Nejste přihlášen/a.
Ahoj Dva roky jsem bydlela v pronajatém bytě, kde jsem na začátku složila kauci ve výši jednoho nájmu. Nyní se stěhuju pryč a zjistila jsem, že se údajně ze zákona z kauce počítá nějaký úrok. Jaké výše by měl dosahovat? Nemáte s tím prosím někdo zkušenost?
Díky moc, Janča.
Asi něco na tom bude něco pravda. Někde jsem to zahlédl. Ovšem takového nájemníka, který by chtěl úrok z kauce, bych příště vypráskal. Ten úrok je jistě odvozený od sazeb ČNB, ovšem kdyby si nájemník dal kauci do banky, tak na úrokách dostane úplný prd.
Zdravím. Lze to najít v OZ konkrétně § 2254 (kauce nebo-li jistota) viz:
(1) Ujednají-li strany, že nájemce dá pronajímateli peněžitou jistotu, že zaplatí nájemné a splní jiné povinnosti vyplývající z nájmu, nesmí být jistota vyšší než šestinásobek měsíčního nájemného.
(2) Při skončení nájmu pronajímatel vrátí jistotu nájemci; započte si přitom, co mu nájemce případně z nájmu dluží. Nájemce má právo na úroky z jistoty od jejího poskytnutí alespoň ve výši zákonné sazby.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.