Nejste přihlášen/a.
Kolega chtěl zavést třífázový proud z krabice do rozvodu - sporák, digestoř a pod. Neměl k dispozici 4 žilový kabel, tak použil nějaký měděný 10 žilový kabel s průřezem 1,0 mm2. Aby docílil většího průřezu, tak spojil vždy dvě žíly o různých barvách v hlavní krabici a tyto dvě žíly zase údajně spojil na konci vedení (asi krabice rozvodu). Tak vytvořil 4 dvoužilové vedení ( jedno náhradní). Prý mu to perfektně funguje. Nejsem elektrikář, ale mě se to nezdá, že by takto fungovalo. Je to vůbec možné? On to prý konzultoval než to udělal s elektriáři a ti proti tomu neměli námitek.
JM
ale mě se to nezdá, že by takto fungovalo. ---Ale funguje to, však Vám to kámoš potvrdil.
Je to vůbec možné? ---Ano, funguje to.
On to prý konzultoval než to udělal s elektriáři a ti proti tomu neměli námitek---Jsou elektrikáři a elektrikáři.
Připomínají zabití proudem, ale je to mizivé množství lidí, kteří zemřeli zásahem proudu. Nelze počítat ty, co vlezou na vlak, či na stožár VN.
Normy porušuje lidstvo od nepaměti.
Co když zapojí 10 drátů na 5 páru, kdo to spočítá, že průřez pro sporák to (ne)stačí? Proč by to mělo vyhořet? Dejte někdo příklad, že barák schořel kvůli tomu, že měl takovýto kabel?
To spárování vídám občas u nových indukčních desek,přímo od výrobce. Jsou spojené hnědá s modrou a šedá s černou... To bude podobné,ne?
Pokud je vše uděláno v souladu s normou tak by to shořet nemělo. Ovšem pokud to tak je.
Já to viděl. Kabel se začne zahřívat, jistič proti tomuto chrání a okruh vypne. Kutil jej nahodí, on zase vypne. Nic co by člověka, který je schopný "vyrobit" kabel zaskočilo. Zeptá se kolegů "elektrikářů" jejichž vědomosti končí u toho, že vypínač něco vypíná co s tím. Dá tam tedy silnější jistič nebo jistič s vyšší charakteristikou. Dříve byly pojistky a ta nabízela "neomezené" možnosti pro kutily tohoto druhu - místo drátku hřebík, když vybral nějaký "správný" tak ten vydržel i několik stovek ampér. Kabel se ve zdi rozžhavil a už to jelo... Takových případů jsem viděl již více.
I jednožilové vedení může dospět do stavu,kdy ve svorkách dojde díky špatnému kontaktu a přechodovému odporu.Teplota způsobí vyhoření zásuvky.Hodně o tom mohou mluvit hasiči.A představuji si,jak u dvojdrátu povolí jeden pod šroubkem a veškerý proud poteče to jedničkou.Pak celý te drátek ve zdi bude svítit.A hlavně v tom bude zakopaný pes,
JABRAKA
Ono to fungovat bude, ale není to správně. Pokud je požadavek na připojení sporáku 4 x 2,5 mm2 a on použil jen 4 x 2mm2, tak průřez ošidil o 25%. Tím pádem budou vodiče více hřát. Nepřipojil bych to tak ani nouzově.
Osobně jsem viděl vyhořelý sporák provozovaný jednofázově na prodlužku. Je to horší situace než tato, ale věci by se měly přeci jen dělat správně a s klidným svědomím.
Asi jste si někteří špatně přečetli otázku! Kolega měl 10-ti žilový kabel. Každá žíla má svou barvu. Vodiče na obou koncích si asi proměřil a dva a dva na obou koncích kabelu spojil. Jedna dvojice tak zůstala náhradní. Nebyl jsem u toho, ale kolega mi tvrdí, že na to přes rozvodovou krabici má již správným 4 žilovým kabelem připojený sporák, příp. třížilovým kabelem zásuvky atd.
"...že na to přes rozvodovou krabici má již správným 4 žilovým kabelem připojený sporák, příp. třížilovým kabelem zásuvky..."
Mimochodem - 3 fázový sporák a jednofázové zásuvky nesmějí být připojeny na stejný okruh, rozdělený kdesi v krabici.!
Fungovat to bude, ale taková instalace si zaslouží přerazit ruce.
Fungovat bude kde co. Ono, v rámci úspor lze vzít i nějaký kus ocelového lana, pohodit ho na chodbu a používat jej místo kabelů. Fungovat to bude.
V případě, že v lepším případě vyhoří v tom horším to někoho zabije nelze očekávat, že mu snad pojišťovna něco dá - a právě tady se láme chleba.
Navíc neušetřil vůbec nic. Právě naopak je to blb - práce si přidal 3 násobek proto, aby nemusel koupit kabel za pár desetikaček ...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.