Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Cirkulárka - otáčky

Od: berger* odpovědí: 15 změna:

Dobrý den,dostala se mi do rukou cirkulárka,samodomo výroba,docela robustní a sympatický stroj. Na dvoře jsem ji zapl,v setině vteřiny zalehl a plížením se z boku dostal k vypínači,abych ji vypl... Teprve potom mě napadlo jí blíže obhlídnout. Motor sovětský,obrovský kus železa 2,2kW ,1430 otáček. Kotouč průměr asi 500mm,řemenice na hřídeli 55mm,na motoru 140mm. Měřeno vevnitř drážky,dva klínové řemeny. Nevím,jestli to počítám dobře,ale vychází mi na kotouči asi 3400otáček,obvodová rychlost kolem 150m/s. Že to je nějak hodně? Asi bych chtěl vyměnit řemenici na motoru,ale jaký průměr? Umí to někdo odhadnout? Mmchdm,za běhu ta pila vydávala zvuk jako startující jumbo jet. Nedovedu si představit,jak by to vypadalo,kdyby vykopla kus dřeva anebo se zlomil zub...

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Nevím, jak jste došel k té obvodové rychlosti - asi mám jinou kalkulačku, ale ta má spočítala necelých 90m sec.

Další věc je povolený počet otáček daného nástroje - musí být vyznačen přímo na kotouči, nicméně běžně tyto kotouče mají max okolo 3.000 ot min. Jiný problém může být stav kotouče - pokud je to nějaký vyhřáty, zkroucený kousek ještě napadený někým, jako je Pepe Libický a tudíž broušený třeba flexou, tak se nedivím, že jste se k tomu plížil. On ten stroj taky asi neoplývá nějakým krytováním, což?

Takže - primární je použít nástroj v pořádku, ostrý. Pak porovnat povolené otáčky s vypočtenými- známe otáčky motoru, poměr průměrů řemenic, takže dopočítat to nebude až tak rocket science.

Pochopitelně - pila nemusí točit maximální otáčky, takže není problém je snížit výměnou řemenice- v tomto případě bych měnil tu horní, ta je dost malá.

BTW - 2,2kW je na takový kotouč směšně málo, běžně takové pily mají motory 4-6kW

berger*
hodnocení

Tím výpočtem jsem si vůbec nebyl jistý,prosím,jak jste to počítal? Pokud to fakt je kolem devadesáti,to už bych asi zkousl. Kryty konstrukter toho stroje považoval za sprosté slovo. Horní řemenici nevyměním,už teď líže spodek stolu,proto zvažuji na motoru.

berger*
hodnocení

Promone,už to vidím,opravdu těsně pod devadesát metrů za vteřinu,uf. Stejně se mi to nelíbí...

Ale ono skutečně není nutné jít na max otáčky. Pokud tomu nevěříte - čemuž se ani moc nedivím, tak otáčky snižte. Jen pro ilustraci - tyto motory mají standardních 2.800 ot min a běžně se s nimi pohání kotouče okolo 300mm a řeže to dobře. Takže na tak velký kotouč co máte Vy, by jistě stačilo 2000 - 2500 ot, což by mj. přineslo i žádoucí zvýšení kroutícího momentu a ten slabý motor by to lépe dával.

neprošel mi link - myslel jsem tyto motory pro pily s přímým pohonem

elektromotory-menice.cz/...

berger*
hodnocení

Takže - pokud na motoru stáhnu tu řemenici někam kolem osmi,devíti centimetrů,budou točky kolem dva až dvaapůl tisíce. Pokud jsem ten výpočet opět nezkonil. To zkusím,toho už se možná nebudu bát. Pozval jsem souseda,ať se koukne... Počítám,že už ke mně nikdy nepřijde,ty efekty jsou opravdu děsivé..*smich*

U 500 mm kotouče bych to vidět tak na 2200 až 2300 otáček za minutu. Tedy v tvém případě, když nemůžeš dát větší řemenici na hřídel, to vychází maximálně 88 mm průměr řemenice na motoru.

berger*
hodnocení

Jenyk,dík za potvrzení,takže jsem to asi na druhý pokus spočítal dobře.Sranda je,že výroba té řemenice bude dražší,než komplet cirkula s kotoučem... Dám tam osm cm a pokud přežiji test,dám vědět.*smich*.

Ono tak nějak záleží, co na tom budeš řezat. Jestli palivák na kolíbce, nebo nějaký prkna.
V každým případě bych koupil nový kotouč. Na palivák zase padesátku, na prkna klidně něco menšího.

hodnocení

0x

Tak mrkněte jaké otáčky jsou max na kotouči a budete vědět jestli to dá. Já mám cirkuli 6000rpm od kotouče jde vítr a nikdy se nic nestalo.

berger*
hodnocení

To nepůjde,starý kotouč,žádný nápis. Zahodil bych ho,jenže původní majitel ho ještě nechal nabrousit...

Jardo, jestli roztáčíte 500mm kotouč na 6.000ot min, tak jste kandidátem na Darvinovu cenu

6.000 otáček je max hodnota pro SK kotouče o průměru 300mm !

kenav

Ty otacky jsou tak na300 pilu.500 ma mit asi 2200ot.Jaky ma ta pila zub,pokud ma vynechavany zuby tzv Hanibal tak ta opravdu huci jak letadlo

jarda*
Jó sorry já to tam nenapsal
Jasně točím jen 300 SK na těch 6000. Myslel jsem to jako že se nemusí bát pokud jsou otáčky povoleny na kotouči.
berger*
hodnocení

Hanibal to není. Ten se asi ani nesmí používat u těchto cirkulárek,mslm.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma cirkulárka

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]