Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapojení kotle

Od: sarin odpovědí: 16 změna:

Zdravím, v létě budu muset koupit nový kotel na uhlí. Vzhledem k situaci si nemohu moc finančně vyskakovat. Teď topím stylem ve dne cca 65 stupňů a na noc kotel zavřu a ten udržuje teplotu cca 40 stupňů (vím, že tento styl není ideální, ale součastný kotel nedehtuje a ani když je zavřený tak nevyčuzuje okolí). Jde mi o to, že nové kotle tento způsob topení prý nemají rádi a proto se ptám, jaký způsob zapojení zvolit.

1. stavající, bez nějakých udělátek a doufat, že kotel nebude dehtovat a pár let vydrží

2. použít 3 cestný ventil s hlídáním zpátečky, ale to nevím jak se bude chovat když kotel na noc přivřu

3. použít 4 cestný ventil a mít na kotlovém okruhu stále 70°C a do radiátorů pouštět třeba jen 40°C, ale to zas nevím jestli by se kotel nepřehříval

(Na aku nádrž momentálně nejsou finance)

Díky za názory

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Tu regulaci, bych na kotel na uhlí nedával. Kotel na plyn vypnete a teplota jde dolů, kotel na uhlí nevypnete, ten má setrvačnost. Nebo si pořiďte automatický kotel na dřevo, nebo na pelety.

hodnocení

0x
Problem je ze u techto novych kotlu probiha spalovani splynovanim. Neni uplne ok ten kotel nejak moc dusit. Ani nevim jestli to jde. Proto se tyto kotle instalují s akumulacni nadrzi aby mohl pracivat v idealnim rezimu. Automat by nebyl lepsi?

asd1
hodnocení

0x

Koukni na Viadrus U22 economy nebo U68, trochu vylepšená klasika a měl by zvládat i to utlumení na noc...

hodnocení

0x

při instalaci kotle osadíte ladomat a krátký kotlový okruh, když vám klesne teplota pod 55 tak vám termočlánek zavře topný okruh a voda bude cirkulovat jen v kotlovém okruhu (ochrana zpátečky) na noc přiložíte a budete topit na vyšší teplotu a jeden radiátor necháte plně otevřený přes který se bude voda honit a nic se nepřetopí nastavíte kotlový termostat na řekněme těch vaších 70 a pujdete si po svém kdyby se mělo přetopit tak kotlový termostat zavře klapku vzduchu

h0042*
hodnocení

0x

Udělejte to tak,jak píšete u 3. příkladu. Ladomat se používá hlavně tam,když je akumulačka,čistě u u kotle je to blbost.Úplně nejlepší by byl automat.Ještě je řešení,koupit viadrus např. U26,v polsku koupit přestavbu za 20 tis. a předělat ten kotel na automat.Zároveň dostanete nový štítek a certifikát s normou Euro4.Mám to tak doma.

tak blbost to uplně není,ale to je jedno samozřejmě že se používá i pro nabíjení aku ale taky pro ochranu zpátečky samozřejmě může použít čtyřcesták nebo esbe ventil ale u ladomatu to má všecko v kupě jak čerpadlo tak termočlánek pro ohřev zpátečky samozřejmě záleží jaký kotel zvolí na uhlák bych to nedával ale třeba na zplynovací kotel proč ne třeba atmos ho ke kotli přímo doporučoval

LADOMAT se obvykle označuje termostat pro ovládání přívodu vzduchu - udržuje nastavenou teplotu v kotli .Asi myslíte 3cestný ventil na zpátečce kotle

třeba toto docplayer.cz/...

priklad1*

To snad ne. Asi máš na mysli Mertik nebo jak se to jmenuje. Ladomat je drahá záležitost. Když už ochrana kotle tak třícestný termostatický ventil a čerpadlo.

tak to je jen příklad, je spoustu možností, ale když spočítáte jednotlivé prvky+práci a cenu ladomatu zjistíte že to není tak drahá věc

Obecně se "ladomat"říká tomuhle - aspoň u nás.Prostě naláduju kotel a jdu.

regulus.cz/...

Dá se v pohodě použít i v kombinaci se 4cestným ventilem pokud vám nevadí že na samotížku se s ním nedá moc přesně regulovat

Nenapadlo mě že to někdo použije jako obchodní značku pro něco úplně jiného

regulátor tahu tomu se u nás říká tlumivka

sarin
hodnocení

A co říkáte na OPO h416 EKO? Známý ho má a nestěžuje si a čtu většinou jen kladné recenze.

Mně začal po 13ti letech téct OPOP H 424.Nechtěl jsem zasahovat do samotížného systému topení a proto mi topenář naordinoval OPOP H 420 eko.Kotel vyměněn za 1 hod.Vše souhlasilo,jak teplá tak zpátečka.Nemohu si ho vynachválit.Nejvíc mu chutnají špalíčky.

Zapojení kotle
Zapojení kotle #2

OPOP chce komín a trochu roumné zacházení,pak šlape

hop®
hodnocení

0x

Bez udělátek raději ne, laddomat bych považoval za nutnost...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]