik kultur plísní. Na druhý den byly na plastových plochách rozbujelé plísně a na dřevu se nerozšířily nebo zanikaly. Ostatně, dá se dohled na netu, jak dřevo působí anti-bakterionálně/proti-plísňově. Ovšem nesmí jít o smrk, břízu či jiné podřadné dřeviny.
Po 30 letech k překvapení - kvalitní dřevo je kvalitním dřevem a staleté stavby to dokazují a plast po 30 letech je plastem - LEGO, ABS hmoty, krasten, polyamid, polykarbonát ... apod.
jenyk, to jsou jen kecy, ale argument nikde. Vždycky se dělala vazba z čerstvého mokrého dřeva. Ale třeba nás poučí..
Podle mého příčinou bylo nedostatečné odvětrání, protože jde vidět, že prkna jsou ted suchá a ta plíseň také. Tam kde se nahrazovali nové prkna tak na těch plíseň není. Ale nerad bych aby se za pár let musela dělat střecha znovu, když jsem to kupoval s tím, že tato investice je hotová. Takže myslíte zkusit vysát a něčím ošetřit?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.