Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, děláme novou kuchyň a manžel říká, že zvládne nový plynový sporák přehodit sám. Je šikovný, všechno doma udělá, ale mně se to nějak nezdá, aby to pak někdy nebouchlo. Jeden známý to taky dělal a prý to nic není. Vrtá mi to hlavou. Co si o tom myslíte?
A co znamená "přehodit"?
Pokud jde "jen" o to, odpojit starý a připojit nový, tak to rozumný kutil zvládne, když o tom něco ví.
Ale dostanete třeba na ten nový záruku, když nebudete mít razítko, že ho zapojovala oprávněná firma?
jste pojištěni? pokud ano a chcete aby pojistak platina, nechte to udělat odborníka a žádejte doklad pro pojišťovnu, který si následně pečlivě uschovejte..
Již jsi pojištěná proti výbuchu? Máš vyhlídnutý nový byt? Pokud ne, tak to začni dělat a shánět. Zapojovat cokoli na co nemá člověk oprávnění je na palici.
S plynem ani elektřinou sice není žádná legrace, ale problém je že dnes musí všechno dělat někdo s "kulatým razítkem" bez ohledu na to co umí.
Hloupost s revizemi a odborníky. Odborníci mi instalovali plynový kotel na stěně a na křivo, navíc popálili povrch plamenem. Vyhodil jsem odbornou firmu i s kotlem a najal "souseda fušera". Vše je nyní 15 let OK. Pamatuji si doby, kdy i blbou automatickou pračku neprodali, pokud jste nedonesli revizní zprávu od elektrikáře, autolékárničky s vybavením pro chirurgy ...
Měnili jsem kuchyňskou linku a nový kombinovaný sporák.
- žádná revize
- vyhodit starou hadici (pokud není nějaká speciální dlouhoživotnostní za 1500 Kč) se starým sporákem
- namontovat novou hadici stojí do 400 Kč podle délky, něco takového mora.cz/...
- přišroubovat sporák
- je dobré mít v kuchyni čidlo na plyn jako samozřejmost (u nás máme)
je jedno kolik to stojí, důležitý je papír že to zapojil odborník pro pojišťovnu a o Datartu si zrovna nemyslím, že mají plynaře a elektrikáře, pokud má sporák el.zapalování...takže bych raději pozval plynaře..
@redroker - Datart poskytuje službu zapojení sporáku za 1900kč.Je to normální cena, kterou by si účtoval plynař?
Pokud je to včetně revize a revizní zprávy, pak celkem ano. Ale zajímalo by mě, co přesně nabízejí - nemáte odkaz?
Pokud je to soukromý byt, tak revize proč?
viz 85/1978 Sb. 1/3 "Za zařízení uvedená v odstavci 2 se nepovažují zařízení, která jsou v osobním užívání uživatelů bytů" = sporák v soukromém bytě žádnou revizi mít nemusí...
Protože i když to podle vyhlášky zařízení není, montážní firmy postupují podle § 6, aby si kryly vlastní záda, takže výměna spotřebiče = výchozí revize.
Když si jí zaplatí tak proč ne, mně pro pojišťovnu stačí když firma potvrdí odbornou montáž... Revize je něco jiného a firma nemá žádný nárok vyžadovat jí nebo dokonce vydírat že bez následné revize nebudou montovat. To je jak za komančů chcete banány, tak si koupíte i pytel brambor... Pokud nabídnou revizi ano - ne, tak tam problém není, ovšem montáž pouze s revizí už problém je a zajímalo by to ČOI...
Mmch. par. 6 se na soukromý byt nevztahuje, nevidím důvod proč by se podle něj mělo postupovat... Odborná firma namontuje a potvrdí montáž do záručáku. Víc není potřeba.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.