Nejste přihlášen/a.
Měli jsme gril na PB, kde byla bomba umístěna pod grilem (campingas RBS). Jenže odešel do věčných lovišť - oprava hořáků vychází dráž než nový gril. Koupili jsme nový, ale podle EU musí být nyní bomba umístěna mimo gril alespoň 1m. Ani se na stojato pod gril nevejde. Aby se vešla, tak bych ji musel položit - vzdálenost od hořáků podle mne dostatečná. MŮŽE PB BOMBA PŘI PROVOZU LEŽET? Viděl jsem, že takto leží třeba na vysokozdvižných vozících, ale prý ty bomby mají jiné ventily. Poradíte?
Gril musí spalovat plynný propan butan, naopak VZV jezdí na kapalný. Proto by lahev u grilu měla být ventilem nahoru. U vozíků je sice stejné připojovací šroubení, ale vozíky jezdí na kapalný propan butan. Proto mají i speciální lahve, kde je uvnitř tzv. bimbátko (hadice se závažím na konci), která při každé poloze lahve zaručuje odběr kapalné fáze plynu.
Takže lahev z vozíku nelze použít na gril, opačně to jde za předpokladu, že bude ventil dole. Loni jsem to řešil, když jsme potřebovali zprovoznit a odvézt starý vozík na LPG, kde je lahev horizontálně. Vzal jsem flašku od grilu a normálně jsem s vozíkem jezdit - do doby, než sežral půl flašky a jak nasál plynou fázi, bylo po ježdění
jestli může ležet zjistíte snadno, položte ji a pusťte plyn, když nebude stříkat tak by ležet molha, ale třeba někdo řekne že je to rada blbá..
Tak mám asi vyřešeno - bomba by měla stát, abych odebíral plyn a ne stlačenou kapalinu PB. Dnes jsem gril dostal, sestavil a samozřejmě hned odzkoušel. Ale jsem na rozpacích. Měl jsem gril RBS (tzn. s topením na boku - infra) a při grilování rozpečený tuk zkapával do vody mimo topení. A vše bylo v pořádku. Koupil jsem nyní gril (Hecht Contact 3) s běžným topením pod grilovacím masem - taková klasika, která se dnes hlavně u plynových grilů prodává. A hned při prvním grilování jsem zjistil, že odkápávaný tuk začne hořet, když dopadne na kryt hořáku (a to byly jen buřtíci - nedovedu si představit co to udělá s marinovanou krkovičkou), což není asi dobře (i z důvodu rakovinotvorných produktů). Ač grilujeme leta, tak zjišťuji, že jsem zase začátečníkem. Ostatně - člověk se stále učí. Nemusím však vymýšlet to, co je dávno vymyšlené (i když manželka je jiného názoru). PORADÍTE JAK NA TO? Měl bych nápad - nepouštět gril naplno a nechat grilovat delší dobu s nižší teplotou. Ale není to blbost? Nehledě ke spotřebě plynu a vlastně bych spíše sušil než griloval. Jaké máte zkušenosti Vy. Díky za postřehy a všem přeji jen ta nejlepší sousta z Vašich grilů.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.