Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Boiler Dražice syčí

Od: alena* odpovědí: 25 změna:

Dobrý den,

Ráda bych se na vás obrátila s problémem s boilerem (Dražice OKCE 100 podle štítku) - poslední dny neustále syčí, i při vypnutém boileru, pomáhá jen úplné vypnutí vody. V jiném příspěvku jsem se dočetla, že by na vině mohl být pojistný ventil. Je to možné? A případně mohl by někdo poradit jednoduchý návod, jak to opravit sama (pokud to není úplně složité)? Jestli je to oprava spíše pro profíka, tak pochopitelně někoho zavolám a nebudu nic riskovat... :)

Děkuji!

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
Jediný, co můžeš udělat, je otočit s pojistným ventilem. Mohlo by to pomoci. Ale nemusí.
Když to nepomůže, tak jedině výměna. Většinou práce na čtvrthodinku i s kafem. Ale pokud nevíš jak na to, zavolej instalatéra, nebo hodinovýho manžela.
Syčí to, jak protéká voda do odpadu.
alena*
hodnocení

Moc děkuji za rychlou odpověď! :) Tohle bude možná blbá otázka, ale jak s ním pootočit? Nějak odšroubovat a pak znovu nasadit? Předpokládám, že jenom při vypnuté vodě... nebo i normálně za chodu s tím můžu otočit? Mám se pokusit boiler předtím i vypustit?

Ale jsem z toho spíše vyplašená, tak nechci nic víc pokazit... :( Volala jsem i majitelce bytu, ale oprávář se prý může objevit až za pár dnů. Doporučil byste do té doby boiler nějak zabezpečit? Nebo mám se úplně vyvarovat používání a ani vodu nezapínat třeba na praní nebo sprchování? Nerada bych byla příští dny úplně bez vody, ale jestli by to jinak něco ohrozilo, tak to nějak vydržím :)

Díky!

kenav

Tak radeji s nicim netoc nebo budes jeste vic vyplasena,z toho pojistovaku tece ,kape voda nebo to neni videt protoze je to skryty?

alena*

Ahoj, vůbec nic nikde neteče (alespoň zatím... hrozí něco takového?). Jenom to trvale syčí.

Děkuji za ochotu, asi na to fakt někoho zavolám. Očividně i tohle je moc složité na mě... :(

hodnocení

1x

Na trubce před bojlerem máte něco takového.

Vodu nezavírejte, bojler musí zůstat pod tlakem. Nebojte se, nic Vám nikde nepoteče. U ventylu s kolečkem musíte tím kolečkem pootočit (někdy je tam šipka) a nechat vodu chvíli protékat do odpadu. Tím se propláchnou těsnící plochy uvnitř. U některých typů pak otočíte zpět opačným směrem, u jiných lze otáčet kolem dokola. Pokud je to ventyl s páčkou, stačí páčku na chvíli nadzdvihnout.

doplněno 11.05.20 10:43:

Jde to poměrně ztuha. Nebojte se použít přiměřené síly.

doplněno 11.05.20 10:47:

Nepropadejte panice. Jediné, co hrozí je velká spotřeba vody (protéká do kanálu). Takže pokud se Vám manévr nepovede, můžete uzavřít kohout před bojlerem a otevřít ho vždy jen na dobu kdy potřebujete teplou vodu. Je to sice pakárna, ale těch pár dní se to vydržet dá.

Boiler Dražice syčí
alena*

Ahoj, moc děkuji za odpověď. K té části "nechat vodu chvíli protékat do odpadu" - jaký odpad tím prosím myslíte? Měla bych otevřít ten vývod, který směřuje dolů nebo odpadem se myslí ta vývodní hadice? Přiložila jsem pro jistotu fotku, abych věděla, na co přesně sahat a na co ne... Předpokládám, že ta zelená páčka je ten "kohout před boilerem", který popisujete a který odpojí jenom boiler (koupelnu?) od vody a ve zbytku bytu zůstane?

Zkusím teda tím černým pojistným ventilem nějak pootáčet. Kdyby to nepomohlo, zavolám opraváře. Nerada bych totiž Vám i jiným poradcům marnila drahocenný čas... Tyhle technické věci vůbec neovládám, tak bych se v tom možná jenom více zamotala :( Omlouvám se za hloupé otázky. Asi bych se neměla snažit tyhle věci řešit sama.

Děkuji všem za ochotu!

Boiler Dražice syčí #2

Zelená páčka - po uzavření by mělo přestat syčet. Černé kolečko - zkusit pootočit,pokud nepomůže viz bod 1

Tú pancierovú hadičku prerobte, aby ste mohli prísť na to, či Vám poistný ventil zbytočne netočí vodomerom. Pokiaľ nehrozia škody od kvapkajúcej vody, proste ju odstránte. Ak škody hrozia, hadičku zaústite do sifonu so vzduchovou medzerou, aby bolo vidieť, či z nej kape voda, či nie. Odkavapkávanie počas nahrievania je OK. Ak to kape aj mimo, je zlý/zanesený poistný ventil alebo je vo vodovode príliš vysoký tlak.

Mimo otáčení tím černým kolečkem nemusíte (a ani byste neměla) dělat vůbec nic. Voda z ventylu odtéká přímo do odpadu tou opletenou hadicí. Vůbec se s ní nesetkáte.

Ano, ta zelená páčka je kohout, kterým uzavřete vodu jen do bojleru, takže Vám nepoteče teplá. Na studenou vodu to vliv nemá.

111®
hodnocení

0x

to pootočení jde poměrně ztuha, ve směru hodinových ručiček a pak zase vrátit..

Co jsem zatím viděl, tak všechny otočné pojišťováky se nevracely pootočením zpět, ale zaklaply se zpátky po pootočení o 180 stupňů v jednom směru
111®

třeba se jí to nevrací..mxslím také že se vrací sám...ale nejsem si jistej...

alena*

Asi jsem do toho vážně neměla šťourat. Když jsem otočila tím pojistným kolečkem, tak syčení hrozně zesílilo, ta vývodní hadice se samovolně odpojila a začala vytékat voda. Vypnula jsem přívod vody do boileru, takže aspoň už nic nevytéká, ale předpokládám, že bych se neměla pokoušet tu hadici znovu nasadit a celý proces s pojistným ventilem opakovat... :(

Boiler Dražice syčí #3

Některé se vrací, některé zůstávají otevřené a musí se jim zpátky pomoct, některé jdou točit dokola. Záleží na typu.

alena*

Ten ventil šel otočit jenom jedním směrem. Potom "skočil" do nějaké své další polohy, ale zároveň s tím se za ještě většího syčení odpojila ta spodní hadice (podle obrázku nahoře).

Mno jo... Dělala jste to správně, ale předpoklad úspěchu je poctivě udělaná práce instalatéra.

Černé kolečko vraťte do původní polhy (otáčením stejným směrem by mělo výrazně zaskočit). Nasaďte tu hadičku zpátky a pomalu otvírejte zelený kohout. Uvidíte, co to bude dělat. Je totiž dost možné, že tahle Vaše akce ventil propláchla a už to bude fungovat, jak má. Akci už ale radši neopakujte.

alena*

Dobře, zkusím nasadit hadičku zpátky a pustit znovu vodu. Jenom prosím k tomu vrácení černého kolečka do původní polohy... Ono jde otáčet jen jedním směrem, tak nevím, jaká je ta původní poloha (a už jsem jím i několikrát pootočila). Nebo jenom prostě ho otočit, aby zase "zaklaplo/cvaklo"?

111®

ano musí zaklapnout

Klidně zatočte víckrát. Tím zatočením se pojistný ventil nadzvedne, odstříkne to trochu vody a zase dosedne, takže v případě nějaké nečistoty to může pomoci, že se odplaví. Ale klidně může být špatný/netěsnící a bude to utíkat pořád.

Instalatér to má vyměněno za chvilku. Doporučuji neodkládat, protože vám klidně můžou do odpadu takto utéct kubíky vody ;) vy máte to štěstí, že vám to slyšitelně syčelo. Jsou tací, kteří na to přišli až po dlouhé době.

111®
hodnocení

0x

tak a voda nesyčí, neb je vidět že z pojitného ventilu nestříká, takže hadičku zase nasadit zezadu na výtok..jsem si nevšiml že jste to zastavila, tak zkuste opatrně pustit vodu..

alena*
hodnocení

0x

Tak nejspíše poslední příspěvek z mé strany - párkrát jsem potočila tím ventilem, vždycky to docela stříkalo, ale teď už to mám všechno zase zapojené. Sice to stále syčí, ale o poznání méně než předtím. Nevím, jestli by to nějaké další opakované protáčení úplně vyřešilo, ale to už radši fakt nechám profíkovi... Pozítří se prý staví opravář, tak to snad dá úplně do pořádku. Nevyřešila jsem to úplně, ale je to aspoň trochu lepší, takže jsem klidnější :) Pokud nebudu úplně akutně potřebovat teplou vodu, tak ten přívod vody do boileru nechám zavřený (nebo bych to neměla už zapínat vůbec?).

Omlouvám se všem, že jste se mnou marnili čas. Je mi jasné, že s jinými uživateli by to bylo jasné a vyřešené během dvou odpovědí. Alespoň jsem se ale něčemu novému přiučila, tak aspoň zhruba teď tuším, k čemu všechny ty páčky a hadičky slouží, tak nebudu úplně za blbku před opravářem :)

asd1

Buď je tam nečistota nebo poškozené těsnění... Pokud nepomohlo pořádné propláchnutí, tak dej nový, přímo tenhle stojí pětikilo + doprava, výměna je tak na půl hodiny, tj. rozumná cena od vodaře za tisícovku..

Přehodit to jde i bez vypouštění boileru.

Musí se dodržet stavební délka tj. stejný pojistný ventil, pro jinou délku by se muselo předělávat potrubí..

Zavírat když nepoužíváš vodu ano - když netěsní tak to teče do kanálu a nechat může znamenat hooodně vody..

alena*

Moc děkuji za užitečné informace! :) Budu to nechávat vypnuté. Bez ohřevu vody se chvíli obejdu, hlavně že nejsem úplně odstřihnutá od vody :)

asd1

Ohřev můžeš nechat zapnutý, to nevadí. Ale pro výměnu je lepší studený (když to řemeslník neumí bez vypuštění)

alena*
hodnocení

0x

A hlavně moc děkuji všem za užitečné rady a hlavně trpělivost! Jste všichni strašně hodní a ochotní! :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]