Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapojení plynového sporáku

Od: dajka® odpovědí: 18 změna:

Dobrý den, děláme novou kuchyň a manžel říká, že zvládne nový plynový sporák přehodit sám. Je šikovný, všechno doma udělá, ale mně se to nějak nezdá, aby to pak někdy nebouchlo. Jeden známý to taky dělal a prý to nic není. Vrtá mi to hlavou. Co si o tom myslíte?

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Musíte mít výchozí revizi a tu vám soudný revizní technik nedá, když spotřebič nebude namontován oprávněnou osobou/firmou. Bez "papíru s kulatým razítkem" jdou všechny případné škody za vámi, v nedejbože horším případě i trest.

hop®
hodnocení

3x

A co znamená "přehodit"?
Pokud jde "jen" o to, odpojit starý a připojit nový, tak to rozumný kutil zvládne, když o tom něco ví.
Ale dostanete třeba na ten nový záruku, když nebudete mít razítko, že ho zapojovala oprávněná firma?

111®
hodnocení

2x

jste pojištěni? pokud ano a chcete aby pojistak platina, nechte to udělat odborníka a žádejte doklad pro pojišťovnu, který si následně pečlivě uschovejte..

ccc*
hodnocení

2x

Již jsi pojištěná proti výbuchu? Máš vyhlídnutý nový byt? Pokud ne, tak to začni dělat a shánět. Zapojovat cokoli na co nemá člověk oprávnění je na palici.*zed* *andel*

S plynem ani elektřinou sice není žádná legrace, ale problém je že dnes musí všechno dělat někdo s "kulatým razítkem" bez ohledu na to co umí.

Hloupost s revizemi a odborníky. Odborníci mi instalovali plynový kotel na stěně a na křivo, navíc popálili povrch plamenem. Vyhodil jsem odbornou firmu i s kotlem a najal "souseda fušera". Vše je nyní 15 let OK. Pamatuji si doby, kdy i blbou automatickou pračku neprodali, pokud jste nedonesli revizní zprávu od elektrikáře, autolékárničky s vybavením pro chirurgy ...

hodnocení

2x

Měnili jsem kuchyňskou linku a nový kombinovaný sporák.

- žádná revize

- vyhodit starou hadici (pokud není nějaká speciální dlouhoživotnostní za 1500 Kč) se starým sporákem

- namontovat novou hadici stojí do 400 Kč podle délky, něco takového mora.cz/...

- přišroubovat sporák

- je dobré mít v kuchyni čidlo na plyn jako samozřejmost (u nás máme)

joudic*
hodnocení

1x
ano zvladne, po zapojeni se vezme stetec nebo houba a jarovou vodou se zasvini spoj, pokud to nic nedela je zapojeno spravne, zapalovac tak jemne uniky nezaznamena, ale nevime jak je zrucny, nekteri by meli i sroubovak radeji nechat v supliku. Prehodit znamena utahnout prevlecnou matici, to zvladne vetsinou i blb ctyrkar, a ze jich v teto branzi je.

hodnocení

1x
A co se vám nezdá? Vždyť na tom nic není.

hodnocení

0x
Zdravím! Datart poskytuje službu zapojení sporáku za 1900kč.Je to normální cena, kterou by si účtoval plynař? Díky.

od dubna to je již zapojeno...

asd1

Pooradna je pouze pro zakladatele dotazu nebo i pro ostatní/ někoho kdo řeší stejný problém? Navíc legislativa se může měnit, co platilo vloni teď už platit nemusí...

Jestli platí to první, tak se to tu může rovnou mazat... ;)

Možná už je sporák na měsíci i s domem :) Nestihla dát vědět :)

111®
hodnocení

0x

je jedno kolik to stojí, důležitý je papír že to zapojil odborník pro pojišťovnu a o Datartu si zrovna nemyslím, že mají plynaře a elektrikáře, pokud má sporák el.zapalování...takže bych raději pozval plynaře..

hodnocení

0x

@redroker - Datart poskytuje službu zapojení sporáku za 1900kč.Je to normální cena, kterou by si účtoval plynař?
Pokud je to včetně revize a revizní zprávy, pak celkem ano. Ale zajímalo by mě, co přesně nabízejí - nemáte odkaz?

asd1

Pokud je to soukromý byt, tak revize proč?

viz 85/1978 Sb. 1/3 "Za zařízení uvedená v odstavci 2 se nepovažují zařízení, která jsou v osobním užívání uživatelů bytů" = sporák v soukromém bytě žádnou revizi mít nemusí...

Protože i když to podle vyhlášky zařízení není, montážní firmy postupují podle § 6, aby si kryly vlastní záda, takže výměna spotřebiče = výchozí revize.

asd1

Když si jí zaplatí tak proč ne, mně pro pojišťovnu stačí když firma potvrdí odbornou montáž... Revize je něco jiného a firma nemá žádný nárok vyžadovat jí nebo dokonce vydírat že bez následné revize nebudou montovat. To je jak za komančů chcete banány, tak si koupíte i pytel brambor... Pokud nabídnou revizi ano - ne, tak tam problém není, ovšem montáž pouze s revizí už problém je a zajímalo by to ČOI...

Mmch. par. 6 se na soukromý byt nevztahuje, nevidím důvod proč by se podle něj mělo postupovat... Odborná firma namontuje a potvrdí montáž do záručáku. Víc není potřeba.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma zapojení sporáku

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]