Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Napojení zámkovky na dům

Od: pavel02* odpovědí: 23 změna:

Zdravím, řeším napojení domu a zámkové dlažby. Chi dojet dlažbu až k domu (na domě není žádný polyš, vata apod.), či-li ne nějaké kameny apod. A teď řeším, jak to udělat tak, abych tam mohl nechat ještě aspoň 3cm ipy nad dlažbu, kterou mám nalepenou na domě (na to naváže 40 cm mozaikových kamínků a výše omítka), řešil bych lištou ve tvaru Z (nelepší se mi jeví hliník), kde část zasekat do domu a pak přes ipu na dlažbu. Je to na celkem exponované straně a prší tam. Nechci, aby mi to navlhalo. Nějaké rady? Řešil někdo podobnou situaci jinak? Případně nějaký typ lišty?

Napojení zámkovky na dům

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Dejte foto, páč se domnívám, že plánujtete lištu zbytečně. Co se stane, když zaprší mezi barák a zámkovku? Tu Ipu (červená čára svislá) tam máte jen mezi dlažbu a barák, nebo je i pod zdí?

doplněno 24.04.20 13:22:

Osobně bych nedával mezi barák a zámkovou vůbec nic. Žádnou okapní lištu. Fasádu, asi sokl, uděláte 2cm pod zámkovou, a tu k tomu přirazíte.

pavel02*
hodnocení

Ipa je i pod zdi a vertikálně mám ještě jednu. Fotku přikládám.
pavel02*
24.04.20 13:06
hodnocení

Napojení zámkovky na dům #2
pavel02*
hodnocení

Tam kde je provázek (po přiblížení je vidět) je vršek zámkové dlažby.

pavel02*
hodnocení

Děkuji, ale chci to odizolovat. Věřím, že takto by to odflákl i kde jaký zedník, ale nechci pak řešit navlhání.

Navlhání čeho? Vy nemáte vodorovnou hydroizolaci?

pavel02*
hodnocení

Navlhání zdi. A už jste se ptal a pod zdivem samozřejmě ipa je a to dvojitě. Řeším jak zakončit tu vertikální. Nemyslím si, že by to bylo nějak neobvyklého. Jaký smysl má ukončení pod dlažbou? Třeba mi něco uniká...

Pavle, asi nechápu. Máte vododrovnou hydroizolaci ve zdi. Nad ní to nemůže vlhnou. Pod ní to klidně může vlhnout, nic se neděje. Úroveň dlažby je pod touto vodorovnou hydroizolací, nebo máte terén nad hydroizolací?

pavel02*
hodnocení

Zámková jde částečně nad i pod horizontální hydroizolaci, jinak bych to samozřejmě neřešil. Už jsem s tím dopoledne začal pracovat, nechal jsem ipu cca 5cm nad budoucí zámkovou. Perlinkou jsem to dotáhl k ipe a pak udělám ještě jednu vrstvu lepidla přes ipu. A následně ještě bude srovnávací vrstva lepidla a final.
Napojení zámkovky na dům #3

hodnocení

0x

Tou dlažbou myslíte obklad, jako že ta lišta překryje ten obklad? Proč sem nedáte fotku?

pavel02*
hodnocení

Výše je obrázek situace. Dlažba je zámková dlažba. Vše tam je... Reálnou fotku dát mohu taky, ale když to není hotové, tak z ní není nic vidět. Teď je na domě nalepena ipa a na zemi kameny - to sem bral jako zbytečné fotit.

Jestli jsem to pochopil dobře, tak bych tam žádnou lištu nedával a obklad nalepil od spodu, od chodníku (přes ipu), až k omítce. Možná, to proškrábnout a tu ipu trochu "utopit", aby byla v rovině s plochou, kam přijde obklad. Záleží jak jsou jednotlivé kusy toho obkladu velké. Když bude větší část na omítce a menší na ipě, neviděl bych v tom problém.

pavel02*
hodnocení

Pořád si asi nerozumíme. Obklad tam žádný není.

Já jsem tomu rozuměl tak, že tam chcete nějaký obklad dát, proto jsem to tak popsal. Ta mozaika je co, to není obklad?

pavel02*
hodnocení

Už chápu, ne není to obklad. To jsou kamínky s pryskyřicí. Dává se to na sokl domu celkem běžně.

OK, tak to už jsem pochopil. V tom vám neporadím, nemám s tím zkušenost, protože jsem zastáncem tradičníh obkladů, tyhle náhražky se mi nelíbí. Nic ve zlým.

pavel02*
hodnocení

Já zase nechci něco co bude opadávat a používá se to co já vím, takže úplně nevím jestli je to náhražka za něco, ale spíše jiná technologie.

Já mám klasický obklad mnoho let a nic neopadává, když se to udělá dobře.

Marmolit není žádná náhražka obkladu! a vydrží jistě víc než deset roků!Nejstarší marmolit co jsem dělal je pod deset roků nebo patnáct? a drží stejně jako třeba kabřinec!

hodnocení

0x

Ano zakončení lištou je v pořádku, jen si myslím, že vhodnější bude ocelový poplastovaný plech, stejný, jako se používá na parapety. Možná se dá koupit jako hotový výrobek, ale určitě většina klempířů si s tím poradí. Povrchy jsou v rúzných barvách RAL. Lištu přikotvit natloukacími hmoždinkami, ne zasekávat! To je ale nejlepší dělat, až nakonec, když je fasáda hotová.. Spára se pak dotmelí polyuretanovým tmelem (ne silikonem)

pavel02*
hodnocení

Chápu, čili pozink, ale to bude právě reznou. Výhoda je, že to udělá zase klempíř. Kde nám tedy s hliníkem smůlu. Parapety nám taky v hliníku a jsem spokojen. A dělal jste něco takového? Bylo by foto?

To právě nerezne, ocel je pozinkovaná a poplastovaná. Ale udělejte si to třeba z hliníku, mědi, je to jedno. Obyčejný hliník, ne eloxovaný je háklivý na cement, omítku a různé jiné chemické reakce

pavel02*
hodnocení

Tak dokud se neporuší povrchová úprava tak to nerezne, to je jako, když to natřu, ale chápu, že to co píšete dává smysl. A ta fotka by byla?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]