Potřebuji prikotvit - přišroubovat 22mm silné cetris desky o rozměru 50cm x 100cm mezi dva jekly a každý o rozměru 40x40 a síla stěny 2mm. Bude dostačují použít vingle 40x40x40mm do každého rohu a samoreznyma šroubama je přišroubovat k jeklu a medvedama do cetris desky? Tyhle cetris desky jsou docela těžké a bojím se, že bude foukat silnější vítr, aby se nerozlomily nebo aby se nevytrhly šrouby z cetris desky.
Nevím,co je "medvedama"... Cetris je fajn matroš,ale bohužel těžký a křehký. Samořezky v něm nijak extra nedrží. Já dával vratové šrouby,co nejdále od okrajů a co největší podložky pod matky. Mmchdm,truhlík z desek 1250x300x25 mm uprostřed praskl pod tíhou volně nasypané hlíny.
Tyhle šrouby mám a znám je pod pojmem medvědy. Šrouby tn35 ( ty jsem vyhrabal v dílně celou krabici). Právě ty desky potřebuju prikotvit tak, abych měl jistotu, že to udrží
Budou stačit metrické šrouby M6 s velkou podložkou? Jde mi hlavně o to, aby při větším větru desky nepraskly uprostřed, kdyz budou přišroubované jen u krajů v rozích
berger*
Dělám z cetrisu docela hodně a ještě jsem nenašel způsob,jak pouze do té desky něco spolehlivě uchytit. Jediné,co tam jakž takž drží,jsou obyčejné hmoždinky. Jestli stavíte plot,těm Vašim šroubům bych nevěřil. Můj názor - Běžte skrz,kotvěte do konstrukce,klidně i hranolků.
Dobrá, díky za radu. desky tedy prikotvim skrz(ale jen po stranách - mám sloupky 1m od sebe. Nehrozí, že vlivem větru deska uprostřed praskne? Nevím co si s cetrisem můžu a nemůžu dovolit, tak se ptám. Jestli tam nemám mezi sloupky nejdříve (navařit nebo přišroubovat) 2 pasoviny a k nim pak kotvit desky, abych měl jistotu že neprasknou, nebo bude stačit jen přišroubování desek po stranách ke sloupkům?
Z odkazu cetris.cz/... si stáhněte katalog Podklady pro projektování a realizaci staveb. Tam se dozvíte vše... nejen to, co dnes potřebujete. Třeba na str. 131, kapitola 7.2. A taky v sekci Obklady, fasády. Pokud chcete i papírový formát, objednejte u nich zdarma, minulý týden mi po objednání dorazil po třech dnech od objednání. Doporučuji všem zájemcům..o cetris. doplněno 26.04.20 17:12: Případně podívejte na cetris hobby.cz
Deska se ničím uprostřed nepodkládá, běžně se kotví na fasády těmito vruty. Je potřeba předvrtávat a dodržet odstupy od krajů, od svislého minimálně 25 mm.
Omlouvám se za příliš rychlou reakci, a musím korigovat odpověď. Podle velikosti desky se desky kotví v určitých rozestupech , na ocelovou konstrukci. Ve vašem případě to znamená použít tři pruhy , 2 na kraj a jeden uprostřed. Pokud by jste chtěl kotvit jen v rozích, obavy jsou na místě.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.