Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jakou omítku na starý dům

Od: jarmila* odpovědí: 9 změna:

Mám velmi straý dům kde jsem provedla podřezání stěny v prostoru zahrady. Poté bylo zapotřebí nahodit starou cihlovou zed. Zavolala jsem zedníky a ti po podřezání začali s opravou a nahozením cihlové stěny. Posup práce byl následující: ošetřili starou cihlovou stěnu, vyplnili fuky mezi chybějícími cihlami, provedli penantraci nahodili jádrovou omítku, poté natáhli perlinku a zakryli lepidlem. Ráda bych se poradila o tom, jakou omítku na starý dům mohu použít. Nerada bych stěnu uzavřela natolik, aby přestala dychat. Ke stěně domu je postavená hradební zed z 12 stol. která prostupuje částečně, až do domu kde se nasává od této hradby vlhkost do stěny z jedné části budovy. Tam je rovněž jak jsem zjistila při opravě malá část cihel z vepřovic. Hradba je chráněna Památkovým ústavem, nemohu ji od základové zdi odřezat. Proto bych nejraději dala na domek vápennou omítku, nebo omítku co dýchá. Ptám se, zda je možné na tuto skladbu , při opravě zdi, jak jsem popsala dát vápennou omítku? nebo už to, že je použité lepidlo omítka vápenná nelze použít? líbila by se mi omítka hrubozrná popř. i hladká, ale aby dýchala. Domek slouží pro podnikání, na dvorku kde se stěna opravuje a nachází využívam rovněz k podnikat. činnosti, výstavy aj. Děkuji za odpověd

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Zdi nedýchají, je to mnohokrát vyvrácený mýtus, který někteří stále opakují. Pokud na lepidlo použijete omítku od některé z firem, jako třeba Basf, Weber, a další, je jedno. Klidně i postaru břízolit. Jen se obávám, že tepelnou izolaci stěny máte hodně mizernou.

hodnocení

0x

Pravděpodobně budete muset použít sanační omítku, aby se nevytvářely výkvěty na zdivu. Chce to ale provést posouzení na místě, nebot máte situaci komplikovanější. Možná i celoplošnou sanaci vlhkého zdiva. Vrchní omítka je pak součástí sanační třívrstvé omítky. Vápenná omítka sama o sobě dýchá ale může vytvářet výkvěty.

jarmila*
hodnocení

Dobrý večer, děkuji za zájem a radu. Omlouvám se, ale asi jste správně pochopil, že se jedná o fasádu nikoliv o omítku.Stěna je už omítnuta jak jsem popsala. Domníváte se, že by na na tuto omítku bylo možné použít i fasádní vápennou omítku, nebo by byla lepší silikonová či jiná, Opravu mi provádějí pracovníci z Moldavska a já se s nimi dost těžko domlouvám. Také jsem do zdi, kde jsou ty vepřovice nechala u hradední zdi zabudovat do opravované zdi větrací mřížku, V interiéru mám tuto stěnu celou zaizolovanou, až po vnější zed z ulice a obloženou půdovkami, domníváte se, že vlhkost z hradební zdi nebude dál prostupovat? Je nutné dát větrací mřížku i na druhou stranu domu, z venkovní strany domu, aby se vytvořil průvan mezi stěnou a izolací?

Vážená fasáda je co? Především je to OMÍTKA bez ohledu jaká to je technologie (jádrová+ štuk,jádrová+ brizolit stříkaný or škrábaný, ve vašem případě jádrová+ stěrka lepidla s perlinkou...)! Pokud máte již ZBYTEČNĚ na jádrové stěrku s perlinkou pak jen pastovitá fasádní omítka (silikonová,silikátová akralátová...)Jinak na stěrku lepidla se NEDOPORUČUJE vápenná omítka=štuk.

Já se domnívám, že by to chtělo vyfotit, co ti kluci z Moldávie natropili. Nějak se mi to nezdá.

jarmila*
hodnocení

Kluci u Moldávie ted nejsou v Česku, práce stojí, nevím kdy se vrátí. Omítka ještě neni vyschlá, kolem hradební zdi jsou netěsnosti, jak je vyspravit? nejsou velké, ale jsou. Je to těžké z důvodu, že hradba má různé velikosti kamene. Znovu se ptám, zda mohu do omítky opravené zdi zabudovat větrací mřížku, na kterou je napojena svisle, do pravého úhlu, hradební zeď. Domnívám se, že by zeď domu mohla dobře větrat. Fotodokumentaci nemohu poskytnout, je to pro mě věc neznámá.Děkuji za Váš názor a radu. Jarmila

Především bych doporučil ČESKÉHO zedníka,nejlépe takového co si nemusí navyšovyt cenu něčím co není nezbytně nutné (lepidlo a perlinka na jádrovou na staré budově!)

lukas32
hodnocení

0x

Možná bych se rozhodl pro břizolit.

jarmila*
hodnocení

Dlouho jsem hledala, ale nenašla žádného českého zedníka, který by odvedl dobrou práci. Také jsem je měla a žádná sláva. A co ta větrací mřížka? Je to můj názor proteže hradba zasahuje i do prostoru zdi mého domu. Byla tam z druhé strany domu farní stodala, sousedím s farním objektem, vše je velmi staré, první zápis mého domu se datuje rokem 1740.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma lepidlo na perlinku

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]