Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zahr. pumpa-jak oddělat sací rouru s košem?

Od: hospa13 odpovědí: 7 změna:

Zdravím šikuly, potřebuji opravit 0,5 m vysokou poslední zárubeň u studny, která je ale ze 4 dílů a rozpadá se ...Problém mám jak vytáhnout ze studny i půlku zákrytu s přidělanou zahr. pumpou. Moc se mi nechce čtvrtky stahovat obručemi, nebo?

Nejlepší by bylo nějakým fíglem pumpu vytáhnout s poklopem celou.))

Je přitažena 2 šrouby (staré !)k bet. poklopu, ale jak je pumpa přidělaná k sací rouře? Nejraději bych ji nahoře odříznul a po výměně celé skruže opět přidělal.

Co si mám nachystat? , Je funkční , ale málo používaná ...teď v ní hnízdí modřinky*houpy*, tak až to zmáknou, jdu na to ))

díky

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mak*
hodnocení

1x

Nejspíš to bude pumpa Standard II nebo podobná. Já ji mám umístěnou mezi půlkami deklu a vyndat ji celou ven je tedy snadné. Ve vašem případě musíte odpojit táhlo k pístu, nadzvednout dekl, vyšroubovat trubku a nakonec povolit šrouby, které drží pumpu u deklu. Ty šrouby nejsou zásadní problém, buď je povolíte, nebo ukroutíte, ale povolit tu trubku může být "zábava".

Sací roura je k pumpě normálně našroubovaná, tedy točit trubkou doleva a z pumpy ji vyšroubovat. Protože ale vlastní pumpa (pracovní válec) je ve studni (to nahoře je jen stojan), tak musíte odpojit táhlo k pístu (jde o 2 závlačky). Až se vám podaří trubku odšroubovat, musíte počítat s tím, že vám z ní zůstane koukat to táhlo.

hodnocení

0x
Staré pumpy měly většinou pod deklem válec s pistem. Do něj byla přes závit trubka dolů ke koši. Takže jestli to chceš opravdu zvedat i s deklem, měla by se trubka nechat odšroubovat aby to nebylo tak těžké. Lepší ale bude vyndat čep z kliky, uříznout šrouby a pumpu přes táhlo pístu zvednout. Jinak - ty šrouby byly věčný. Mně se je podařilo povolit i když se s tím nehýbalo snad 30 let.

kenav
hodnocení

0x

Jaka je to pumpa,kde ma pracovni valec?

manas

Já zahradní pumpy vytahuji ze studny pomoci trojnožky a hupcuku ( kočky ). Záleží ale pokud je v betonovém poklopu dost velká díra aby tam prošel válec na kterém jsou tři šrouby. Po vyšroubování a nebo odříznutí šroubů na válci zůstane celá pumpa s válcem a trubka s přírubou a sacím košem. Záleží také jak hluboko je ve studni válec, na foto jsem si musel sestavit takovou šibenici jak na prase abych dostal válec nad poklop.

Zahr. pumpa-jak oddělat sací rouru s košem?
Zahr. pumpa-jak oddělat sací rouru s košem? #2

hospa13
hodnocení

0x

No, těbůch, dolů vidím jenom rouru a vrchem ,co tedˇjsou modřinky, se jenom nalila konev a už se pumpovalo . Pumpa je stařičká,typ nevím, vysoká sotva 1m...Zkusím ji hupcukem posadit i s deklem na kozy a trámky a uvidím , co je vlastně pod betonem. Když už bude venku ...vyplatí se raděj hned vyměnit železo za plast. trubku + možná i koš , co?

Díky za vaše nápady ))

ja1

Pokud je pumpa vysoká kolem 1 metru nad svojí základnou bude se jednat zřejmě o typ "NP" (nízká pumpa), která je určená do mělkých studní. Ta má pracovní válec s pístem ve svém tělese,,tj, nad víkem studny, a dolů do studny vede pouze sací trubka se sacím košem a nic jiného. Takže je i lehčí, není problém jí nadzdvihnout. S kolegou jsme jí nadzdvihli v pohodě.

Sací koš bych vyměnil za nový (kdoví jak je původní starý), trubku můžete za plastovou, aspoň nebude pouštět rez do studny.

hospa13

Tak Moooc dííííky , machýrci, už vím jak na to , dííííky vááám.

Končím vlákno ala Studna , díky.))

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]