Nejste přihlášen/a.
Chtěl bych se zeptat na drenáž základových pásů, jestli se musí dělat u dna a nebo stačí udělat třeba 30 cm pod povrchem a v jaké vzdálenosti?
Dále jsem se chtěl zeptat, jestli štěrk naházený u základových pásů (kvůli jílovyté půdě) má nějaký vliv na promrznutí základů?
Předem děkuji za Vaše rady a názory.
Drenáž základových pasů je nesmysl a zbytečnost. Pokud máte spodní vodu dosti silnou, musí hydrolog navrhnou řešení, jak odvést vodu. Páč nad základovou deskou bude hydroizolace a tak vůbec nevadí, když betonové základy budou ve vlhku. Mráz nerozlišuje, zdali má ochladit jíl, či štěrk. Je tam sice minimální rozddíl, ale to vůbec nevadí. Vy musíte ochránit stavbo od prochladnutí minimálně do úrovně vnitřní podlahy-60cm. Podle toho, jaká bude tepelná skladba podlahy.
Když máte vysokou hladinu spodní vody, tak je dobré základovou spáru drenážovat a odvést vodu od základů. Tedy žádný nesmysl. V souvislosti s nepropustnou zeminou nutné a nezanedbatelné opatření! Vše závisí od hydrogeologické situace území a nelze jednoduše odpovědět na váš dotaz. Nejlépe bude pokud znáte hydrogeologii zeptat se inženýrského geologa, projektanta a pod. Pak je nutné i spolupracovat se stavebním úřadem, neboť likvidace vod je opět sledované vodoprávním úřadem.
příklad, ale já čtu odpověď pana Mareše asi jinak, nežli Vy. Píše stejně jako já, že musí navrhnout řešení hydrolog na místě a vodu dostat od základů pryč. Vy taky správněte píšete, že se nemá dělat drenáž okolo základů, páč tím se voda k základům klidně přivede. Důležité je, odkud a kterým směrem, se voda dostává k objektu a nepustit jí k domu.
Pokud je opravdu zdroj vodu pod barákem, pak je drenáž u základů OK. Ale to fakt musí najít hydrolog.
Když tam není voda, tak proč si chcete stavbu prodražit? Dejte tam více XPS aby Vám netáhlo do baráku.
Já třeba taky nemám vysoko spodní vodu. A docela bych ji uvítal, aby nějaká studna nebyla moc hluboká. Ovšem ve stráni kde se udělal zásek frčí voda na jaře po vrstevnici o 106. Z toho záseku to jen pryští. No letos ne. Málo sněhu. U sousední bytovky udělali asi 10 metrů za barákem takový štít. Po celé délce domu hlubokou rýhu vysypanou štěrkem a ta je odvodněná.
příklad, ano, vody je málo, ale opět je rozdíl, mezi spodní vodu, která je hluboko a je vhodná pro studně, nikoliv ta, která je 50-80cm pod povrchem, to není spodní voda vhodná pro studny.
Příklad, jasně, máte pravdu, ale pak to není studna ale díra pro vodu na zalévání. Páč já se domnívám, že studna by měla mít nezávadnou vodu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.