Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, bydlím v panelovém domě a při pohledu do oblasti stoupaček jsem si všiml bordelu, jakoby hromádek prachu a natrhaných kousků nějaké izolace. Na štítku od krytu jádra je uvedena firma Kovona Karviná, rok 1987, typ jádra B10. Nepoznáte někdo od oka, jestli jsou ty natrhané kusy azbest? Nebo je to něco jiného?
Pokud se jedná o azbest, předpokládám, že manipulace a odklízení by bylo velmi nebezpečné a specializovanou firmu na to volat nehodlám, náklady údajně mohou jít do statisíců. Napadlo mě alespoň utěsnit veškeré otvory mezi trubkama vycházejícími z tohoto prostoru, které jdou do kuchyně, koupelny a na záchod a prostě s tím žít. Neexisuje nějaký sprej, kterým by se ty prachové hromádky daly postříkat a ztuhly by?
Už zase? ta mánie okolo azbestu!
I kdyby to byl osinek=pokud s tím nemanipulujete NIC se neděje. Problém údajně nastává při manipulaci=řezání, broušení...kdy vlákénka způsobují rakovinu.Jen tak pro zajímavost-donedávna byla všechna spojková a brzdová obložení s osinku ,po přechodu na jiný materiálů,ale nepokleslo množství onemocnění rakovinou! Jestli to není jako se špenátem-zdrojem železa pro organismus!
Jinak dle mne je tam snad stoletý prach, odpad při výměně trubek a nějaká skelná tkanina (laminát z jádra)...
S hodnocením brzdového obložení bych byl opatrnější,samozřejmě není problém v osobáku ale řidiči autobusů na MHD kde zastavují co pár kilometrů - tam už se to nasčítá.
I pokud by byl azbest,hlavně nezačni šílet...on je to dnes jak píšeš dobrej byznys-v prvé řadě,zdraví prospěšné to nebude,ale o ty prachy tam jde spíš.
Zatěsnit můžeš vpodstatě čímkoliv,pozor na pistoli s kompresorem,vysoký tlak vyfukované směsi by ti opravdu mohl vlákna rozprášit všude po okolí. Stačí zahradní rozprašovač,netlakovat jej moc,dát do něj hodně zředěný lak nebo nějakou syntetickou barvu a postříkat vše...jak to zatuhne,už žádné riziko nehrozí,protože azbest je nebezpečný jen při manipulaci
Tak to si nemyslete. V panelákách ze 60 let je z azbestocementu celá vzduchotechnika (hranaté větrací potrubí v šachtách). Ale je to tam už přes 1/2 století a neznám případ, že by na to někdo zemřel.
Magdone nevím, ale hraneté "potrubí VZT"? tak to jsem ještě nikdy neviděl.Jediné co bylo v panelových domech z azbestu tak to byl odpad ,do něhož ústil odpad WC,vany a dřezu!
Diesel - Vloni jsem dělal rekonstrukci jádra v paneláku ze 60 let, takže to vím zcela bezpečně. Na obrázku je původní proražené azbestocementové potrubí VZT. Odpady jsou přdělávané před cca 20 lety a jsou už plastové.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.