Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kalové čerpadlo příliš horké

Od: zajda888® odpovědí: 4 změna:
Hezký den,
je možné, aby kalové čerpadlo (nerez, dobrá kvalita) bylo zhruba po hodině vytaženo z chladné vody a bylo téměř vařící?
Přesněji, tahal jsem ho nahoru za provaz a pak ho chytl z boku. Nešlo na něm udržet ruku jak bylo horké.
Mi to normální nepřipadá. Co vám?
Díky

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

ja1
hodnocení

2x

Může být "načaté" vinutí statoru mezizávitovým zkratem. Motor se sice točí ale odebírá zvýšený proud, tím se vinutí statoru přehřívá, indukovaným proudem se přehřívá i klecové vinutí rotoru, a pokud je motor špatně jištěn, může dojít až ke zničení motoru.

Dostal jsem sekačku s jednofázovým asynchronním motorem s běhovým kondenzátorem, tovární výroby, žádný domácí bastl. Prý se hřeje motor.

Motor se sice točil dobře, tiše, ale přehříval se už po po několika minutách běhu naprázdno tak, že se na něm nedala udržet ruka. Vrtule ventilátoru byla rozteklá a konec hřídele teplem modrý. Měření proudu ukázalo, že místo nějakých jánevím asi 1,5A co výrobce motoru udal na štítku, motor odebíral přes 3,5A!.

Po rozebrání byl rotor namodralý a úplně vařící, vinutí statoru černé (spálené). I přesto ale motor jaksi "fungoval" dál.

Kdysi u nás v restauraci taky měli v septiku kalové ponorné čerpadlo, najednou přestalo jít, když jsme ho vytáhli taky bylo rozpálené, byl v něm zaseknutý zapalovač, ale po jeho odstranění jsme zjistili že motor je už KO...

olinl
hodnocení

0x

Také jsme vytahovali třífázové ponorné kalové čerpadlo a bylo po vytažení poměrně horké, ale ruka se na něm udržet dala. Kapalina okolo čerpadla a procházející částí čerpadla by měla čerpadlo chladit. Pokud elektrické jistící prvky nevypínají elektriku do čerpadla, nechal bych to tak. Záruka na něj je dva roky..

hodnocení

Díky za odpověď.
Tohle čerpadlo je na 220 V a nikdy jsem nezaregistroval, že bych ho tahal ven horké. Na druhou stranu, kdyby v něm po stránce elektriky nebylo něco v pořádku, asi by vypnulo. Doufám tedy... :)

ja1
hodnocení

0x

Změřte při čerpání vody proud který čerpadlo odebírá. Porovnejte ho s údaji které píše výrobce na štítku, a pak se uvidí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]