Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rekonstrukce starého domu

Od: chinin odpovědí: 30 změna:

Dobré odpoledne. Mám velmi obecný dotaz, na který neexistuje jednoznačná odpověď, vím... Ale spíše mě zajímají názory lidí, kteří už to mají třeba za sebou. Chtěli bychom koupit dům, několik jsme jich již viděli a jsme celkem zoufalí, nevíme jak se rozhodnout. Viděli jsme domy, do kterých se lze nastěhovat, ale úplně ne dle našich představ.

Viděli jsme také jeden, který je třeba celý zrekonstruovat, ale místo i pozemek se nám líbil okamžitě, v našich srdcích vyhrává *smich*

Situace je následující. Dům bychom koupili za 1,6 - 1,7 mil. Po načerpání hypotéky by nám zbylo cca 450.000,-Kč. Myslíte, že to stačí na nějaký základ, který je potřeba udělat? Vyplatí se koupit takový dům? Vnitřek je třeba celý "vymlátit" a udělat znovu omítky, elektriku, vodu, topení - plyn je zaveden, vyměnit okna. Prokopat odpad do kanalizace, ale je zde fukční jímka, to není třeba udělat hned si myslím. Střecha není kdejak krásná, ale zatím funkční. Zateplení také počká. Dispozičně nejsou třeba žádné změny, jen ty místnosti zrenovovat. Počítá se s tím, že bychom se tam nestěhovali hned, ale až se něco udělá.

Co myslíte, má to smysl?

30 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Tady ani jiný názor nečekejte, že je výhodné si to vše předělat k obrazu svému.Je to tady samý kutil. 450 000 je spíš dobrý základ na rekonstrukci bytu, ne na dům. Za tak málo peněz to stačíte pouze rozvrtat a nedokončit. Takže bych doporučoval sehnat víc, pak to půjde radostněji. Rozhodně je lepší vybírat místo, okolí, sousedy, protože to nezměníte, ale barák si uděláte podle sebe. Šel bych do toho.

hodnocení

3x

Pokud si zvládnete většinu udělat, tak bych do toho šel. Nový dům je sice nový, ale pokud byste chtěli opravdu kvalitní dům (ne to co se dnes převážně staví), tak za to dáte ranec. Když vidím, jak se dnes staví, tak ani náhodou, je to samá rychlovka a kde se dá, se šetří na všem a pak se třeba diví, že mají za půl roku popraskané stěny, nesedí okna a pod. Musela by to být opravdu prověřená firma a udělat to festově, ale ta cena jak říkám. Starší dům opravíte a budete mít bytelné bydlení. A když něco nebude hned, svět se nezboří. Já jsem si předělával dům řadu let a po svém. A pozval jsem pouze klempíře.

berger*
hodnocení

1x

Asi takhle - před čtyřmi roky jsem koupil dům za 90tkč ,200m2 zastavěná plocha a dvůr,200m2 zahrada. Podle ceny Vám je jasné,v jakém to bylo stavu. Už druhým rokem bydlím,všechno uvnitř je nové,střecha také,zvenku jsem se na to zatím vybodl. Stálo mě to mega. Jenže jediní jiní lidé tu byli klempíř a revizák,vše ostatní jsem dělal sám... Takže,i pokud skoro vše umíte,ušetříte za práci,těch Vašich půl mega je na hraně. Pokud budete práci zadávat,nemáte šanci. Je to jen můj názor,jistě se tu najdou borci,co umí elektriku za dvacet tisíc a komplet koupelnu za třicet...*smich*

chinin
hodnocení

No, tady je zahrada lehce přes 1000m2, ale opravdu krásné místo. Elektriku si udělám sám, bourací práce asi zvládnu také. Nahazovat bych se asi naučil. Jediné topení bych asi nechal na firmě.

Opravdu nevíme, zda koupit něco, co se nám nelíbí, ale dá se tam bydlet hned, nebo toto, což se nám líbí hodně, ale je tam tuna práce, samozřejmě. Těch 450t bychom měli teď, zbytek časem no.

Fakt nevím, už z toho týden nespím *smich*

vilik*
hodnocení

1x
Z mého pohledu bych se toho moc nebál.
Lokalita je největší hodnota domu. Ale situaci musíte vzít z vašeho pohledu.
Já takto kupoval dům před dvaceti lety a tehdy za něj chtěli 1,2 milionu.
Za 20 let jsem do něj nastrkal další 1 milion a spíše více. Samozřejmě jsem měl tehdy menší příjem. Takže by mě vlastně vyšla lépe tehdejší novostavba, protože například z hlediska tepelných ztrát i z hlediska kompromisů při úpravách vnitřních dispozic to prostě nikdy nebude srovnatelné. Cenu za novostavbu nám tehdy spočítali s dotovaným pozemkem v blízké vsi lehce přes 1,7.
Jenže já jsem se tehdy raději rozhodl koupit něco levnějšího, samozřejmě s tím, že ušetříme jen krátkodobě a budeme platit víc až podle aktuální situace, za příslib do budoucna nižších měsíčních splátek. Tím pádem jsem taky hodně věcí dělal sám, respektive byl nucen, nebo za pěkně děkuji s příbuznými. Mimo revize elektroinstalací, omítek, topení a opravy střech. Z mechanizace jsem platil pouze bagr při stavbě plotů a chodníků.
A musím říct, že jsou věci, které se mi i nepovedly, například zkažené obklady na záchodě. A nebo se udělaly moc pozdě, například obytné podkroví s oddělenými dětskými pokoji bylo kompletní až v době, kdy starší šlo na internát.
Z vašeho popisu, minimálně 100 za okna a dveře, 100 za topení, to si neuděláte, takže plus práci.
Elektřinu, vodu a internet uděláte s omítkami, ale už nezbývá na koupelnu, kuchyň, nábytek. Napíšete o podlahách a nezmínil jste stav hydroizolace, pokud byste měl dělat i tohle, tak už na to nemáte. Zase by ale ty podlahy chtělo zateplit, jak se bude bydlet, nikdy to už dělat nebudete.
Střecha vyjde na dost, zateplení taky, ale to už se může dělat při provozu.
Nevím, jak počítáte výdaje, s hypotékou 2,2 milionu budete mít 9-10 tisíc splátku, k tomu minimálně 5 inkaso, připočteme telefon, auto, pojištění všeho a jste na 20 plus. Potom bude problém něco našetřit, a teď se nebavíme o 200 tisících za střechu, ale o desítce za novou lednici. Zvláště pokud plánujete teprve děti.
doplněno 24.04.20 21:07: Jestli máte skutečně půl milionu z vlastních zdrojů, počítáte s tím, že máte mít i vlastní část peněz na pořízení?
Můj soused si před lety vyjednal hypotéku i na rekonstrukci, sice to bylo komplikované, ale mohlo by to být pro vás řešení. 1.7 plus řekněme 0.5 na okna, topení a koupelnu s kuchyní.
vilik*
Jinak, za 2,2 je sotva byt v běžném městě, takže byste měli určitě z hlediska komfortu bydlení lepší vlastní dům.

hop®
hodnocení

0x

Máte pravdu, těžko říct, takhle z hlavy...
... ale většinou se vyplatí koupit ruinu, protože si ji pak předěláte k obrazu svému, svýma nebo firemníma rukama...
... když si koupíte něco po reknstrukci, je spousta věcí, co se vám tam nelíbí, co vám nevyhovuje...
... ale nastěhujete se tam, protože přece nebudete předělávat něco nového...
... akorát tyhle :maličkosti" vás pak ser*ou až do konce života...

iks
hodnocení

0x
Jen okna sežerou 100-200 litrů. Komplet topení opět 100t +. Já mám v rekonstrukci přes milion a to mě ještě chybí fasáda. S vaším rozpočtem bych do toho nešel.

dylin
hodnocení

0x
Má to podkroví? Budete ho obývat? Jestli je to jen přízemí a uděláte si všecko sám, tak by to asi i šlo... Ale varuju vás před jednou věcí, jestli se pustíte do kompletní rekonstrukce, tak počítejte s tím, že banka po vás bude chtít 100% dokončenost stavby. Za prvé vám vůbec hypotéku dát nemusí a za druhé vás přinutí čerpat víc než 450 tisíc. A jak odhadce řekne, tak bude. Můžete se třeba stavět na hlavu, jako jsem to dělal já, ale je to prd platné.
chinin
hodnocení

Ano podkroví to má a obyvatelné... po úpravách samozřejmě. Hypotéku bychom chtěli pouze na dům, tzn. 1,7 mil. Těch 450t bude z vlastních zdrojů. Úplně tedy nerozumím tomu jak to myslíte *hi*
dylin
To je úplně jedno, že máte 450 tisíc bokem. Já to měl podobně. Chtěl jsem hypotéku na koupi, že to udělám jak vy (taky jsem byl celej rozhycovanej). Dali mi to a já začal dělat. Ze zvědavosti jsem prorazil sádrokarton v podkroví a našel jsem sežrane trámy. Tak jsem si řekl, že se do toho pustím z ostra, protože jsem měl taky bokem. Udělal jsem projekt, udělal jsem hrubou. Zvedl jsem hodnotu nemovitosti podle odhadce o 1 200 000 (poslal jsem do toho 600 000). Jenže jim to nestačilo, protože ten dům má být dokončeny, abych ním mohl ručit (říkají tomu narovnání právních vztahů) . Takže mi řekli, ať laskavě dodělám podkroví a fasádu. A ejhle už jsem byl v prdeli, protože moje prachy pryč a nebylo kde brát.Takze jsem musel refinancovat. O tom mluvím. Protože u těhlech starejch barabizen vůbec netušíte, jak moc hluboko budete muset předělávat.

hodnocení

0x

Dnes jsme řešili stejný problém s kamošem, narazili jsme oba na jednoho realiťáka a probírali jsme zkušenosti .Pokud na barák nikdo nesáh a opravdu víte co kupujete ,oslovil vás dům nebo lokalita - lepší koupit v předrenovačním stavu a upravit " k obrazu svému" , ale 450 tisíc je hodně slabý základ na opravy

joudis*
Nedávno jsme dělali fasádu, plot + vjezdová vrata, vchodove dveře, garážová vrata a zámkovou dlažbu okolo domu a brali právě hypotéku 450.000 Kč a měli jsme to jen tak tak a to jsme nebrali to nejdražší . Jestli raději nekoupíte pozemek kolem milionu a postavit nový dům. Finančně to vyjde časem na stejnou ale bude to nové ... Já bych po zkušenostech co se pořád něco vrazi do domu raději novy, na starém není nikdy vše hotovo. Na jedné straně zkoncis a na druhé začneš...

hodnocení

0x

Vyhľadnite si vhodný pozemok a postavte si nový dom.

fik
hodnocení

0x

Za předpokladu že všechny práce zvládneš sám...a tím myslím i zapojení topné soustavy,za 450 tisíc zrekonstruuješ tak spodek baráku. Pokud budeš jakoukoliv práci zadávat,nemáš šanci.

Měl jsem rozpočet 500 tisíc,přízemní domek 3+1,jeden pokoj v podkroví...nemám zařízeno nijak luxusně a z nejvybranějších materiálů,a ty peníze ani nestačily. A to jediný kdo tady byl byl revizák na elektriku-musel jsem se za pochoduu vyučit všechna myslitelná řemesla,i otopnou soustavu jsem musel dělat sám.

Taky jsi si jistý že to zvládneš fyzicky a psychicky?,to není nic že bych tě chtěl nějak podceňovat nebo srážet,ale máš aspoň třeba kamaráda který by ti pomohl? Já jsem dva roky nedělal nic jinýho abych dal do kupy vnitřek baráku,po práci,výkendy,dovolené...po těch dvou rokách už jsme toho měli s manželkou tak plné zuby,že si to ani neumíš představit...je to taky velká kouška vztahu...ale teď je to super a neměnili bychom

hodnocení

0x
Ono se to nezda, ale tech penez rychle ubyva. Udelas okna, elektriku,topeni, vodu, odpady a mas vic jak pulku penez v tahu a vicemene to nepujde ani videt. Kde jsou omitky, podlahy, koupelna, zachod, kuchyn, nejake vybaveni. Nezda se, ale neni to prdel i kdyz si vetsinu clovek dela sam.

hm*
hodnocení

0x

Zjednoduším ti to. Píšeš, že v jiných domech, co jste viděli, se dá bydlet, ale všude se vám něco nelíbilo. Když se vám něco nelíbí teď, pravděpodobně se vám to nebude líbit nikdy a od začátku si budete říkat "není to ono, jestli ona nebyla chyba to pořizovat". Takže - nerozhodujete, který z těch viděných, ale jestli tento ano, nebo hledat dál. Jenže tady se vám líbí ...

450 tis. je pro neřemeslníka a celkovou rekonstrukci domu opravdu málo. Smiř se s tím, že dům nebude dodělaný nikdy, ovšem bydlet v něm budete moci už "za nedlouho", když budete nenároční a začnete nejnutnějším minimem.

hodnocení

0x

Nebál bych se toho. Základ máte dobrý, dá se udělat to nejnutnější co by nejvíce omezovalo užívání domu a zbytek klidně při provozu. Výměna oken - pokud jsou špaletová tak vyměnit před nastěhováním (může čekat i překvapení v podobě "pár" pytlů zásypu stropu), jednoduchá klidně za provozu.
Jsem na začátku rekonstrukce částečně podsklepeného RD za provozu s tím že přízemí - 3 pokoje obyvatelné, v kuchyni propadlá podlaha, navlhlé stěny. Průchod do koupelny (strašná, ale použitelná) pouze přes kuchyň. Obojí v novější přístavbě ze 70 tých let.

K tomu jsem zjistil prasklou stěnu a pokles části základů - domluvena statická sanace - svázání stěny a injektáže pod základy.
Snažím se postupovat stylem - na co jednou sáhnu tak už nechci předělávat i když v důsledku havarijního stavu kuchyně jsem nemohl začít od kraje.
Nářadí co mi hodně pomáhá - velkou diamantovou pilu a vrtací kladivo jsem si půjčil

koupil jsem řezačku na polystyren, samonivelační laser PLL 360 a už nějakou dobu mám ponornou pilu s vodící lištou od woodstar . A 600 dlouhý 4 břit vrták 14mm a 450 dlouhý 25 mm - na navrtání stěn na hydroizolaci a průchody na trubky, kabely a chráničky

Z kuchyně vše vystěhováno, zkopáno, vymláceno. Natahal jsem si elektriku co patří do kuchyně a zároveň co přes ni prochází. Přepojení vody, už jen plast na plast.
Nějak jsem si rozvrhl prostor, dveře jsem potřeboval posunout, udělat překlady (původně jen trámky do U a na nich obložky) , nahodit stěny a strop, omítky. To jsem nechal na zedníkovi, již párkrát jsem to v životě zkoušel a vím že mi to moc nejde - perfektně rovnou stěnu neudělám. Za týden práce 8 tis.
Vythrhat podlahu, odkopat zeminu, místy 50 cm hluboko, 4 kubíky šly pryč. Plechová plochá střecha přístavby - navařeny nové asfaltové pásy.
Zdi jsem podřezal chemicky, odvětrání podlahy nasávání ve sklepě, výstup do nepoužívaného komína. Odpady v HT včetně vyvedení od koupelny a přepojení původních, chráničky na budoucí podlahové topení co přijde do koupelny, suchá skladba, položena první vrstva OSB, o víkendu hodím druhou, vymalovat, 16ka teplovodní podlahové topení zamačkávané do profilu, vývod půjde do sklepa kde bude v budoucnu rozvaděč, fólie, nad tím ještě elektrická podlahovka - fólie 0,4mm, finálka v laminu. Vybavení Ikea Metod.
5 víkendů za mnou, odhaduji dva - tři přede mnou.

Jsem v tom za cca 150 000, bez sanace základů a svázání. V kuchyni mne pak už bude čekat jen výměna okna a po zateplení domu vyřezání původních radiátorů.

Důležité je pro mne že přízemí bude plně funkční a mám připravené nové rozvody i pro koupelnu. Tam přibudou dveře do ložnice a vše vyměnit. Naštěstí dost místa abych mohl udělat nový sprchový kout a až pak zrušit stávající.

Elektro - čeká mne nový rozvaděč v předsíni, do kterého budu postupně napojovat rekonstruované místnosti - stávající rozvody jsou ještě TN-C, venkovní rozvaděč, část v hliníku, část v mědi. Sklep jsem úplně odpojil, na tři žárovky a jednu zásuvku byla naprostá změť kabelů, 12ks acidurek různého stáří, zoxidované, pod jedním šroubem klidně hliník i měď, pravděpodobně napadeno pavoučím kutilem. Divím se že to nevyhořelo. Čeká mne vykopat 40m přes zahradu pro chráničky na nové připojení garáže, k elektroměrovému pilíři, a KG odpady na dešťovku a kanalizaci až někdy budu rušit jímku.

Výměna kotle, výměna oken, dveří, zateplení, střecha, hromosvod, solární panely, akumulátory, postupné rekonstrukce po místnostech. Co s patrem se rozhodnu až budu dělat střechu, nyní tam je jedna podkrovní místnost.

Chtěl bych se vejít do 2-3 mil s tím že nebudu pospíchat ani dělat nábytek na míru.
Kamarád dělal v panelákovém bytě kuchyni, linka na míru, spotřebiče, obývák, jádro, komplet včetně změny dispozic - 700 tis/14 dní
Ve starém bytě jsem si dělal koupelna + přestavba předsíně na kuchyň se spotřebiči + plynový kondenzační kotel za 140 tis, ale ženy vysněná vestavěná skříň do obýváku vyšla na 320 ...

janh*
A v tom současně bydlíte?Kde na to berete čas?Jak to dává zbytek rodiny?Chodíte do "normálního" zaměstnání?
janh*
Nějak nechápu,jak v tom můžete bydlet?Píšete o vystěhování kuchyně,vykopání podlahy,tahání nové elektriky(vody,podlahovky),nové futra...toto je i pro firmu a 3-4 dělníky práce na týden...

Obyvatelné jsou tři místnosti, toaleta. Koupelna bohužel se ztíženým průchodem do ní právě přes kuchyň.

Kvůli vodě je do koupelny přesunuté i vaření.

Největší průšvih pro užívání bylo při bourání - všude prach. Na stěny jsem měl zedníka, jinak bych je dělal ještě teď a s výsledkem který by nebyl perfektní. Odkopání podlahy jsem se bál víc - nakonec se odnosila v kýblích do kolečka a do přistaveného kontejneru. S tím mi hodně pomohl kamarád co měl volno i přes týden. Trasa do koupelny po ytongových tvárnicích a prknech. Teď už je to sranda, podlaha je zaklopená první vrstvou OSB, tedy cca 6cm pod finálkou, průchod do koupelny bezproblémový.
Výhoda oproti bytu je že řezání a podobné práce mohu dělat venku, takže se už nepráší.
Zaměstnání mám dvě, díky situaci byly asi tři dny navíc volné, jinak jen víkendy.

Samozřejmě by bylo lepší hrubé práce dělat bez provozu, ale šlo to i za.

Do koupelny se pustím buď toto nebo příští léto (uvidím kdy skončí statici se sanací, jaký další průšvih objevím, jak budou finance). Na koupelnu padnou dva týdny dovolené a celkem zvažuji jako variantu v rámci přípravy přesun bojleru a zahradní sprchu. Letní kempování :) Zbytek by měl být už bezproblémový - vždy budou k dispozici minimálně koupelna, kuchyň, dva pokoje ze tří a případně místnost v podkroví. Ložnici budu muset v jedné fázi dočasně zkrátit o necelé dva metry stěnou z OSB a průchod do ní bude pouze přes kuchyň a již novou koupelnu. Prostě se snažím plánovat aby to za prozu rekonstruovat šlo a nedělat si z toho moc hlavu. Vždyť problémy jsou tu od toho aby se řešily.

janh*
Vaše rychlost práce je "scifi"...měl by jste začít podnikat...
Měl by jste,spíše psát romány...
No, mít vykonanou podlahu půl metru hluboko a neudělat vodorovnou hydroizolaci mě přijde dost špatný rozhodnutí. Odvětrání není zdaleka tak dobrý. Taktéž chemická injektáž zdí je jen taková vábnička. Aby se vlk nažral a koza zůstala celá.

Rychlost práce scifi? Naopak si přijdu pomalý - zatím 5 víkendů, 3 volné dny, svátek - cca 18 dní, plus zedník co tam strávil 4 a kamarád co pomohl s vykopáním a odvozením. Počítám že mne ještě další 2-3 íkendy čekají. Technologické přestávky žádné, stavím suchou cestou. S touhle rychlostí bych se asi ve stavebnictví neuživil.
Celoplošnou hydroizolaci jsem nedělal, jen chemiicky stěny. Liapor není vzlínavý a odvětrání by to mělo zvládnout bez problémů.

petera*
hodnocení

0x

Moje osobní zkušenost - už bych NIKDY dům nerekonstruoval. Můj příběh v kostce: mám vcelku dobrou práci, takže jsem měl na rekonstrukci volných cca 4 mil. kč. Za tuto cenu jsem chtěl rekonstruovat a lehce přistavět starší dům v Praze., který jsme už měli. Během stavby se samozřejmě objevily problémy - různorodost stavebních materiálů nosných zdí, tepelné mosty, chybějící hydroizolace (ale jen někde), po odhalení konstrukce nevhodně řešené stropy vyžadující zesílení, to samé základy, kde bylo nutné přistavět novou obvodovou zeď..a mnoho dalšího.

Za 4 mil. jsem nejspíše mohl dům strhnout a postavit nějaký typový, nový...takhle jsem pořád omezený nedostatky původní konstrukce, která dnešním standardům stejně nevyhovuje.

Pokud se do toho pustíte, doporučuji opravdu důkladně prosondovat stavbu s ohledem na statiku, stav hydroizolací, typ zdiva apod. Jednou můžete chtít přistavovat nebo upravovat, tak abyste nebyli překvapení.

EDIT: Jen dodávám, že řadě problémů v mém případě by se předešlo, kdybych se tomu více věnoval a nejspíše sehnal lepšího projektanta i stavební dozor pak při stavbě...proto píši, že toto je moje osobní zkušenost. Pokud bych tomu trochu rozuměl a více se podílel, možná bych si to celé lépe promyslel..

michalverner
hodnocení

0x

Na tuto otázku vám nikdo pořádnou odpověď nedá.Jeden vám řekne že např. se koupelna dá komplet udělat za 40 000 a druhý že budete muset dát min. 200 000.Kamarád koupil od exekutora vybydlený barák že se tam štítila jít i policie.Nejprve si tam zval řemeslníky a ty mu tvrdili že aby byl barák obyvatelný tak bude muset investovat min. 1000 000.On si vše dělal sám a cena byla 400 000.

radis
hodnocení

0x

Záleží na vašich nárocích. Ovšem půl milionu je na rekonstrukci rodinného doma dost málo a určitě to není žádná velká rekonstrukce, ale spíše kosmetické zapravení stávajícího stavu - zvláště, když započteme i to, že chcete měnit technickou infrastrukturu. Počítejte s tím, že na vás vykouknou komplikace a s tím související navyšení nákladů na opravy.

Co neuděláte teď budete dělat potom težko. Kanalizaci bych bez diskuze udělal jako první. Střecha je základ domu a rekonstrukce by ní měla začít. Zateplení k výměně oken za novější většinou patří - ačkoliv u starých domů by toto měl řešit projekt, zdali zateplení stěnám neuškodí. Samozřejmostí jsou elektrické rozvody, případné vymístění elektroměru, vodovodní rozvody, případná rekonstrukce studny pokud je k dispozici a umístění vodovodní technologie, u starých domů má velký smysl i tepelné čerpadlo, lidé často dodělávají klimatizace ... pokud byste udělali tento základ tak těch 450tis. je opravdu hodně napnutých a budete muset udělat řadu ústupků. A v tom nejsou omítky, zapravení, podlahové krytiny, svítidla, zařízení, kuchyně, nábytek, doplňky a spousta dalšího...

Starý dům může mít takové to kouzlo. Pamatujte, ale že na jeho rekonstrukci je třeba odborníků a cena za kvalitní a citlivou rekonstrukci většinou převýší cenu novostavby.

doplněno 06.05.20 10:30:

Ještě doplním: také jsem rekonstruoval starý řadový dům. Je třeba myslet, že v domě, kdy se dům stavěl se na většinu dnešních potřeb nemyslelo - například parkování auta. Zásahů je tedy hodně.

Cena domu a pozemku byla 2.5milionu korun. - stav domu nebyl nijak špatný, stavba byla poměrně kvalitně založena a z posledních let si nejspíše díky minulým majitelům odnášla spíše to lepší. (Do výše ceny stavby se spíše promítla lokalita.)

Nevyhovoval mi dispozice. Byla potřeba nová voda a elektřina (plyn končí ve skřínce - plynoměr není vůbec osazen). Dělal jsem tepelné čerpadlo, rozvody vzduchotechniky. Měnil všechny okna a dveře. Měnila se výška podlah, tak aby vznikla jedna rovina ( u starých domů častý problém, jen cena tohoto byla přes 80tis.). Celá střecha vč. krovů, zvolil jsem dřevěnou konstrukci krovů a oplechování místo standartních tašek kvůli vzhledu i ceně. Dispozice se měnila zásadně a s tím byly spojený i zásahy do statiky a tím pádem zpěvňování (také často problém u starých domů, kdy "nosné" je vše). Zahrada se předělávala tak, aby se na ní dalo vjet a parkovat i to byla nemalá, ale pro užívání stavby důležitá část stavby. Celá rekonstrukce stavby vč. základního vybavení (tj. kuchyně, sanity apod.) vyšla na 4.2milionu korun. Když vezmeme ještě nábytek a takové ty blbosti, které manželka pořídila tak můžeme třeba ještě 300.tis. přičíst.

Takže všeho všudy od nákupu po zabydlení stál starý dům 7milionu korun. To jsme nedělali nic pompézního a speciálního, spoustu věcí jsme nakonec nedělali a některé bych ještě rád v následujích letech udělal.

chinin
hodnocení

No, jak jsem to tu tak pročítal, někteří jste mě celkem vyděsili, ale je to vše pravda, bohužel. Tudíž, za ty prachy, které teď máme, kupujeme parcelu (naštěstí na nás zbyla poslední v plánované nové zástavbě) a necháme si postavit dům "na klíč". Paradoxně za podobné peníze jako starý dům.

Všem díky za postřehy ;)

dylin
Myslím si, že jste udělal dobře. Většinou my, co máme staré zmetky za domov, tak tu píšeme, abychom si nepripadali jako chuji, za co jsme utratili penize:-D nový barák je prostě nový barák. Ať se vám dobře bydlí

joudic*
hodnocení

0x
pokud neco umite, vubec bych se nebal, co ja bych dal za volnych 450k, jak jsem se pred 8mi lety nastehoval do baraku za 1.6 (odhad 1.4) v zari a mel jsem na uctu 40k nebo podobne, nebyla tu zavedena voda, zachod za dverma od skrine, zadna koupelna. Chlap se umi uskrovnit a pomalu rekonstruovat, ale zenska, ta chce vsechno hned... Jestli jsem do oprav dal vic nez 200-250k za 8 let tak to je moc, jenze ja nepotrebuju zadne remeslniky. Nedavno byl odhad 2mil, bohuzel plovoucku jsem delal az po odhadu, bylo by to vic. To co se tu prodavaji za hruzy okolo az za 2.5, tak bych to klidne za 2.7 strelil na tak krasnem miste. Ty hausnumera co tady jini davaji.. no nevim, pekne plastove okno, kdyz jsem vyrezaval novy otvor, me stalo par tisic.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]