Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přesunutí průchodu o 1,5m v nosné zdi

Od: jend odpovědí: 15 změna:
Zdravím,
Chtěl bych se zeptat, plánujeme rekonstrukci panelového bytu (7.patro z 8mi celkem) a rádi bychom zvětšili koupelnu o chodbu. Jenomže je k tomu potřeba posunout "průchod" (bez futer) o cca 1,5m bokem ve zdi o tloušťce 15cm. Žádná zeď by se nebourala, nad průchodem by zůstal materiál.
Má otázka zní:
projeví se to v bytě nad námi?
Je k takovému zásahu potřeba stavební povolení, nebo se to "vleze" do ohlášky?
Pokud stavební povolení, co k tomu budu potřebovat?
A může vůbec ta zeď být nosná?
Provádělo by se to postupným přesouváním - co by se odstranilo na jedné straně, dozdilo na druhé..
Díky za odpovědi.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

0x

Jakékoliv změny rozložení zdí i příček se bez povolení a posudku statika neobejdou.Zásah do nosné zdi raději zapomeňte!.Dokonce je zakázáno vyřezávat v nosné zdi i drážky pro el.instalaci.Neznám panelák,kde by příčky byly silnější jako 8 cm.
Jabraka

Tak toho kolego znáte velmi málo!V panelákovém bytu mám jen jednu příčku cca8cm!Tvoří jednu stěnu pokoje a předěl mezi tím a komorou!Ale jinak-*palec*

Ano 15 cm příčka v panelovém domě není příčka nýbrž nosná stěna. V soustavě např. Larsen Nielsen jsou právě nosné 15 cm a jsou situovány v obou směrech a jsou železobetonové . Jakékoliv zásahy v těchto zdech potřebují statický posudek, ale většinou je to z ekonomického hlediska a požadavků na estetiku nemožné realizovat..

Takže nejprve zjistěte, z jakého materiálu to je a podle odpovědí se zařiďte

berger*
hodnocení

0x

Předpokládám,že byt je váš. Pozvete statika,ten posoudí,jestli to jde a jak. Většinou se podepřou stropy,vyřeže se kapsa na překlad. Až ho vsadíte a aktivujete,vyřežete otvor pod ním. Správně to dělají spešl firmy,mají pilu chlazenou vodou,vyplaví šlemem sousedy pod váma. Nesprávně se to řeže 230 flexou,to je výrazně levnější. Jak to je s úřady,nevím,většinou platí,že kdo se moc ptá,moc se doví*smich*. K tomu statikovi - bude se zajímat jen o váš byt,není špatné se poptat u sousedů pod a nad váma,jestli podobný forek nespáchali také. Ono pět bytů nad sebou se stejným výřezem panelu by mohlo bolet...

Píšete nesmysl-je to zásah doi nosné konstrukce a MUSÍ být a)posudek statika ;b) stavebení povolení+ projekt ; + další věci.

Pokud by se statik v paneláku zajímal jen o jeden konkrétní byt=dělal by svoji práci velmi špatně! Musí posoudit celou stavbu a ...

krtek6

rád bych viděl tu "NOSNOU" 15cm zeď...15cm je příčka a ta nosná nikdy není... jinak než začít zvát statika, tak zavolat na stavební úřad, ať vám pošlou kopii stavebnch výkresů paneláu Vašeho typu, a tam se dočtete co je a není nosné a co můžete a nemůže dělat...technický postup je pak takový jako psal kolega...

Souhlas s dieselem, není to tak jednoduché, jak se může zdát, musí se posoudit celý dům, neboť výřezem v nosné zdi se distribuuje napětí do jiné části konstrukce a to má za následek celkové jiné rozložení napětí do základové konstrukce. Výpočet to není zrovna jednoduchý. Zkoumá se totiž i zatížení větrem.

berger*

Diesle,bohužel nepíši nesmysl,takhle to opravdu v praxi chodí. Netvrdím,že to je správné...Statika nezpochybňuji,ten to vidět opravdu musí,ostatní se obchází,jak to jde. K těm ostatním bytům - znám osobně statika,který ty posudky dává od stolu... Docela s obavama čekám,až se z těch bytů v panelákách stanou patrové haly...

krtek6

ono upřímně...ty baráky jsou typizované a stojí přes 60let..pokud ten statik tohle dělal už milionkrát a ví, že to má spočítané, tak si to od stolu může dovolit...

Bergere-to je právě chyba ,že si každý jouda dělá co chce.Pak to ale může dopadnout stejně jako v Prešově, příp další havárie o kterých veřejnost ani neví!

berger*

Ano,přesně. Proto jsem psal,ať se poptají sousedů. Ti statici fakt bouchají razítka od stolu a fakt neřeší byty nad a pod... V Olomouci jsem viděl byt,kde vyřezali komplet všechny stěny,zbyly jen obvodové. Uprostřed osmipatrového paneláku. Na statický posudek jsem se nestihl zeptat,mazal jsem odtamtud jak blechy z přejetého psa. A tuším už něco spadlo,v Havířově a v Praze?

Silně pochybuji, že statici znají všechny paneláky .Nebojím se tvrdit, že jich je dost kteří možná ani toto za celý život neviděli a nepočítali !To jsou hurá akce majitelů bytů , kteří na vše serýnkují a hlupáků u firem-neb melouchářů , co jim to udělají.Silně pochybuji ,že nějaký statik se podepíše že se mouhou nosné panelákové stěny vyřezat!

jend
hodnocení

Zdravím,
Děkuji za odpovědi. Určitě bych nerad, aby to spadlo, proto i tak bych se opíral o statika a jeho vyjádření.
Jedno z těch polehčující okolností, pro mě, je, že je to předposlední patro. Takže co se týče posuzování statika a povolení, tak by to nemuselo být tak hrozné. Byť se možná změní svislé zatížení do základů. A otázka, co na to SVJ.
Na druhou stranu by bylo fajn zjistit, kdo už to tak všechno.. předělal .
Každopádně je to jedna ze dvou variant a všechno bude záležet na rozhodnutí ženy
Díky moc všem.
Hezký den.

Chtěl jsem to kdysi takto také udělat, pozval jsem jednohó z nejlepších statiků p.Jandáčka a když mi řekl názor, tak jsem na to raději hned rychle zapoměl. Nesplnilo by to moje očekávání a navíc by to bylo neúměrně nákladné. Váš případ bude asi jednodušší, jste výš, já v přízemí.Ale to martýrium, co je třeba podstoupit jsem raději neabsolvoval a koupelnu jsem nechal takovou jako předtím, jen se nepatrně cca o 20 cm zvětšila v jednom směru.

mak*
hodnocení

0x

Pokud je to opravdu příčka (tj zděná z cihel), tak by to neměl být problém, ale 15cm v paneláku, to nebude zděné, to bude nejspíš nosný panel. Každopádně by to měl posoudit statik.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]