Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Studna a dešťová voda

Od: koudy1 odpovědí: 11 změna:

Mám na zahradě kopanou studnu, tři metry hlubokou, obsypanou kačírkem až skoro nahoru. Vodu používám na zalévání záhonů a na osprchování. Přemýšlím, že bych do ní v zami svedl i dešťovou vodu z okapů někde k boku horní části studny, u které bych dal nějaký filtr a vodu nechal ztéct přes ten kačírek. Je to možné, nebo mi ta dešťovka bude dělat binec, tak, že by třeba mohla ucpat původní přítok do studny?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x
Ne, to není možné.

hodnocení

4x

Hlavně je to zakázané.

veronica
hodnocení

2x

Pokud je ve studni nějaká výška hladiny, tak ta bude pořád stejná. Nevím jaký by to mělo smysl. Ano, po dešti bude vyšší, ale za pár dní se ztratí do podloží.

jabraka*
hodnocení

0x

Pokud není voda ve studni vedena jako pitná,pak bych to tak klidně provedl.
JABRAKA

Ze zákona NELZE. Ochrana vod. To už by si lidi z vrsty se spodní vodou (zpravidla zatím pitnou) začali dělat žumpu/septik?

@regine - *palec*, jabraka už zase *zed*.

jabraka*
hodnocení

0x

Takový"Ferax ví všechno,samozřejmě.Já mám na zahradě takovou studnu,jímku a mám tam svedenu okapovou vodu.z malé chatky.Vždyť ta studnička se plní jen deštěm!A sotva stačí na tu zahrádečku.V létě je skoro bez vody.

JB

Studnu nebo jímku?

zakonyprolidi.cz/...

Oddíl 2 Podzemní vody § 29

Zdroje podzemních vod jsou přednostně vyhrazeny pro zásobování obyvatelstva pitnou vodou a pro účely, pro které je použití pitné vody stanoveno zvláštním právním předpisem.

Tedy žádné zdroje užitkové vody k zalévaní.

Že to má ten "kouzelník", neznamená, že to je legální. A pokud je to jen díra v zemi, nelze tomu říkat studna. I studna má své parametry. Ano, mám dost životních zkušeností, také se někdy "seknu", ale neplácám takové bláboly, jak on zmíněný.

koudy1
hodnocení

Je to v zahrádkářské kolonii mimo město v poli a tam, si myslím, žádná velká kontaminace nehrozí. Šlo mi jen o to, že sudy, které na dešťovku používám mi trošku zavazí, tak jsem to chtěl řešit touto cestou.

jenda2*
hodnocení

0x

Ta kopaná studna je hluboká 3 metry. Jaká asi bude ve studni voda než děšťová a povrchových zdrojů. Ve 3 metrech to jistě není spodní pramen. Pokud to bude přes filtr, nebude naprosto žádný problém. Je zakázáno míchat i studniční vodu s vodou z vodovodního řadu a i děšťovou. to ano. Ale myslet si, že třímetrová hloubka bude pramenitá křišťálová voda je směšný názor.

Pro tazatele: vůbec to nemusíte řešit a naopak by jste měl zapustit do země další nádrže na zachycení děťovky pro potřebu zahrady.

Že tady nikomu nevadí, že se ve studnách po dešti objevuje hnojivo z polí, pokud tam poblíž jsou. !

doplněno 01.05.20 17:13:

Dnes bylo na ČT24, že 80 % studní poblíž polí má vodu kontaminovanou hnojivy. To tedy potvrzuje moje tvrzení, že bez problémů můžete přes filtr napojit okapy na studnu, pokud ji používáte pouze pro zavlažování. To je děšťová voda mnohem méně závadná než kontaminovaný hnus z polí ! A jako vždy tady někdo vytrubuje co se nesmí ale že jsme soustavně ohrožováni chemikáliemi tady nikdo nebere v úvahu. Stejně tak nečinnost státu při zadržování děšťové vody v krajině. Plno keců a naopak se vydávají další a další stavební povolení pro obrovské sklady. Ale změna krajiny do stavu před válkou a systém zadržování vody tůňkami naprosto nulová. I o tom se v pořadu hovořilo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]