Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Připojení bytu - změna z TN-C/1f na TN-S/3f

Od: nimha® odpovědí: 14 změna:

Dobrý den,

v našem domě (cca 40 letý panelák) probíhá změna el. rozvodů, stylem od "sklepa po půdu".

Bylo to nutné, ještě je to hliník a vše primárně jen na 2 dráty (systém TN-C/1 fáze), občas dodělané 3 fáze (kdo chtěl). Současně se budou nově připojovat i byty - a zde mám dotaz: když jsem si cca před 5 lety nechával dělat rozvody v bytě, už jsem tam nechal dát rovnou i nový přivodní kabel, abych nemusel následně opět toto řešit. Je to nějaké CYKY 4x, dostatečně silné.

Nicméně mi nyní bylo sděleno, že je potřeba CYKY 5x. Chápu, že moje CYKY 4x už nemá "vyhláškový potenciál" na případnou 3 fázovou přípojku; nicméně šlo by tam nechat, pokud by mi nadále stačila 1 fáze? Myslím z hlediska vyhlášky. Byt už mám předělaný na TN-S (tedy kromě lustrů). Člověk z výboru říká, že to nejde, že by to pak nedostalo revizi, na druhou stranu nechce se mi rozdělávat rozvaděč, převrtávat díru ve zdi.

Foto: aktální stav na našem patře, soused (19) a já (18) máme nové kabely. 20ka ještě původní hliník.

Předem děkuji za Vaše rady!

doplněno 13.05.20 13:31:

Děkuji za dosavadní odpovědi, pánové. Přidávám pro ilustraci foto rozvaděče v bytě. Kde je přívodní kabel úplně přesně nevím, buď jakoby na hraně se stropem nebo pár cm pod ním, šířkově zhruba uprostřed rozvaděče.

Otázka je, jestli toho dokáže někdo připojit bez větší "demolice" téhle skrumáže nebo bude vše potřeba rozmontovat. Cenu práce neřeším, to platí barák - no, takže stejně vlastně všichni.

Dále, jak už píšu níže - pokud tam tedy natáhnou ten pětižílák, stejně budu mít aktivní jen TN-S/1f, neboť předpokládám, že nehodlají tlačit lidi do 3f el.měrů a jističů (už kvůli paušálu), že? 3f aktuálně nevyužiju, leda bych skončil s plynem na vaření, ale to neplánuji; na druhou stranu, nikdy neříkej nikdy...

Jinak TN-C (=myšleno nějaké dvoužílové) zapojení stropních svídidel půjde zachovat, předpokládám. Tady už bych neustoupil.

Připojení bytu - změna z TN-C/1f na TN-S/3f
Připojení bytu - změna z TN-C/1f na TN-S/3f #2

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hop®
hodnocení

4x

Z hlediska normy by čtyřžilový kabel od elektroměru k bytovému jističi vyhověl, pokud by to byl alespoň CYKY-J 4x10. Průřez 10mm2 je totiž minimální pro zeleno-žlutý vodič, jinak je nutné použít kabel pětižilový. Standardně se dnes jako přívod do bytu dává CYKY-J 5x6 mm2...

hodnocení

Průřez 10 mm2 to určitě nemá, to je tak 4 mm2.

hodnocení

4x
Píšete, že máte TN-S, ale rozděleno máte asi až v BYTĚ, protože ze stoupačky vám jde pořád TN-C. Teď bude bod rozdělení už v baráku a komplet v TN-S. Z rozděleného PE a N už nemůžete zase udělat PEN.
U vás by to teoreticky šlo jednofázově zapojit tak, že by byl jeden z volných černých vodičů přeznačen na modrý a použit jako N. Přepojení u vás v rozvaděči se ale tak jako tak nevyhnete.
hodnocení

Ano, v domě je pořád TN-C, já mám mix - TN-S zásuvky a nové věci, TN-C stará stropní svítidla (tam se s novými dráty tahat nehodlám, příkon je malý ku práci by to byl nepoměr). Nicméně jsem měl zato, zřejmě i ten elektrikář, co mi to dělal, že následně bude v domě TN-S/1 fáze.

Dotaz: když by sem natáhli ten "pětidrát", tak stejně jistič na chodbě a el.měr bude jendofázový, ne? K čemu mi byla aktivní třífáze doma? To bude jako "3fáze ready"? Tj. doma by bylo "elektricky" jen TN-S/1 fáze?

Druhý dotaz - ten mix TN-C a TN-S doma by mi pak mohl zůstat? Protože předělávat ty světla opravdu nechci.

3 fáze doma Vám zřejmě v současnosti nejsou k ničemu, ale co když se třeba za rok rozhodnete pro indukční varnou desku, nebo celoelektrický sporák? To to budete znova předělávat? Není lepší to mít připravené, když už se dotoho stejně šťourá? Vyměnit elektroměr a jistič není problém, tahat nový kabel do bytu už ale ano.

111®
hodnocení

4x

jestliže nejde tam nechat průřez 4mm2, minimum je 6mm2 a ješt lépe 10mm2. Talže to stejně musíte vyměnit, zvláště pokud bude mít celý dům rozdělení PEN na P+N u hodin a vy byste rád v bytě, to je atyp a nikdo se v tom potom nevyzná.

slabý vodič nevyhovuje s ohledem na impedanci vypínací poruchové smyčky. Představte si že mnoho zásuvek má zelenožlutý 2,5mm2 a mělo by to být spojeno na 4mm2, to je málo. mm2 ještě jakž takž, ale 10mm2 je akorát. Už chápete pročto nevyhoví? revizákovi! a nejen jemu. Asi budete potřebovat i revizi bytu aby vás připojili na stupačku. A při problému zahoření revizi chce pojišťovna...atd...
Další otázka je připojení náročnějších spotřebičů elektrický sporák a podobně a budete to chtít připojit minimálně na 2 fáze a ony nebudou. Takže bych šel do 3F a natáhl 5x10mm2 a to bez řečí..

dusger*
hodnocení

4x

Standardně se do bytu tahá kabel CYKY 5*6mm + 1*zž CY 6mm. Ty ale jako majitel bytu nemusíš elektro firmu k sobě pustit. Oni pak jen s investorem udělají zápis, že jsi je odmítnul, musí, protože i tvůj byt mají v projektu. Taky nebudou nic přeznačovat, jak někdo navrhoval, to si můžeš dovolit ty, elektrikáři jsou placení za řádné dílo. Pak už bude záležet jen na revizorovi, jestli napíše že zařízení je schopno provozu a jen vyjmenuje drobné závady, tak takhle se to může opakovat spoustu let. Jestli ale revizák bude pedant a zpráva díky tomu vyjde negativně, vedení domu bude muset požadovat odstranění závad. Neznáme tvůj byt, no přesto, zeď už máš stejně provrtanou, kabel budou měnit profíci, snad nenadělají velké škody. Ten kabel si stejně zaplatíš v ceně celého díla.

hodnocení

0x

Jen drobná otázka mimo soutěž (admin snad promine) - kdo Vám tu "nádheru" dělal *alene*? To je provizorium, nebo už definitivní připojení? Stydí se aspoň za to? Revizák bude nadšený!

doplněno 12.05.20 17:03:

40 let bastlení bych pochopil (bývá to i mnohem horší), já píšu o připojení těch nových kabelů 18 a 19. *blee*

hop®

To je snad ještě před akcí, ne?

hodnocení

Jak píšu:

Foto: aktální stav na našem patře, soused (19) a já (18) máme nové kabely. 20ka ještě původní hliník.
Prostě origo instalace + 40 let bastlení...

hop®

Pokud se provádí revize bytového rozvaděče, tak revizák většinou do ER vůbec neleze. A revize samotného ER nutná není, při výměně kabelu nejdeme pod plomby, ten horní kryt v rozvaděči nepatří k neměřené části. Takže to asi žádný revizák neviděl. Ale to připojení by se dalo udělat lépe, s tím souhlasím...

hodnocení

U nových kabelů 18 a 19 je to aktivita elektrikářů, kteří dělali reko bytů a v rámci toho proaktivně vyměnili i kabel do bytu. Já třeba revizi na byt mám, otázka jak moc formální a jak moc se řešilo toto připojejí. V rámci dosavadních Al domovních rozvodů a přívodů to beru jako spíš plus, samozřejmě to bylo zamýšlené do doby reko domovních rozvodů. Pak se ovšem myslelo, že se to jen přepojí na nový domovní rozvod.

hodnocení

0x
Ak je možnosť, hlasujem svojim elektro-laickým hlasom za privedenie 3f počas investičnej akcie. Nepoznám reálie každého paneláku, ani nemám vešteckú guľu, zato zo všetkých strán počúvam - keby sme vtedy okrem kanalizácie spravili aj vodovod, keby sme ten zemný kabel položili, keď to prerábali energetici v ulici...
V budúcnosti to samostatne môžete mať podstatne komplikovanejšie a drahšie ako teraz. Na druhej strane, ak to teraz urobíte, nadosmrti to asi nevyužijete. :)

hodnocení

0x

Jednoznačně nechte vyměnit kabel a upravit zapojení v bytovém rozvaděči, víc vám k tomu nemám co říci...a taky velmi dobře znám pozdější problémy těch, kteří "do toho nyní nechtějí vrtat"...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma rozdělení pen

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]