Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Padá hlavní jistič kvůli jednomu vypínači

Od: thegoodfather* odpovědí: 22 změna:

Dobrý den.

Mám problém s posledním vypínačem v novostavbě. Jde konkrétně o jednopolový spínač č. 1, který má rozsvěcet 1 světlo v koupelně. Pokud ho zapojím v pozici "rozsvěceno" a následně nahodím jistič, světlo svítí. Ve chvíli, kdy chci světlo vypnout, vyletí nejenom jistič pro okruh světel v koupelně, ale zároveň hlavní jistič (venku ve sloupku).

Zapojení viz foto.

Kde může být problém?

Padá hlavní jistič kvůli jednomu vypínači

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

5x

co tam dělají ty modré dráty? tty snad mají být ve WAGO a místo nich tam patří jeden hneědý...

23.04.20 10:34

*palec*

dexolus*

Správně máš bodík.

hodnocení

4x

Ten jistič nahazujete v pozici "zhasnuto". V okamžiku, kdy "rozsvítíte", zkratujete fázi na zem a tak pochopitelně "vyletí", co může. Takže jak už tu padlo: Ve vypínači budou připojené jen 2 hnědé dráty, modré spojit ve Wago svorce. Pak by neměl být problém.

doplněno 23.04.20 10:39:

@ajvn: *palec*

Původně jsem to chtěl také napsat, pak jsem si řekl, že ten vypínač si o výměnu řekne sám.

Jen doplním, že je otázkou, jestli nebude rovnou lepší ten vypínač vyměnit za nový. Těmi zkraty dostaly kontakty pěkně "na prdel".

hodnocení

2x

Jak píšou kolegové - modré spojit mimo vypínač, místo nich tam připjit jeden hnědý (je jedno který a je jedno do které dutinky). Ovšem pokud jste pokus o zapnutí provedl několikrát, doporučuju vypínač vyměnit a tenhle zahodit. Není totiž stavěný na vytváření tvrdých zkratů a pravděpodobně už mu bude chybět kus kontaktů.

doplněno 23.04.20 10:43:

"Pokud ho zapojím v pozici "rozsvěceno" a následně nahodím jistič, světlo svítí".

To ale nemyslíte vážně, že *sok*? Při tohle zapojení světlo prostě svítit nemůže. Takže jsou 2 možnosti - buď se mýlíte, nebo je všechno jinak. To světlo se rozsvěcí jen tímhle vypínačem, nebo ještě nějakým dalším?

doplněno 23.04.20 10:50:

mikihans - ...jak prosté. Tohle jsem si vůbec neuvědomil *hi*.

thegoodfather*
hodnocení

Na fotce je vidět, že světlo svítí - důkaz. A když nad tím přemýšlím, nechápu ... Měl bych to ještě řešit?

hodnocení

2x

To světlo svítí, (i) když je vypnutý vypínač. Jednoduše protože máte propojenou příchozí a odchozí fázi v jedné svorce. Jistič vypadne, když vypínač zapnete, protože vyzkratujete fázi a nulu. Kdo vám to zapojoval?

thegoodfather*
hodnocení

Elektrikář tahal kabely, tento vypínač já *zmateny*

Miki, dovolím si opravit: To světlo svítí, jen když je vypnutý vypínač.

satam - Dalo by se říct, že při tomhle zapojení je to vypínač centrální. Jeho sepnutím se zhasne v celém baráku. *smich*

23.04.20 11:23

*palec2*

hodnocení

2x
Nechapu proc, kdyz uz do toho hrabe nekdo, kdo je rad, ze rozezna maximalne barvy zil od sebe, se aspon neobtezuje napsat na google zapojeni svetla a vybehne mu schema vcetne wago svorek a pokud neni barvoslepy a umi prstem jezdit po lajne, tak neni snad ani mozne aby to nezapojil spravne.

fugass*
hodnocení

1x
Tazatel viděl asi volné pozice ve vypínači, tak je prostě osadil. Ještě že tam nebylo víc volných, jinak by tam byla i 2x nula :-D Modré spojit wago. Jeden hnědý místo modrých a druhý hnědý tam nechat.

thegoodfather*
hodnocení

Po přečtení komentářů mi došlo, jakej jsem vůl a zároveň s čím pracuji. Byl jsem zmatenej ze zapojování schodišťáků... Díky za rady! Světlo funguje.

Co se týče vypínače, dostal cca 3-4 zkraty. Nechám ho tam kvůli kolaudaci a koupím jeden do foroty.

"Byl jsem zmatenej ze zapojování schodišťáků..."

Vy u schodišťáků zapojujete do vypínačů modré dráty? *ee*

thegoodfather*
hodnocení

Zmátlo mě zapojení zásuvek, zezadu je modul podobný a zapojují se všechny dráty.

Tak to dopadá, když se do toho montuje amatér.

Jako by se nestalo elektrikáři s "50" nikdy žádný problém. Ale jak se šlápne elektrikářům do prostředí, je vždy humbuk.

Jen mi je divné, že na to tazatel nepřišel sám a chlubí se popletením.

thegoodfather*
hodnocení

Přece nebudu kvůli jednomu vypínači volat a platit elektrikáře. Teď už jasně vidím, jak banální chyba to je a nestydím se to přiznat.

Sorry, že jsem vás pohoršil...

fugass*
Každý se někdy splete, jak říkal Morgan - odpouštět je lidskééé. Tak teď když jste sinto přiznal už chybu neuděláte. Jinak hádky elektrikářů jsou tu běžné, každý tomu rozumí nejlíp.

No chtěl bych vidět, komu ze zdejších elektrikářů se ještě nestalo, že mu po zapojení nových obvodů a nahození jističů nespadl chránič nebo jistič *smich* . Já se přiznám - mně ano *zed*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]