Nejste přihlášen/a.
Chtěl bych se zeptat, zda je v tom nějaký problém? Dnes mi přišel rozpočet na zateplení vatou našeho RD - skoro 900 tisíc, což jsem opravdu nečekal Takže to o rok budu muset odsunout. Projektant mi tvrdí, že Ytong by neměl zůstat dlouhodobě odkrytý, ale mě se to moc nezdá, není to poprvé, co by se pletl.
Budu rád za radu..
Protože celý dům není z Ytongu, pouze přístavba. A tam má navíc železobetonové věnce takže zateplit ty bohužel musím. Polystyren není údajně vhodný protože spodní část je starší a je lepší tedy prodyšnější vata.
Dyline,
Diesel má naprostou pravdu. . Když laik mluví o dýchání, tak tím myslí difúzi vzdušné vlhkosti. Laik neví o názvosloví téměř nic a plete si pojmy a dojmy.
Pokud byste věděl více o mojich znalostech a zkušenostech, tak takovu věc o mne nenapíšete. Prostup vlhkosti konstrukcí, vlivem parcionálního tlaku je úplně něco jiného, nežli dýchání staveb. Navíc, prostup vlhkostí stavbou je nežádoucí jev, proč by měla stavba vlhnout, je lepší vlhkost z domu vyvětrat správným způsobem.
Když někdo sdělí, že zeď musí dýchat, že jí uzavře zateplením a budou plísně, tak mu to hned vyvracím, jako i Vám, že se má vlhkost pouštět přes zeď ven. Páč stěnou projde tak malé množství par, že to nemá cenu řešit. Páč mnohokrát více se vymění vzduch pouhým projítím dveřmi a větráním.
Dotaz, když se vrátíte po 3 týdnech z dovolené, je v domě, kde nikdo nebyl a nevyráběl páry a smrádek, je tam vyvětráno a čistý vzduch, který prošel zdí?
Pane Cukrar, takze podle Vas je jedno, zda je zatepleno vatou nebo eps? Na starsi cast stavby (dum z roku 1931) nam nebyl eps doporucen, pry prave aby se tam neuzavirala vlhkost, prece jen izolace tam je prastara (ale zadne vlhke mapy nejsou, mozna protoze dum stoji na jilu a na skale?)
Pokud vám byla doporučena vata, nezbývá, než s tím souhlasit. Je sice dražší, ale vodní pára tímto materiálem lépe prochází. Tedy má lepší difuzi a o to jde. Polystyren naopak tuto vlhkost více zadržuje. Rozdíl je i pocitově. Vnitřní relativní vlhkost je v domě zatepleném vatou nižší. A člověk se tolik nepotí. Současné trendy jsou takové, že se více zatepluje vatou, oproti minulosti, kdy dům zateplený vatou byl vzácnou vyjímkou.
Děkuji za odpovědi. K tomu dodělání vodorovná izolace - poptal jsem několik firem a obeslal poptávku na desítky řemeslníků, manuálně to nikdo nedělá a podřezání tady možné není (dvojité zdi S dutinou mezi nimi, spára nejspíše neodpovídá). Ještě k mojí hlavní otázce, nebude tedy velký problém když nechám ten bílý ytong dva roky odhalený?
YTONG je velice nasákavý materiál, takže když ho necháte zvlhnout a pak ho přikryjete tepelnou izolací, tak určitě problém máte. A to přinejmenším s nadměrnou vlhkostí. Pokud je porobeton nasáklý a nahodí se omítka, tak popraská omítka.V zimě to ještě omrzá a pak se to odfukuje.
Takže projektant má svým způsobem pravdu.
Prevencí je překrytí stavby plachtami.
Zajímavé dávat zateplení na YTONG Lambda. U P2-300 by to mělo splnit normu a tak se nezatepluje. Máte asi pasivní dům, či co.
Díky, ale to jsem z toho jelen. Na stránkách Ytongu tvrdí, že nasáká méně než cihla, i při šlehání deštěm. Občas vidím stavby, kde třeba rok bez fasády jsou a ten yting je takový šedý, ale to snad tolik nevadí? Jak jsem psal, zatepleni je třeba kvůli věncům, jinak bych ho nedělal.
V domě normálně bydlíme, postaven je zhruba půl roku.
Tak firma YTONG tvrdí, že nasákavost vzlínáním je menší než u cihelných materiálů, ale pokud ponořím ytong do vody celý, tak na tom bude hůř než cihla. Takže je to trik firmy. YTONG z výroby má 32% vlhkost a když je na paletě zabalený do igelitu, pak se rychle postaví a udělají omítky, tak je problém na světě. Před pár lety kvůli těm problémům s vnitřním zdivem z ytongu metrostav zakázal z toho stavět. Nechalo se to jen na fasádách, tam to vysychá rychleji. Takže doufám, že už jelen nejste.
Napadlo mě, ačkoli je to asi blbost - nestálo by za to nějak ten Ytong omítnout, aby ten rok dva přečkal snáze? Plocha stěn přístavby (stará část domu fasádu má) je jen 170m2. I by to lépe vypadalo, přece jen takhle jsou po tom všude šmouhy a rezavé čáry kolem věnce..
Pane Petero,
spoustu baráku z porobetonu, ať Ytong, Porfix, Hebel a jiné, jsou mnoho let bez fasády. Tak velkou částku za zateplení nelze komentovat, když nevím jak je to veliké stavení. Jen vím, že zateplení vatou, je velmi drahé, několikrát levnější je polystyren, nejrůznějších hodnot. Takže klidně šetřte peníze a fasádu odložtě o několik let. Páč se s Ytongem nic nestane, když bude 5 let bez fasády. Pokud ale budete čekat déle na fasádu, bylo by vhodné, lehce! přebrousit, oprášit a natřít penetrací od některé firmy.
Ale opravdu bych do vaty nešel.
Asi 310 m2. Vatu potřebujeme kvůli spodní části stavby, která je starší a není dokonale izolovaná, takže může být určitý problém s vlhkostí.
Vatu asi 14 cm. Architekt kombinovat materiály právě úplně nedoporučil, ačkoli ve výsledku je to na mě. Zase ta vata je taková trvanlivá, ten polystyren je prý je přece jenom takový fórový, když to řeknu blbě.. co jsem koukal na ceny, tak metr vaty je kolem 3 stovek. To by znamenalo že si za práci říkají tak 1700 a to mi přijde tedy hodně..
Nic se nestane,znám stavbu kde je to takto 10 let a na ytongu není náznak poškození.
900 tisíc za zateplení? A to do tý vaty přidávají zlatý prášek? Jen ze zajímavosti by mě zajímalo kolik M2 budeš zateplovat. Pokud vata vychází na tolik,jakože spíš ne...možná bych zvážil polystyren,budeš na 1/4
Tak to bude vážně jen firmou...2800 kč za metr to je fakt bombová cena. Když to tak vidím,tak přemýšlím že nějakou tu zelenou úsporám taky podojím a namastím si kapsu
Totiž 140mm vatu koupíš už od 400 za metr...a polystyren tak za pětinu
Jen namátkou
KOlem 400 tis vychází v kalkulátoru materiál se systémovými napojeními, ale bez práce. Jestli ještě oklepávají starou omítku a budou vyspravovat spáry + ještě nějaké věci, o kterých nevíme, může být cena reálně kolem 700 000-800 000 Kč
O jaký kalkulátorjde? Prohlížel jsem ceníky a kolem 300-400 metr seženu tu vatu s přehledem. Topsk vychází na 120 tis cca (jen vata).
Jejda, odkud jste? Vybírat dle nabídky jedné firmy, to snad ani není možné.
Takže opět a znova. Až se dostanete s cenou níže.
Z Prahy, ale firmy mají asi dost práce, že se neobtěžují prostě ani odepsat, prakticky veškeré poptávky skončly bez odpovědi
Jenyk, naprosto souhlasím...
Když mi pošlete vnitřní poštou telefon, pošlu Vám kontakt na firmu, co dělá v Praze a uvidíte...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.