Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

El.ohrivac bazenu po hlinikovem vedeni

Od: pavel2* odpovědí: 10 změna:

Problem:
Loni pres leto jsem mel pripojene k venkovnimu bazenu (pod strechou) elektricke vyhrivani (odber cca 3000W). Prodluzkou 2,5mm do zasuvky v technicke mistnosti a dale klasicky podomitkovym vedenim na malo zatizenem okruhu az ke skrini.

Na konci bazenove sezony mi malem vyhorela krabicka s vencem na zdi a reverznim engineeringem jsem zjistil, ze nekde po ceste k technicke mistnosti je hlinikove dvouvodicove vedeni (stara chalupa) a v te krabicce to je nejak spojene (s dalsim hlinikem).

Varianta A:
"Zrevitalizovat" krabicku s hlinikovymi vodici (WAGO, pasta).
Dotaz 1: Da se pocitat s tim, ze takto obnoveny spoj vydrzi dlouhodobou zatez pres 3000W?
Dotaz 2. Lze na konec tohoto vedeni (napr. pred prodluzovacku) uspesne pripojit proudovy chranic (treba zasuvkovy adapter)? PE je oddelen az nekde na konci, kde uz je med, a zjevne ne po cele delce vedeni.

Varianta B:
Natahnout v liste nove vedeni rovnou do tech. mistnosti - urcite finalni reseni, ale tady se bez elektrikare neobejdu (pripojeni k rozvodne skrini).

Ma smysl vubec uvazovat o variante A?
Diky

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

"Ma smysl vubec uvazovat o variante A?"

Nemá. Proudový chránič chrání Vás před nebezpečným dotykem, ale vyhoření starého přetěžovaného Al vedení nijak nezabrání. To není jeho funkce.

Na > 3000 W v hliníku byste měl mít průřez drátů 4mm2 .

doplněno 27.04.20 16:36:

Co se týká bezpečnosti, má proudový chránič (zvlášť u bazénu) smysl v kterémkoliv bodu instalace. Ovšem musí samozřejmě být zapojen podle předpisů.

pavel2*
hodnocení

Diky za odpoved, prurez hliniku sem nezjistoval, ale 4mm asi nema.

btw: Vim, jaka je funkce proudoveho chranice, slo mi o to, jestli ho ma smysl zapojovat v miste po oddeleni PE a N.

hodnocení

2x
B je správně :)

hodnocení

2x

Určitě nové vedení v mědi a tři kilovaty jistě nedávejte přes Wago svorky. Tím myslím ty pružinové.

Zeptám se proč?
Mám s tím výborné zkušenosti...
I u velkých strojů se dnes používají wagosvorky... A v pohodě
.
Wagovky klidně použijte až do jmenovitého proudu :) elektrikáři ze staré školy jim nevěří a všude musí mít šrouby, ale není důvod Wagovkám nevěřit.

hele Miki, já dám na zkušenosti. Říká se "staré, ale dobré". Nejsem proti pokroku, ale v tomto případě...*bum*.

Však to já a plno dalších taky dáme na zkušenosti, proč nejít s dobou, když je to jednodušší, rychlejší, s menším rizikem chybné montáže a spolehlivé? :)
Už jsem viděl pár ohořelých čokolád a šroubových svorek, ale zatím žádnou pružinovou. Už jsem jich pár tisíc použil a ani na hraně proudové zatížitelnosti vodiče s nimi ani po několika letech nebyl problém. Proto nevidím žádný důvod, proč je nepoužít :)

Vsadil bych, že to co popisuješ byly hliníkové spoje. A známe to jak to je bez pravidelných revizí s hliníkem. Něco jsme se těch revizí v rozvaděčích nadělali.

dusger*
hodnocení

0x

Možnost A je vhodná jen jako krátkodobé dočasné řešení do nachystaní nového kabelu. Ten by měl být hodně jištěný a správně dimenzovaný a hlavně se zásuvkou nataženou až ohřívači bez zbytečných prodlužovaček.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]