Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Úrok z kauce

Od: janca95* odpovědí: 6 změna:

Ahoj :) Dva roky jsem bydlela v pronajatém bytě, kde jsem na začátku složila kauci ve výši jednoho nájmu. Nyní se stěhuju pryč a zjistila jsem, že se údajně ze zákona z kauce počítá nějaký úrok. Jaké výše by měl dosahovat? Nemáte s tím prosím někdo zkušenost? :) Díky moc, Janča.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

priklad1*
hodnocení

0x

Asi něco na tom bude něco pravda. Někde jsem to zahlédl. Ovšem takového nájemníka, který by chtěl úrok z kauce, bych příště vypráskal. Ten úrok je jistě odvozený od sazeb ČNB, ovšem kdyby si nájemník dal kauci do banky, tak na úrokách dostane úplný prd.

priklad1*

A nemá taky nájemník uvést opuštěný byt do původního stavu. To znamená přinejmenším vymalovat. To asi ty úroky nepokryjí.

julie*
hodnocení

0x
Ano, v zakone jsem to videla, bohuzel bliz nevim, jen si pamatuji, ze mi to prislo hodne zvlastni...

hodnocení

0x

Zdravím. Lze to najít v OZ konkrétně § 2254 (kauce nebo-li jistota) viz:

§ 2254Jistota

(1) Ujednají-li strany, že nájemce dá pronajímateli peněžitou jistotu, že zaplatí nájemné a splní jiné povinnosti vyplývající z nájmu, nesmí být jistota vyšší než šestinásobek měsíčního nájemného.

(2) Při skončení nájmu pronajímatel vrátí jistotu nájemci; započte si přitom, co mu nájemce případně z nájmu dluží. Nájemce má právo na úroky z jistoty od jejího poskytnutí alespoň ve výši zákonné sazby.

priklad1*

Pokud se má jednat o Repo sazbu s platností 14 dnů tak ta činila v březnu 1%

hodnocení

0x
Jedno procento z deseti tis je stovka, tj za dva roky 2 stovky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]