Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Trvalý pobyt

Od: rubinho odpovědí: 9 změna:
Dobrý den, jsem v nájmu, chtěl bych si zde udělat trvalý pobyt. Ale dozvěděl jsem se, že bez souhlasu majitelky to tak nejde. Může mi někdo poradit jestli je to tak nebo ne. Dekuji

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

re4zon
hodnocení

5x
Pokud mate pronajaty byt, muzete si tam dle zakona prihlasit trvaly pobyt, sidlo firmy, co chcete. Staci na urad prinest najemni smlouvu. Druha vec je, ze majiteli se to nemusi libit a muze se vas pak snazit zbavit.
mate59

A vo tom to je.

hodnocení

3x

Dobrý den. Je to tak, jak píše rádce re4zon. Pokud máte řádně uzavřenou nájemní smlouvu, máte právo si tam zřídit i trvalý pobyt. Souhlas majitele k tomu nepotřebujete. Stačí Vám opravdu jen ta nájemní smlouva a zajít na příslušný úřad.

hodnocení

3x

Jelikož pronajímám byty, dokonce vyžaduji, aby si tam nájemníci dali trvalý pobyt. Má to pro mne výhodu. Takže Vy klidně dojdete na úřad se smlouvou o nájmu, tam Vám dají trvalý pobyt.

hodnocení

2x

Platná nájemní smlouva stačí - souhlas majitele je požadován pouze v případě, že byste chtěl mít TP někde, kde byste ji neměl/nepotřeboval.

Z. č. 133/2000 Sb. o evidenci obyvatel

§ 10

(6) Při ohlášení změny místa trvalého pobytu podle odstavce 5 je občan povinen

c) doložit vlastnictví bytu nebo domu, nebo doložit oprávněnost užívání bytu, anebo předložit úředně ověřené písemné potvrzení oprávněné osoby o souhlasu s ohlášením změny místa trvalého pobytu. Takové potvrzení se nevyžaduje v případě, že oprávněná osoba potvrdí souhlas na přihlašovacím tiskopisu k trvalému pobytu před zaměstnancem ohlašovny...

etana*
hodnocení

2x

Trvalý p. si tam můžete dát zapsat bez souhlasu majitele, ale současně nečekejte, že vám to dá nějaká zvláštní práva, v Praze snad jen parkovací kartu, úvěr na rekonstrukci a tak. Větší právní ochranu proti výpovědi ne.

mate59
hodnocení

0x

Ano, majitel musí souhlasit.

re4zon
Nemusi, neradte kraviny.

Mate, mýlíte se.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]