Nejste přihlášen/a.
AHOJ!
Mohl by mi někdo přeložit do češtiny a říct následující postup týkající se "zrušení daně z nabytí nemovitosti"? Od března nebo kdy to Schilerová vypustila z úst jsem čekal jestli nakonec tu daň zruší. Před pár dny se stalo. Obecně se píše, že daň nezaplatí už ti, kteří nabyli nemovitost od prosince 2019 nebo později. Ti, kteří ji zaplatili, tak jim bude vrácena. To je však nic neříkající věc, protože ještě návrh musí projít legislativním kolečkem. A mě zajímá následující:
Na konci února jsem se stal majitelem nemovitosti. Čili řádný termín pro zaplacenění daně mám do konce května. Peníze na daň jsem měl a mám připravené, počítal jsem s tím jako nutné zlo. No, ale teď když to zrušili, tak co to pro mě znamená? Nechci a hledám způsob jak se vyhnout situaci, kdy budu muset finančáku zaplatit částku XX za daně, a pak na ni slavnostně čekat rok než mi ji vrátí v dalším vyúčtování. To nechci. Chci mít peníze hned. Už jen z principu. Mám to brát, že je to automatické zrušení a daň už neplatit nebo budu muset zaplatit a peníze z této daně budou vráceny v nějakém jiném, bližším termínu než za rok? Má někdo nějaké bližší info?Nikde jej nemůžu dohledat. Všude samé obecné a stejné informace. Jsem z toho vol taký zmetený...Děkuji
Osobně si myslím že je potřeba ještě počkat, zrušená snad definitivně není... ale obrátil bych se na příslušný FU ty by měli vědět nejlíp, či umět poradit (a hlavně si to zas každý konkrétní FU případně úředník vyhodnotí jinak) radši bych počítal s variantou zaplatit a pak dostat zpátky...
jenomže když si přečteš všechny ty články, které jsou na jedno brdo, tak ve všech se píše nebo doslova cituje "že UŽ se daň platit nemusí"
Vy neznáte lgislativní proces? Prvně musí být připomínkové řízení , pak paragrafové znění , které projde vládou . Potom to jde do parlamentu kde to mohou vše změnit , pak do senátu a pak podpis prezidenta . A až to vyjde ve sbírce zákonu , tak se tím řídí finančák .
ne neznám...mě jako běžnýmu smrtelníkovi, pro kterého je účetnictví akorát má dáti dal...a tím končí jsou tyhle byrokratické natahovačky životu nepotřebná věc, a proto se ptám...nedělám si poznámky ani nesleduju denně jak dlouho trvá legislativní schvalování zákona od jeho prvního usnesení se..
Tak já bych peníze zatím schovala, počkala, až Klekánice dotáhne legislativní proces do finále a pak buď zaplatila i s tím, že nějaké penále bude (není to zas tak moc a lze napsat žádost o zmírnění tvrdosti zákona s odůvodněním, že MF uvedlo poplatníky ve zmatek a omyl, když vyhlásilo...ble ble) nebo si za ušetřené peníze koupila něco do baráku
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.