Nejste přihlášen/a.
Zdravím šikuly, potřebuji opravit 0,5 m vysokou poslední zárubeň u studny, která je ale ze 4 dílů a rozpadá se ...Problém mám jak vytáhnout ze studny i půlku zákrytu s přidělanou zahr. pumpou. Moc se mi nechce čtvrtky stahovat obručemi, nebo?
Nejlepší by bylo nějakým fíglem pumpu vytáhnout s poklopem celou.))
Je přitažena 2 šrouby (staré !)k bet. poklopu, ale jak je pumpa přidělaná k sací rouře? Nejraději bych ji nahoře odříznul a po výměně celé skruže opět přidělal.
Co si mám nachystat? , Je funkční , ale málo používaná ...teď v ní hnízdí modřinky, tak až to zmáknou, jdu na to ))
díky
Nejspíš to bude pumpa Standard II nebo podobná. Já ji mám umístěnou mezi půlkami deklu a vyndat ji celou ven je tedy snadné. Ve vašem případě musíte odpojit táhlo k pístu, nadzvednout dekl, vyšroubovat trubku a nakonec povolit šrouby, které drží pumpu u deklu. Ty šrouby nejsou zásadní problém, buď je povolíte, nebo ukroutíte, ale povolit tu trubku může být "zábava".
Sací roura je k pumpě normálně našroubovaná, tedy točit trubkou doleva a z pumpy ji vyšroubovat. Protože ale vlastní pumpa (pracovní válec) je ve studni (to nahoře je jen stojan), tak musíte odpojit táhlo k pístu (jde o 2 závlačky). Až se vám podaří trubku odšroubovat, musíte počítat s tím, že vám z ní zůstane koukat to táhlo.
Já zahradní pumpy vytahuji ze studny pomoci trojnožky a hupcuku ( kočky ). Záleží ale pokud je v betonovém poklopu dost velká díra aby tam prošel válec na kterém jsou tři šrouby. Po vyšroubování a nebo odříznutí šroubů na válci zůstane celá pumpa s válcem a trubka s přírubou a sacím košem. Záleží také jak hluboko je ve studni válec, na foto jsem si musel sestavit takovou šibenici jak na prase abych dostal válec nad poklop.
No, těbůch, dolů vidím jenom rouru a vrchem ,co tedˇjsou modřinky, se jenom nalila konev a už se pumpovalo . Pumpa je stařičká,typ nevím, vysoká sotva 1m...Zkusím ji hupcukem posadit i s deklem na kozy a trámky a uvidím , co je vlastně pod betonem. Když už bude venku ...vyplatí se raděj hned vyměnit železo za plast. trubku + možná i koš , co?
Díky za vaše nápady ))
Pokud je pumpa vysoká kolem 1 metru nad svojí základnou bude se jednat zřejmě o typ "NP" (nízká pumpa), která je určená do mělkých studní. Ta má pracovní válec s pístem ve svém tělese,,tj, nad víkem studny, a dolů do studny vede pouze sací trubka se sacím košem a nic jiného. Takže je i lehčí, není problém jí nadzdvihnout. S kolegou jsme jí nadzdvihli v pohodě.
Sací koš bych vyměnil za nový (kdoví jak je původní starý), trubku můžete za plastovou, aspoň nebude pouštět rez do studny.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.