Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapojení radiátoru

Od: michald odpovědí: 17 změna:

Ahoj všem - mám následuující problém a chtěl bych Vám tady položit dotázek.

Přidělával jsem doma jednu místnost, uplně na konec baráku a dával tam radiátor, který jsem zapojil dle obrázku 1.

Problém je v tom, že mě topí jen horní polovina nového radiátoru - starý radiátor topí tak jak topil.

Celý barák máme na samotíž a čerpadlo ke staršímu radiátoru(dle obr.) se připojovalo cca před 12 lety kvůli tomu, že ta větev je nejdelší a také to moc nechtělo topit. Ale od té doby to bylo peckovní a vše jelo na samotíž, jen ten jeden radiátor na to čerpadýlko. Teď jsem za to připojil teda ještě jeden a on moc ten nový netopí. Tudíž se ptám, zdali to nemám zapojit třebas dle obrázku 2 nebo 3 nebo ještě nějak jinak?

Děkuji za rady

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

To máte těžké...

Ono sahat do systému ÚT..a ještě samotížného, pokud tomu člověk nerozumí a neumí to spočítat je velký problém.

Už to, že tam máte jeden radiátor na čerpadlo, je slušná prasárna..a je to jen potvrzením toho co píšu o řádek výše.

Obrázek mi žadný nenaskočil..takže to nevím na co se ptáte.

doplněno 11.05.20 11:11:

Šmarjá...to je všechno blbě..

Vzpomínám si matně na jeden seriál v TV...Kutil Tim se jmenoval.., na co šáhl, to pokazil..

michald
hodnocení

Stávající radiátor také moc netopil, proto tam topenáři dali to čerpadlo.. Já si to nevymyslel. A začalo to fungovat uplně perfektně, takže nevím proč by to byla prasárna no. 12 let to funguje na pohodičku, ale tedka po připojení toho nového, tak ten nový moc netopí. jen horní polovina. Proto se tu ptám co s tím.?

Zapojení radiátoru

h0042*
hodnocení

0x

Kde jsou ty obrázky?

michald
11.05.20 10:44
hodnocení

Zapojení radiátoru #2
asd1

Ani jedno, všechny tři jsou paskvil a topit to nebude..

hodnocení

0x

Upravovat systém se samotíží bez patřičných znalostí a výpočtů je sázka do loterie. Když budete mít štěstí, půjde celá soustava jen seřídit, ale to se Vám asi nepodaří. Čerpadlo pro jeden radiátor je bezmezná fušeřina, která systém dokonale rozhodí. Když už, tak čerpadlo na zpátečce pro celý systém.

Mimochodem - ani jedno připojení na Vašich obrázcích není správně (bez ohledu na to čerpadlo). Je spíš s podivem, že Vám ten nový radiátor vůbec topí.

doplněno 11.05.20 11:06:

Když už, tak takhle. Ovšem můj názor na to čerpadlo se tím nemění.

Zapojení radiátoru #3
asd1

Když to s čerpadlem chodilo tak to bude chodit i se dvěma radiátorama.. Možná prasárna z který projektant omdlívá, ale může být i funkční.

Napojit rozdvojkou mezi těma dvěma, pak budou topit oba stejně (tj. přívod až k té zdi a tam téčko doleva do novýho doprava do starýho. Zpátečka podobně.)

2 Martin: dost jsem toho viděl i od odborné topenářské firmy, jediný rozdíl byl že se za nefunkční systém vyhodily desítky tisíc. A nic z nich nedostaneš, musíš předělat za svoje a vymáhej si...

asd1: Ano, i topenářská firma dokáže zakázku odfláknout a udělat blbě. Pokud ale dělá dle projektu, stát by se to nemělo (a projektant musí ze zákona být pojištěný). Neznám žádnou topenářskou firmu, která by dokázala systém spočítat a navrhnout (pokud nemají své projektanty). Topenářská firma není do toho, aby projektovala a počítala. Projektant zase nepůjde potrubí svařovat (byť pár projektantů co umí svařovat znám). Ale proč to takto zprasit..a ještě tam narvat čerpadlo?

asd1

Dlouhá větev netopí, tak do ní dáš slabý čerpadlo a zkusíš, funguje to tak to necháš (u kotle třeba bylo málo místa apod., čerpadlo na samotíži na zpátečce ke kotli to dovede i rozhodit..) Projektant ti z toho udělá akci za 100k.. A velice často se projekt dělá až dodatečně podle skutečnosti. Dobrý topenář v domku nic počítat nemusí, tam to střelí od oka a funguje to..

Jinej zas šetří materiál, dohoní to silnějším čerpadlem... A za 15 let se prošoupou měděný kolínka *smich*

michald
hodnocení

Lidi, je to sto let starej barák, tak co chcete jako - všude 3/4 až coulové trubky, 2 patra atd... bylo by tady všechno popisovat a kreslit fakt na dlouho. a já chtěl jen poradit jak to mám udělat ( zapojit ) tak, aby ten novej radiátor topil plnohodnotně. A namísto toho každej jen samé keci, že nejde , neexistuje, blbost, kravina atd.

"...já chtěl jen poradit jak to mám udělat ( zapojit ) tak, aby ten novej radiátor topil plnohodnotně."

No když myslíte, že jsou to keci, tak si poraďte sám, jste zřejmě chytřejší, než všichni ostatní tady. Ale pak nechápu, proč se na to ptáte. Pochopte, že podle Vašich obrázků to plnohodnotně prostě topit nemůže. Fyzikální zákony platí v každém baráku, bez ohledu na jeho stáří a obejít se nedají. Předělejte to podle toho mnou upraveného obrázku a při dobré vůli to fungovat bude. Jiná možnost prostě není.

michald
hodnocení

No tak samozdřejmě že to tak udělám, když je to jediná rada co tu padla. nebo vlastně tady padly dvě. Ale jinak rady o ničem a jen keci v kleci. Takže VÁM DĚKUJI

michald
hodnocení

Tak Vám tedy děkuji za super rady. Ještě jsem zapoměl, že u radiátorů jsou samozdřejmě kohouty. Tak mě napadlo, kdyby jsem si u starého radiátoru nareguloval tu spátečku menším průtokem, zdali teda by to mohlo být např. dle obrázku č.2?

Pokud ne, jak by jste to prosím tedy udělali, pokud by měl uplně horní obrázek zůstat neměnný?

Děkuji

Zapojení radiátoru #4

Nakreslené kohouty nejsou podstatné (jejich umístění je snad jasné) a nic to nemění na skutečnosti, že Vám to podle žádného Vašeho obrázku pořádně fungovat nebude.

Nový radiátor slouží při tomhle způsobu zapojení jen jako "podružné" těleso radiátoru nového. Je třeba upravit i přívodní potrubí samostatně pro každý radiátor, protože takhle čím víc škrtíte starý,škrtíte i nový

(viz Magdon)

asd1

2. Pokud přiškrtíš výstup ze starého tak to vyvážit půjde v pohodě.. Při zavření vstupu do starého čerpadlo pojede natvrdo bez průtoku..

michald
hodnocení

asd1 OK díky

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]