Nejste přihlášen/a.
Zdavím,
budu na chalupě opravovat horní část komína (nové cihly, betonová deska) a také bych chtěl spáry mezi cihlami něčím vyplnit - vyspárovat. Dá se koupit nějaká spárovací hmota pro tento účel, nebo je třeba si spárovací hmotu udělat? Jak ji případně vytvořit, aby něco vydržela a nevydrolila se? Má s tím někdo dobré zkušenosti? Předem díky.
Já bych doporučil namíchat pro spárování štukový písek a cement, v poměru 1/1. Mám to vyzkoušené. Otázkou je kvalita použitých cihel. Ideální pro tento účel jsou šamotové cihly.
Šamotky nad střechu? Buďto lícovky , nebo bílé (vápenopískové) cihly. Šamotky jsou dost nasákavé a po 3 zimách by byly na výměnu
Ja ich mám na komíne už cez 45 rokov,tie šamotové tehly. Najprv to bol komín na pevné palivo a posledných 17 rokov je po vyvložkovaní na zemný plyn. Pred rokom som ho musel rozobrať,lebo sa rozpadlo murivo. Tehly boli v úplnom poriadku a sú tam nanovo vymurované.
@nunici - asi jsi toho moc neviděl. Tady u nás před lety nic jiného na komínech nebylo, než šamotové cihly. Dokonce i desky na ukončení komína. A kdo to tak postavil a dobře vyspároval, má komín netknutý desítky let. A tyto cihly se používaly i na sloupky oplocení. A stojí bez problémů dodnes. Stačí se projet třeba Horní Břízou, kde se šamotové cihly vyráběly. Komíny, zahradní krby, oplocení, vše je k vidění a většinou v dobrém stavu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.