Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kde sehnat matici M25?

Od: brouk odpovědí: 18 změna:

Zdravím všechny do poradny a prosím o pomoc. Nedávno jsme koupili starou cirkulárku z dědictví, rozebral jsem jí na prvočinitele, vyčistil, natřel, složil, namazal, zásuvku i vypínač vyměnil... ale zjistil jsem, že na hřídeli chybí podložka a matka - nevadí, dokoupím, otázka pár desetikorun. No, ukázalo se to jako větší problém, než to původně vypadalo. Nemůžu na to za živýho boha sehnat matici, poradíte prosím? Když změřím šuplerou vnější rozměr závitu, tak má 25mm průměr, na bazaru jsem i našel starou bazarovou hřídel, která má mít dle popisu závit M25. Měl by to být klasický závit, pravý. Vím, že má mít levý, ale nemá - porovnával jsem směr závitu s obyč šroubem, abych měl jistotu, že se nesnažim na L závit narvat P matku. Zkoušel jsem i ubrousit jeden závit, protože to vypadalo, že je jenom poškozenej, ale není to tím.

Otázka zní - kde sakra seženu takovou matku, nebo co s tím mám teď dělat?!?!? Kupovat celou novou hřídel se mi fakt nechce... Za každou radu moc děkuju

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Zkuste ještě změřit stoupání závitu, tj. vzdálenost mezi vrcholy závitů...můžete dát foto hřídele a taky závit trochu zblízka?
doplněno 07.05.20 19:21: A je to opravdu metrický závit? Nějaké logo výrobce není? Nějaké nálitky?
doplněno 07.05.20 22:22:

Ještě mne napadá...

Matice šestihranná s palcovým UNC závitem

Závit UNC (Unifikovaný palcový závit) je druh závitu, používaný převážně ve Spojených státech a Kanadě. Závit má stejný profil jako závit metrický (ISO68) s vrcholovým úhlem 60°, avšak průměry a stoupání jsou dány v palcové míře (dle normy ISO725). odsud

Také tady (Killich) a v tabulce při 1"UNC (průměr závitu hřídele / matice 25,4mm) rozměru lze dohledat ... s - počet závitů na palec (inch) ...8 (závitů na palec), tedy stoupání +-3mm. Teď ještě, zda je to vaše skutečnost...uvidíme po fotech. Takže by to mohla řešit matice 1"UNC...

brouk
hodnocení

Napadlo mě, že by to mohl být jiný závit, ale jelikož neznám jiný než "normální", tak jsem to pro začátek zavrhl :). Jinak vzdálenost mezi vrcholy závitu je 3mm. Foto bohužel teď nedokážu dodat, je tam hrozné světlo na můj nekvalitní foťák... Zítra dodám

brouk
hodnocení

Tyjo, to by mohlo být, zní to reálně. Přidávám fotky, jestli to pomůže.

Kde sehnat matici M25?
Kde sehnat matici M25? #2
Kde sehnat matici M25? #3
Já bych to riskl a objednal matku, v jiném odkazu jsem narazil na možnost objednat 1ks...hřídel je tovární výrobek, starší, tak to klidně mohou být palcové míry...
brouk
hodnocení

Zdravím všechny nápomocníky. Omlouvám se za odmlčení, ale sehnat palcovou UNC matici bylo peklo, jezdil jsem po celém městě půl dne a nakonec jsem to musel stejně objednat... Ale bylo to opravdu ono, už je nainstalovaná a sedí prefektně. Jenom trošku upravím klíč a bude to. Moc děkuju za pomoc všem!

Výborně, že se vám to povedlo dovést do zdárného konce a funguje...

hodnocení

3x

Na většině hřídelí pro okružní pily je závit pro uchycení pily levý, ale pokud hřídel s pravým závitem použijete obráceně, není pak problém. Musíte ale potom upravit konstrukci pily. Pokud stavíte pilu novou, tak to je to snadné. Matku pro tak velký závit dokáže vyrobit zručný soustružník. Měl jsem tu potřebu před lety také, vyrobil mě i ty opěrné příruby, mezi kterými je kotouč uložen.

hodnocení

0x

Podívejte se sem topeni-korinek.cz/... .Asi tam budete muset poslat dotaz, abyste měl jistotu, ale za pokus to stojí,ne?

Tak ta je 27x2L...z popisu

hodnocení

0x

Jak píše @nonek, je třeba znát nejen průměr, ale i stoupání (a ujistit se, že závit je skutečně metrický). Závit M25, ovšem s jemným stoupáním, používají tzv, KM matice, určené primárně k axiálnímu zajištění hřídele v ložiscích. Závitu M25x1,5 odpovídá matice s označením KM5.

hodnocení

0x

Amatérské konstrukce pil používaly zpravidla hotové hřídele - ponejvíce z OPP Polička, nebo z Kovo Budišov. Oba výrobci dosud fungují a věřím, že nebude až takový problém sehnat přírubu a matici, ovšem za předpokladu, že bude jasné, o jakou hřídel, nebo alespoň o jaký závit jde.

opp.cz/...

kovo-budisov.cz/...

brouk
hodnocení

Ano, je to hodně stará amatérská konstrukce, ale ani po očištění drátěným kartáčem před nabarvením, jsem nenašel na hřídeli nikde značku, logo výrobce nebo nějaký číselný údaj, který by mi pomohl.

Zkuste to vyfotit,

111®
hodnocení

0x

M25 seženete v každém spojovacím nateriálu

jdukolem

M25 x 3 neodpovídá žádné normě

e-konstrukter.cz/...

jenda2*
hodnocení

0x

V první řadě zjistěte stoupání závitu. To je nejjednodušší zjistit položením do závitu hřídele šroub a podle průměru pak zjistíte stoupání. Třeba M24 nebo jiný.

Pokud zjistíte, že to je atyp, pak je nejjednodušší nechat stočit závit hřídele na nejbližší nižší podle normy a koupit běžnou matici, např. M24 x3, pokud bude stoupání stejné. Pak stačí závitové očko a nemusí se řezat nožem. Je spousta možných řešení.

Jendo, už 21.5 psal, že tu matici má...

jenda2*

Pardon, to jsem přehlédl.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]