Nejste přihlášen/a.
Ahoj, zítra budu volat elektrikáře, ale rád bych měl ve věci jasno – konkrétně ve dvou záhadách:
Kontext: Něco se v budově, kterou mám na starosti, stalo se zásuvkovým okruhem a zničilo mi to router a jednu zásuvku.
Záhada č. 1.: Vložím-li do sousední zásuvky (od té nefunkční) lampičku s plochou vidlicí (bez kolíku) nerozsvítí se. Vložím-li do sousední zásuvky (od té nefunkční) prodlužovačku s úhlovou vidlicí (s kolíkem), a do ní vidlici od lampičky, rozsvítí se. Co to znamená? Přerušený N?
Záhada č. 2.: Když jsem přišel na to, že mi nejde router, tak jsem šel k jističům – vybavený jistič nahodil zpátky. Okruh stále nefungoval (ani světelný), tak jsem šel k hlavním jističům, a ty byly všechny nahoře (!), tak jsem je manuálně vybavil a žádná změna; když je vybavil kolega následujícího dne a znovu nahodil, tak najednou celý okruh naskočil. Má otázka: Jak se může (a) stát, že jistič nevybaví a za (b) že naskočí okruh až po x-tém nahození?
Díky za vnesení světla do mých amaterských problémů.
Záhada č.1 - buď špatný kontakt v zásuvce, kdy lampička kontakt nechytne a prodlužka ano, nebo naprosto zprasená a nebezpečná prodlužovačka s propojeným N a PE - potom by to opravdu znamenalo přerušený N a k tomu absolutně nevyhovující prodlužovačku. S normální prodlužovačkou by v případě přerušeného N nebyl žádný rozdíl oproti stavu bez prodlužovačky.
Záhada č.2 asi staré mizerné jističe, které jdou nahodit na jeden z X pokusů, nebo po předchozím přetížení ještě nestačily vychladnout a tak nešly nahodit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.