Nejste přihlášen/a.
Zdravím, chtěl bych kvůli zadržování dešťové vody do sudu namontovat výpust žlabu do svodu okapu. Problém je, že svod je po celé délce (i napojení na okap) letovaný, takže ho nemůžu vysadit z okapu a je těsně u zdi, takže část pro výpusť ani nemůžu vyříznout na místě. Jedině sundat celý svod i s okapem (svod má výšku cca 3 m, okap délku také 3 m) jako celek.
Jak poté postupovat? Svod má průměr 75 mm, takže koupit třeba tuto 75 mm výpusť a poté vyříznout kus svodu pro výpusť a horní část kleštěma zvlnit a totéž se spodní částí výpusti a sesadit dohromady? Díky za rady
Možná moje zkušenost vám už nemusí pomoci (máte nakoupeno); ale k věci. Sbíráme dešťovou vodu asi od roku 2009 do IBC kontejnerů... První zkušenost byla "s vaší"klapkou...při deštích, jak v poslední dny, toho v nádrži moc nepřibylo; déšť byl drobný a většina vody protekla mezi okrajem klapky a stěnou svodu, tedy do odpadu místo do nádrže. Zkoušel jsem spáru utěsnit silikonem, pomohlo to, ale ne na dlouho...stačilo drcnout do klapky a ...těsnit znova. Hledal jsem jiné řešení a zkusil jsem namontovat sběrač dešťové vody na prozatím jednu nádrž (na jeden svod). To bylo úplně něco jiného, veškerá voda, ploužící se po vnitřní stěně svodu, šla do nádrže. Tady podobný systém i s videem... Pak ještě toto, jednoduché pro montáž, ale s tím zkušenost nemám... Takže jsem dokoupil ještě dva sběrače na další dva svody a další nádrže... Takže dnes vítám jakýkoli déšť, nejen liják, jak u klapky... Tolik naše zkušenost s klapkou. Případně podívejte tady, jistě najdete třeba i od jiného výrobce. Konečné rozhodnutí, zda klapku nebo něco jiného, je na vás...
Uřízní z výpusti zadní část, ponech přední s klapkou. Na svodu vyřízni cca obdélníkový otvor tak, aby se dal překrýt upravenou výpustí a klapka se mohla volně pohybovat. Pak svod pečlivě očisti a po celém obvodu upravené výpustě ji přiletuj na svod.
Nemusíš nic rozebírat, nepotřebuješ moc místa, jen si s tím trochu pohraj. Pro šikovného klempíře práce na chvíli, pro laika trochu déle, ale nic náročného, zvládnout se to dá. Jen to chce být pečlivý a zarovnat všechny okraje a spasovat tak, aby tam nikde pokud možno nevznikly zbytečné hrany, popř. "kapsičky", ve kterých by se mohly zachycovat nečistoty. Ovšem zase otvorem pro klapku se to dá snadno čistit.
Děkuji za rady. Ještě bych doplnil otázku o to jakým způsobem výpusť namontovat. U horní části výpusti zvlním svod a nasadím na něj výpusť a u dolní části zvlním výpusť a zasunu do svodu. Pak bych spoje zaletoval. Musí se ještě kvůli pevnosti použít trhací nýty nebo stačí to sesazení a zaletování?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.