Nejste přihlášen/a.
Mám dotaz ohledně závady v elektroinstalaci 10 let staré novostavby. Po deseti letech provozu náhle shazuje třífázový proudový chránič 25A. Dělá to vždy poté, co se začne nahřívat trouba na max. teplotu. Příkon trouby se pohybuje v rozmezí 3.4-3,7 kW. Je připojena jednofázově a na stejném okruhu je i kávovar cca 1.1kW. Okruh je jištěn B16. Což je nadoraz co se týče jištění. Když se na troubě nastaví teplota na max., t.j. 230st.C, tak asi po 10 minutách nahřívání náhle spadne proudový chránič. Čím je závada způsobena? Může to být proudovým chráničem, který po deseti letech provozu ztratí účinnost?
Kdyby proudový chránič ztrácel účinnost, spíš by přestal vybavovat - proto je na něm testovací tlačítko kvůli kontrole funkce.
Spíš bych to viděl na nějaký svod topné spirály sporáku na kostru, při velkém zahřátí se může třeba mechanicky nírně deformovat a část proudu jde jinudy než by měla...
Ještě musím doplnit podstatnou věc a to je to, že když se trouba zapojí do jiné zásuvky jiného okruhu, tak vše funguje, jak má. Spíš mě napadla zástrčka trouby. Jestli tam průchodem proudu se nějakým způsobem nespojí modrý se žlutozeleným. Není to jen přetížením toho okruhu, kdy namísto aby to vyhodil jistič 16B, to vyhodí proudový jističochránič?
Tak to je standardní chránič, nikoli jističochtánič. To, že v jiné zásuvce trouba funguje může být tím, že ta jiná zásuvka jede na jinou fázi, ten chránič nemusí být 100% fázově souměrný, i jeho citlivost má toleranci. Pořád se mi jako pravděpodobný pachatel závady jeví ta topná spirála.
Ono záleží i na okamžitém celkovém zatížení chrániče a dalších podmínkách...
Tak je to nakonec v rozvodu toho okruhu na který je trouba napojená, tedy ne spirála. Ta je dobrá. Protože se nedá k místu odkud je kabel napojen dostat, patrně někde pod obkladem kuch.linky, musí se trouba napojit na jiný okruh.
Tak to je divný. Jak jste přišel na to, že je to na tom rozvodu tohoto okruhu? Měřením izolačního stavu okruhu? A byla provedena kontrola všech míst zapojení, propojení a vývodů?
Pokud by byla chyba v okruhu, tak by na to měl mít vliv špatný izolační stav tohoto okruhu. A v tom případě by chránič vypínal i bez zapnutí trouby, většinou bez proudového zatížení spotřebičem. A může to být v odbočovacích instalačních krabicích (pokud jsou použity), případně v rozvaděči, nebo přímo v některé zásuvce napojené na tento okruh. A že by bylo nějaké napojení, nebo propojení (krabice) kabelu někde pod obložením? To snad ne? Elektrikář by to neudělal a pokud to provedl obkladač, no, to snad taky ne. Zkuste projít předpokládanou trasu hledačem el.vedení, třeba něco zjistíte.
Nebo jste někde něco vrtal a navrtal jste kabel tohoto okruhu. Aby se poškodila sama od sebe izolace vlastního kabelu (nebo žil mezi sebou), je velice malý předpoklad. A 10 let stará instalace je v podstatě "skoro nová".
A pokud vypínal chránič až po určité době po zapnutí té trouby (jak jste psal původně v otázce), pak by mohlo jít ještě o špatnější izolační stav tohoto okruhu (jak jsem psal výše) a teprve po určité době maximálního zatížení tou troubou (v podstatě na těch cca 16 A ) dojde ohřátím kritického místa (rovnběž viz výše) k ještě dalšímu poklesu izolačního stavu, načež ten chránič pak teprve reaguje.
A ještě, ten kávovar na tomtéž okruhu funguje a chránič drží?
A pokud vypínal chránič až po určité době po zapnutí té trouby (jak jste psal původně v otázce), pak by mohlo jít ještě o špatnější izolační stav tohoto okruhu (jak jsem psal výše) a teprve po určité době maximálního zatížení tou troubou (v podstatě na těch cca 16 A ) dojde ohřátím kritického místa (rovnběž viz výše) k ještě dalšímu poklesu izolačního stavu, načež ten chránič pak teprve reaguje.
Ano, je to takhle, ale nejde to zkontrolovat. Obklad nad pracovní deskou neobsahuje žádnou zásuvku. Kabel prochází pod obkladem.El.instalační krabice nikde nejsou vidět - buď pod tapetami, nebo pod různými jinými obklady - v obýváku např. kamenný koberec.Já jsem si to tak myslel, ale nakonec jak bylo psáno výše jsem dal na tyto rady a pak přišel elektrikář, proměřil to a výsledek byl jasný. Přitom jsem tvrdil majiteli bytu, že je to troubou podle těchto rad tady a ještě že ji nedal opravit do servisu. Bohužel moje znalosti elektriky končí jakýmkoli měřením odporu. To nechávám na jiné.
U velmi výkonných tepelných spotřebičů se skutečně může stát, že při vysoké teplotě může vypnout proudový chránič, je to způsobené tím že se žárem zvýší vodivost (=snižuje odpor) izolační hmoty. Zde např. hmoty ve které je zalit topný drát tělesa. Izolační hmota totiž obsahuje křemík. Pokud dosáhne tento svodový proud tělesa velikosti vypínacího proudu proudového chrániče (30 mA), tak tento chránič vypne. Není to chyba ale vlastnost.
Můžou být i znečištěné izolační části v troubě, např. konců vývodů tělesa mastnotou. Těleso se zahřeje, ten bordel se za spolupůsobení vlhkosti roztaví, způsobí svod vývodu na kostru a je to.
Druhá věc je, že vypínací proud proudového chrániče se může časem i snížit, podle toho jak je kvalitní magnet (= jak stárne) ve vypínací spoušti chrániče.
A pokud se stane toto dohromady, chránič s velkou pravděpodobností vypne.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.