Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.
Mám problém s posledním vypínačem v novostavbě. Jde konkrétně o jednopolový spínač č. 1, který má rozsvěcet 1 světlo v koupelně. Pokud ho zapojím v pozici "rozsvěceno" a následně nahodím jistič, světlo svítí. Ve chvíli, kdy chci světlo vypnout, vyletí nejenom jistič pro okruh světel v koupelně, ale zároveň hlavní jistič (venku ve sloupku).
Zapojení viz foto.
Kde může být problém?
co tam dělají ty modré dráty? tty snad mají být ve WAGO a místo nich tam patří jeden hneědý...
Ten jistič nahazujete v pozici "zhasnuto". V okamžiku, kdy "rozsvítíte", zkratujete fázi na zem a tak pochopitelně "vyletí", co může. Takže jak už tu padlo: Ve vypínači budou připojené jen 2 hnědé dráty, modré spojit ve Wago svorce. Pak by neměl být problém.
@ajvn:
Původně jsem to chtěl také napsat, pak jsem si řekl, že ten vypínač si o výměnu řekne sám.
Jen doplním, že je otázkou, jestli nebude rovnou lepší ten vypínač vyměnit za nový. Těmi zkraty dostaly kontakty pěkně "na prdel".
Jak píšou kolegové - modré spojit mimo vypínač, místo nich tam připjit jeden hnědý (je jedno který a je jedno do které dutinky). Ovšem pokud jste pokus o zapnutí provedl několikrát, doporučuju vypínač vyměnit a tenhle zahodit. Není totiž stavěný na vytváření tvrdých zkratů a pravděpodobně už mu bude chybět kus kontaktů.
"Pokud ho zapojím v pozici "rozsvěceno" a následně nahodím jistič, světlo svítí".
To ale nemyslíte vážně, že ? Při tohle zapojení světlo prostě svítit nemůže. Takže jsou 2 možnosti - buď se mýlíte, nebo je všechno jinak. To světlo se rozsvěcí jen tímhle vypínačem, nebo ještě nějakým dalším?
mikihans - ...jak prosté. Tohle jsem si vůbec neuvědomil .
To světlo svítí, (i) když je vypnutý vypínač. Jednoduše protože máte propojenou příchozí a odchozí fázi v jedné svorce. Jistič vypadne, když vypínač zapnete, protože vyzkratujete fázi a nulu. Kdo vám to zapojoval?
Po přečtení komentářů mi došlo, jakej jsem vůl a zároveň s čím pracuji. Byl jsem zmatenej ze zapojování schodišťáků... Díky za rady! Světlo funguje.
Co se týče vypínače, dostal cca 3-4 zkraty. Nechám ho tam kvůli kolaudaci a koupím jeden do foroty.
"Byl jsem zmatenej ze zapojování schodišťáků..."
Vy u schodišťáků zapojujete do vypínačů modré dráty?
Jako by se nestalo elektrikáři s "50" nikdy žádný problém. Ale jak se šlápne elektrikářům do prostředí, je vždy humbuk.
Jen mi je divné, že na to tazatel nepřišel sám a chlubí se popletením.
Přece nebudu kvůli jednomu vypínači volat a platit elektrikáře. Teď už jasně vidím, jak banální chyba to je a nestydím se to přiznat.
Sorry, že jsem vás pohoršil...
No chtěl bych vidět, komu ze zdejších elektrikářů se ještě nestalo, že mu po zapojení nových obvodů a nahození jističů nespadl chránič nebo jistič . Já se přiznám - mně ano
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.