Nejste přihlášen/a.
Mám dotaz, chci zrenovovat podlahu. Parkety se vytrhaly, a pod nimi jsou prkna, velké mezery. Ty se již obrousily. Ale stále se mi zdají křivé. Byly napadené i červotočem, ale ten již není aktivní.
První dotaz: Zda mohu položit ¨znovu parkety na tu prkenou podlahu, když jí natřu přípravkem proti červotočům
Druhý dotaz: Když by byly ty prkna OK a mohla bych je použít, tak na ty prkna chceme dát OSB desky, Starlon ( je prý lepší než Miralon), a znova položit parkety. Stačí to takto. Nebo máme koupit ještě nějakou folii? Jedná se o pokládku parket v prvním patře.
ceník OSB desek: v zimních slevách akce
Provedení | Rozměr v mm | ks/paleta | Cena m2 / | s DPH |
OSB 3 N | 8x1250x2500 | 84 | 68,00 Kč | 80,92 Kč |
OSB 3 N | 12x1250x2500 | 59 | 94,00 Kč | 111,86 Kč |
OSB 3 N | 18x1250x2500 | 39 | 138,00 Kč | 164,22 Kč |
OSB 3 N | 22x1250x2500 | 32 | 168,00 Kč | 199,92 Kč |
OSB 3 N - 4PD | 12x625x2500 | 59 | 101,00 Kč | 120,19 Kč |
OSB 3 N - 4PD | 15x625x2500 | 47 | 124,00 Kč | 147,56 Kč |
OSB 3 N - 4PD | 18x625x2500 | 39 | 147,00 Kč | 174,93 Kč |
OSB 3 N - 4PD | 22x625x2500 | 32 | 183,00 Kč | 217,77 Kč |
OSB 3 N - 4PD | 25x625x2500 | 28 | 207,00 Kč | 246,33 Kč |
Pokud uvažuješ o úplné renovaci podlahy,zkus prostudovat materiál fy rigips,suché podlahy se sádrovláknitými podlahami RIGIDUR.Rozhodně lepší po všech směrech než OSB desky a systém je velice progresivní a lze použít na povrchovou úpravu libovolně zvolenou.
Tady je možné použít formátové desky s úpravou parket,pokládání podobně jako plovoučky.
JABRAKA
Měla jsem dva dotazy, a ani na jeden mi bohužel nebylo odpovězeno. Osb deska mě příjde do 50 Kč za m2, což ten váš jak mi doporučujete je za nejlevnější 155 Kč za m2, což je třikrát více. Neumím si zdovolením představit že bych za desky pod parkety dala 30 tisíc. Možná se najdou mezi námi lidé, kteří si to pořídí. Já tolik peněz investovat pouze do desek mi příde zbytečné. I když jsou proti požární:
Za necelých 50 Kč za m2 v OBI. 15 mm. Nevím jak jste došel k číslu 190 m2. Mezery jsou mezy prkny na podlaze. Nevím patnác let tam byly pouze prkna bez jediného problému, tak nevidím důvod proč investovat více do nějakých drahých desek. Nerada bych investovala zbytečně někde kde to není potřeba.
30000/155 je cca 190
k prvnímu dotazu - ano, byly tam již 15 let
k druhému dotazu - ne, 15 let byly parkety bez OSB a folií
Také pozor na výraz parkety v česku běžně užívaný ale onačuje mnohokráte takzv. "vlýsky" nebo "palubky" . Parketa přesně od tohoto názvu je velká cca 30x30cm a je čtvercová! pokud se nemejlim? Naopak ty palubky jsou ty malé užší kosodélníky a ty asi máte na mysli. není tomu tak . . . . .? Ta měkká podložka (mirelon) pod Vámi uváděnými parketami mi bohužel také nesedí. Je to podobné ale plovoučka to prostě nebyla a asi ani nebude. Myslim, že to chce obecně pevnější podklad. OSB nebo RIGI jsou fajn.
Mám v úmyslu koupit pro upřesnění parketové vlysy s pérem a dřážkou z Kopidlna. Ale stále nevím jakou délku a jaký druh dřeva vybrat. Původně jsem tam chtěla dát staré, ale bylo mi to rozmluveno.
Tak. Již včera jsem se snažil, bez úspěchu, prostě na špatnou otázku nelze čekat dobrou odpověď. Lze odpovědět myslím jen jako jsme odpověděl nebo to rozebrat a dojít k dobrému řešení, to ovšem může stát nějaké peníze, to tázající se odmítá.
K OSB - 50 korun za metr 15 mm je nesmysl a 270 korun také. Reálně bych to viděl mezi 130-190 korunami, podle obchodu, množství a provedení.
Vážená paní, pokud chcete položit parketovou (vlysovou)podlahu jedná se především o dekorativní záležitost, která by měla mít i správné provedení a proto bych doporučovala obrátit se na odborníky. Jednotlivé prvky lidově nazývané parkety jsou vlysy obdélníkového tvaru a mají rozměry zpravidla - tloušťku 20 mm, šířku 60 mm a délku 300, 400, 500, 860 mm. Jsou opatřeny perem a drážkou a lepí se na podklad. Z vlysů se sestavují různé vzory - klasický je stromeček, dále čtverce, čtverce např. s mahagonovým terčíkem, proplétané vzory, cihlové..atd. Vyrábějí se rovněž masívní čtvercové parkety o tl.18 mm 400 x 400 mm.
Vyrábějí se z nejrůznějších dřevin - buk, jasan, javor... , posuzuje se kresba dřeva, struktura, velikost suků, barevné sladění.
Před pokládkou firma zkontroluje vlhkost podkladu, rovinnost a pevnost. Podklad se vyrovnává nivelační stěrkou. Druh parket se vybírá také podle předpokládaného zatížení. Po přilepení se parkety několikanásobně brousí, trojnásobně lakují, případně hloubkově impregnují na bázi přírodních olejů a vosků.
Myslela jsem že bude potřeba pouze zbrousit prkna aby podlaha byla rovná. Pro jistotu jsme vytrhali všechny prkna, vyházeli škváru, a nahradili minerální vatou, natřeli trámy a záklop přípravkem na ošetření dřeva a teď budeme pokládat nová prkna.
Můj další dotaz je, jak nejlépe vyrovnat podlahu, trámy jsou křivé, a druhý dotaz prkna máme 10 cm široká a 5 m dlouhá výška je 2,4 cm. Je ještě potřeba na prkna položit OSB desky? Koupené je již máme.
Všem děkuji za všechny názory, které jste mi dali, musela jsem to vše proštudovat. Je to naše první rekonstrukce.
Pro váš případ je ideální použít suchý systém podlah RIGIDUR.Nebudu tu opakovat,co lze vyčíst na systémových stránkách. www.imaterialyinf/...
JABRAKA
Pročetla jsem to zběžně, já nechci kupovat nové desky chci poradit jak vyrovnat podlahu abych jí měla v rovině.
Asi mluvíme každý jinou řečí.
azizam, to víte Rigidur.
ale vy musíte sdělit o jak velkou nerovnost se jedná, bavíme se o 1 cm nebo 10 cm? je někde, nebo prohnutí,
Vy tu nerovnost vidíte a nám top musíte popsat,
Prkna na trámech se podloží: sololakem, překližkou, slabším prknem, silnějším prknem, latí, hranolem, fošnou...
podle nerovnosti.
Chápu,už jste prostě nějaký materiál nakoupili ,takže proč kupovat další.V tom případě bych to doporučil srovnat betonovým potěrem a na vytvrzený už rovný beton pak položit prkna.
JABRAKA
Tak už to má hotové,ale prkna se budou houpat,také to není výhodné.Proto by bylo ,Milane, lepší ,pod prkny to srovnat potěrem a prkna na to.Snad jsi to už pochopil,jak to myslím!
JABR
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.