Nejste přihlášen/a.
Prosím Vás má někdo zkušenost s přechodem od vytápění elektrikou /klasické el. topení nikoli přímotopy/ na vytápění plynem?Už mnoho let vytápíme RD elekrikou i vodu jí ohříváme.Zdá se nám to při těch cenách již příliš velké finanční břemeno a protože je v obci plyn, uvažuje o přechodu na plynové vytápění včetně ohřevu vody. Protože náklady s tím spojené nejsou malé, máme obavy,abychom nešli "z louže pod okap",proto prosím ty,co s tím mají nějakou zkušenost,aby poradili,zda to s plynem bude snesitelnější. Pokud máte zkušenosti s některými typy a značkami plynových Turbo kotlů,prosím,podělte se o ně.
statisticky je spočítáno, že vytápění elektrikou je dražší jak plynem. Ale klidně lze spočítat i obráceně, jak se to komu hodí. Nejde totiž jesně říci, že já spotřebuji elektriku za xy a plyn za yx. Tak to nejde.
Tohle beru,ale pokud někdo přešel od jednoho vytápění ke druhému,platil třeba nějakou zálohu a proběhlo vyúčtování a totéž sledoval u druhého způsobu vytápění,tak zcela laicky bez statistiky může říct,co je podle něj levnější.Mě jde o skutečnou zkušenost ne o nějakou přiblblou statistiku.Nezajímají mě odpovědí typu podívám se z okna vydělím to 4.Myslím,že někteří lidé mají svůj názor,protože to zažili.
Pokud někdo takhle přešel, tak kromě jiného pravděpodobně vyměnil starý kotel s nízkou účinností za nový. Takže ani za této situace nelze přesně říct co je lepší.
Jinak osobně topíme plynem a plná spokojenost.
tak nevim jak plyn ,ale při topení uhlím a se starými okny protopil bývalý majitel okolo 12000Kč ročně. + ohřev vode el. bojlerem
já mám vše na elektřinu a celkový účet za 110m2 mam okolo 30 000Kč topení mám jakýmisi přímotopy v mramorové desce (topení z kamene)
Aspoň se nemusím starat o komín a topíme na 21°C kvůli kojenci.
No problém je i v tom (zase neporadilec), že pokud přestanete elektrikou topit a ohřívat vodu (např. při přechodu na plyn) Energetika Vám nabídne jiný nový "výhodný" tarif, kde Vám vlastně díky rapidně snížené spotřebě KW/H zvednou cenu KW/H v tom novém tarifu. Proč o tom mluvím, protože ti co mají vysoký odběr el.en. mají a odebírají v podstatě nejlevnější elektřinu a obráceně. Kdo šetří má 1KW/H kolem 6kč a to je myslim dost!
Náklady na plynový kotel v řádech desítek tisíc (50), náklady na přípojku plynu v řádech desítek tisíc(50). Při určitém typu kotle (domnívám se) je potřeba komín= další investice(20). Dnes jsou ovšem výhodou plynové kotle s využitím odpadního tepla (že by kondenzační?). Ty jsou dobré - účinné s menší spotřebou. Pořizovací cena je o něco vyšší. Dovolím si zde odhadnout návratnost investice přechodu na plyn v délce do10-ti let, berte to však prosím s rezervou. Osobně jsem velkým příznivcem plynu.
tzb-info.cz/... Elektrokotel je pod elektřina přímotop, zadáte, to co spotřebujete teď a vyjde vám kolik stojí jiná varianta.
Jsou i levnější kotle na plyn, než je tu uváděno, ty nekondenzační jsou někde na 24.000,- Ale ten rozdíl v útratě bude dost malý. Dneska je teplo prostě drahé a bude hůř.
no trošku přitlačte, ten kotel máte pravdu nestojí padesát ale běžně skoro 30.000 (např Dakon) a to je o 25% víc než 24.000 . . . Taky záleží jaký potřebuje dotazovatel výkon, podle toho se odvine cena.
Tak zrovna Dakon, až 24kW, je na zboží za 18000 i v turbu. Tzn. bez komínu, při splnění podmínek. Dokonce 18kw začíná na 13tis.
Aha vy myslíte ten kondenzační, to je právě ranec za komín, ranec za kotel, odběr nízkoteplotní vody, míchání vody a návratnost se zase prodlouží. To je na zvážení, jestli se ty peníze nedají využít na zateplení, okna, nebo jiný způsob úspor mnohem lépe.
Jak to řekl Milan Cukrář, spočítat se dá leccos.
Plynové vytápění je lacinější - zatím a zatím nebyly problémy s dodávkou plynu pro domácnosti. Záleží na velikosti vytápěného objektu a jeho zateplení. Plyn jde stále. Elektřina u PRE má nyní, prostřednictvím HDO, soustavné krátkodobé vypínání NT za účelem 20 hod. tarifu. 40 min. odpojování 5x za den, přináší nutnost soustavného zvyšování teploty v kotli po 40 min. pauze v topení, což znamená vyšší spotřebu v kWh.
odpojování 5 - 6 x po 40 min. je výhodné pro přímotopy, ale kotel + litinová tělesa, znamená vychladnutí o 10 i více stupňů vratné vody, což nemá vliv na snížení teploty v domě ale na automatomatické přepnutí na vyšší výkon, aby se teplota vody dorovnala v celém okruhu. Při původním vypínání 2 hod. ve dne a 2 hod. v noci byla úhrnná spotřeba nižší cca o 1500 - 2000 kWh, dle povětrnostních podmínek.
Mohl bych se zde zeptat?Jakto vlastně v principu funguje že NT vypnou? a předpokládám, že VT běží kontinuálně je to tak? Díky.
VT běží, když neběží nízký, prostě se podle pokynů ze sítě přepne elektroměr a stykač blokovaného okruhu. Podmínkou přiznání topné sazby je právě to blokování topných spotřebičů v době VT. Samosebou se dá udělat druhá zásuvka.
Takže v NT běží celá domácnost na NT a při VT zase vše běží na VT, ale topení by se správně mělo vypnout.
Dobrý den.Bydlím v rodiném dvojdomku ,já topím plynem a soused má elektrický kotel. Obě poloviny jsou téměř stejné (já mám místnosti o 95cm širší) když jsme se letos v létě byvili o nákladech tak já celkově ušetřím asi 12000. Před zateplením mé poloviny to bylo zhruba 7000. Topíme na stejné teploty 22-23 stupňů.Takže momentálně plyn vychází asi levněji ,ale jak to bude do budoucna to nikdo neví. Rady ,že plyn jde furt a elektrika občas nejde jsou celkem k ničemu páč i plynové kotle potřebují el. vše je řízeno elektronicky čerpadlo a turbo je taky na el. a i ta jiskr která zapálí plyn bez proudu nezajiskří.
S kotlem Vám neporadím protože ten můj 17 let starý začíná dosluhovat tak mně bude čekat asi brzo výměna.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.