Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
podařilo se mi z práce nashromáždit nějakou mosaz, měď a podobně,,,,
Chci se zeptat, na YouTube tyto materiály občas zpracovávají tavením na cihličky (tvarem podobné zlatým). Vyplatí se nějaký takový způsob zpracování? Říkám si, jestli by na tom šlo nějakým způsobem trhnout víc, než když do člověk odveze do sběrného dvora? A nebo na tom vydělávájí jen díky shlédnutí na YouTube?
Všem předem díky za odpovědi.
U nás v práci jeden zaměstnanec "trhnul" 2 roky podmínku a náhradu škody + vyhazov. Máte dobrýho zaměstnavatele.
Dovedu si představit soukromníka instalatéra, který má z práce svého mosazného/ měděného šrotu víc než dost. Tak s tim lynčováním opatrně, ne každý musí být zloděj...
To není žádný lynč, ale máte pravdu v tom, že to může být soukromník a bude tavit svůj starý nepoužitelný materiál. Můj příklad je uveden jako zaměstnanec státního podniku. Tazatel by měl být přesnější a potom nebude pochyb kde materiál získal a zadat tím důvod k moji odpovědi. Pokud se to tazatele dotkne, patří mu moje omluva za příklad skutečné události. Jofa.
Nechápu, proč bych vám sem měl hned psát svoje IČO, aby jste si mohl být jist, tím že jsem to nenakradl u vás ve fabrice? Prostě jsem jasně položil dotaz a chtěl jsem na něj jasnou odpověď a né vaše blbé připomínky...
To by ses divil - stačí květináč, kus trubky, fén, dřevěný uhlí a nějakej kyblík na tavení, třeba z přefiklýho hasičáku...
Pec na tavení bych si vyrobil, spíš jsem si říkal, když docílím větší čistoty, jestli se to třeba vyplatí? A nebo, aby se to vyplatilo, bych toho musel mít kamion?
Pokud to má jít do šrotu tak se to nevyplatí - oxidací vznikne struska tj. neprodejný odpad, odečti náklady na tavení a ve sběru se platí za kila, ne za tvar. Jediný co ušetříš je např. prostor na skladování... Když už formu tak třeba odlívat vojáčky nebo podobný blbinky co jdou prodat... Příp. třeba moždíře, ty jsou taky celkem primitivní a může o ně být zájem..
Zkušenost s "cihlačkami" z mládí: Tavil jsem propanbutanem různé olověné kousky-broky, diabolky, závaží kol, staré olověné instalatérské trubky a když to mělo tvar "cihly" a chtěl jsem to zpeněžit ve sběrně, chlápek se mi vysmál, ať to zkusím odevzdat jinde, že prej nevidí dovnitř, jestli v tom není kámen. No snad pochodíš s cihličkami.. Hliníkové plechovky můžeš rovnou hodit do kontajneru na kovy, co bývají poblíž těch na plasty, papíry apod. , ty ve sběrnách nevykupují od "jedinců" , pouze od společností. S ostatním by neměl být problém. Snad ještě zmíním kovové díly z aut, ty by také neměli ve sběrnách vykupovat.
Dobrý den,pokud chcete prodělat na ceně oproti ceně za odpady,které máte,tak to můžete zkusit přetavit.
Při každém tavení těchto materiálů vznikají stěry (to jsou oxidy) ve tvaru prachu,nebo spečených placek.O to si
snížíte hmotnost a samozřejmně i cenu,protože stěry od Vás nikdo nekoupí natož zaplatí.
Jinak platí i to ,co Vám napsal kolega @Jofa.
Takže pánové, těm kteří mne tady shazují a obviňují že kradu a podobné věci.
Přes 10 let se živím topenařinou, jsem v tom i vyučen. Každý den měním prasklé mosazné fitynky nebo mám nepotřebné odřezky mědi z potrubí. Staré fitinky, které měním bývají často také z mosazi, kterou už nikam nepoužii, protože je to prostě staré a k nepoužití, takže se to do mne přestaňte milostivě navážet.
Ono né každý, kdo má doma nějaký materiál, tak ho nakradl, ale chápu, že to lidé, kteří jsou celý život zamněstnaní ve fabrice jen těžko pochopí. Že existují i lidé, kteří jen celý den nepřemýšlí nad tím, kde přes plot něco ukrást.
Těm normálnějším děkuji za odpovědi.
Považuji se za normálního a jak jsem psal výše, patří vám omluva za větu ..máte dobrého zaměstnavatele. Jinak je příklad pravdivý. Váš dotaz je ale třeba promyslet než jej napíšete a pustíte do éteru, aby nebyl dvojsmyslný.
A proč dvojsmyslný? Položil jsem otázku na tavení a vy tu mluvíte hned o kradení, nepleťte si prosímvás hodinky a holinky
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.