4x
Dobrý den, prakticky (omlouvám se všem, kteří tento způsob vytápění mají), je použití elektrokotle do nového domu naprostý nesmysl. Elektrokotle jsou vhodné všude tam, kde je již nainstalována vytápěcí soustava, která dříve používala například kotel na uhlí, dřevo, atd. Nejsnažší při přechodu na elektrické vytápění je logické použít elektrokotel a zapojit ho do již existijící soustavy.
Nikdy nemůžete hnát stejně natopenou vodu do radiátorů a podlahového vytápění. Podlahu topíte na něco kolem 27 stupňů, max do 30. Pak už poškozujete řadu podlah. S vyššími teplotami už snd kromě dlažby i všechny ostatní. Nehledě na fakt, že by Vás prostě pálily nohy. Naopak radiátory nevyužívají svou obrovskou plochu na vytopení, jako podlaha, ale jedná se o malou jednotku někde na zdi. Logicky potřebujete radiátory roztápět více, než podlahové vytápění.
Dům má v zimě nějakou tepelnou ztrátu v kW/h při určitých stupních Celsia venku a uvnitř. Tu musíte jednoduše pro udržení teploty neustále dodávat.
.
1) Je nesmysl elektřinou vytopit vodu a další spotřebou el. tu vodu honit po domě.
2) Když už chcete topit elektřinou, proč vůbec tahat po domě další trubky a riskovat, že potečou, řešit údržbu atd. (Ano, děda má v domě pořád původní rozvody a pořád slouží. Dříve se ale makalo, aby dílo vydrželo, a ne jako dnes).
3) Když už chcete topit elektřinou, a odejde vám ten kotel, netopíte... Když budete mít ale v každé místnosti elektrické topení, jakéhokoliv typu, prostě netopíte jen tam, kde vám dosloužilo, žíly vám to netrhá, protože pořád ztrátu dohoní ostatní jednotky.
4) V případě poruchy běžného radiátoru voláte instalatéra a máte z toho srandu na půl dne. V případě poruchy samostatného elektrického topidla, máte srandu na půl minuty. Vyndat ze zásuvky, vyháknout ze zdi, vyměnit. To zvládne i dítě.
.
.
Sám mám podlahovku vytápěnou kabelem a olejové radiátory (normální radiátor, jen se strká do zásuvky).
.
.
Jestli podlahu, nebo radiátory? Co je lepší? Ani jedno neni lepší. Vše má své pro a proti. Vzhledem k tomu, že neznám nábytek, který by neměl nohy, nebo nebyl nějak vyvýšený, odpadá nesmyslná debata o tom, že musíte plánovat kam dáte jaký nábytek. To rovnou přeskočíme. Problém nastává s kobercem, toho se budete muset v době topné sezony s podlahovkou prostě vzdát. Kupovat nějaké s nízkým chlupem... to není koberec. Měl jsem možnost osahat si snad všechny druhy a opravdu neexistuje žádný koberec, který by byl komfortní, měkký, a vhodný pro podlahu. Pozor, vysoký koberec vhodný na podlahu s podlahovým vytápěním není koberec k tomu určený. Znamená to, že mu podlahové vytápění nevadí. Bohužel, pro vaši podlahu je to izolace, a ta ji ničí. Teplo z pod koberce řádně neodchází, a v celé místnosti topí podlaha stejně (vyjma tzv. inteligentních topných kabelů s menší životností, než mají ty klasické). Tolik k podlahovce.
.
S topidlem na zeď jsem měl jasno hned. Něco, co nehoní a nepálí prach na rozžhavené spirále, který pak dýcháte, nebo něco, co teplo jen simuluje, protože tepelná pohoda je, bohužel, když velice neefektivně, jak se říká, ohříváte vzduch. Nejbližším příbuzným klasickým radiátorům jsou olejové, které už v dnešní době jsou k nerozeznání od těch na vodu. Princip je podobný, je v nich kapalina, olej, který se ohřívá spirálou. Za mě best of, ale přítelkyně chtěla i podlahu, ta má horší setrvačnost. U podlahovky neexistuje to, že přijdete domu a teď hned si chcete více zatopit. Podlahovka má pořád stejnou teplotu a změnu po úpravě poznáte až za třeba za dvě hodiny, a to už vám je fuk. Osobně se mi ještě nestalo, že bych potřeboval teď hned přitopit. Udržuji stále teplotu kolem 23 stupňů a když přijdu v zimě vymrzlý z venku (z -10 do +23) efekt je spíše opačný a je mi pro změnu horko. Radiátor je ale ohřán za pár minut. Má snažší "výměnu" v případě poruchy.
.
.
.
Osobně to máme tak, že v přízemí temperuje podlahovka, teplo stoupá domem nahoru do pokojů a ty jsou dotápěny skokově olejovými radiátory. V koupelně je taky podlahovka, to je jedinná místnost v baráku, kam bych ji dal, i kdyby mě od toho každý odrazoval. V koupelně to vážně nemá chybu. Dlažba dovolí topit na vyšší teploty. 1) Mokrá podlaha vysychá za pár minut a 2) na nohy je to po vaně/sprše luxus.
.
.
.
Toť vše
Omlouvám se za případné chyby, datlil jsem to na dvakrát na mobilu.