Nejste přihlášen/a.
Vodítko jednoznačně ano. Nejen pro úhel natočení ostří (jak jsou rysky 25 nebo 30°), ale hlavně bez vodítka se těžko dodrží hloubka broušení a tím geometrie zubu konkrétně úhel čela.
Jestli to někdo umí od ruky, tak je to borec a smekám klobouk...
Pro každý řetěz je třeba správný průměr pilníku a k němu i správné vodítko (nejsou stejné), někdy je i jiný průměr pilníku na začátek zubu a druhý (menší, na konec zubu když už je zub nižší než byl nový..)
Pak se hodí i měrka na omezováky + plochý pilník..
Dobrý dřevorubec si průběžně dobrušuje správným pilníkem i bez vodítka, protože už to má v oku.
Kutil tím pilníkem buď nedocílí nic, anebo řetěz jen ztupí, klidně i s vodítkem...
Já to řeším tak, že mám více řetězů a průběžně je nechávám brousit profíkem se správným vybavením...
Jednoznačně dávám nabrousit. A to mám pilníků doma hromady. Malý servis u nás v obci, za 80 Kč. Strojově přesné nabroušení na počkání a ještě se dovím, co nového v okolí. Dokonce jsem se dověděl, že jinak se brousí řetězy na elektrické pily a jinak na benzinové
Jak kde, často vidíš ostří vypálené do modra jak přitlačí na kotouč aby to odsejpalo Navíc lehce obtáhnout pilníkem je potřeba po ca každém nařezaném metru, takže to bys musel do servisu běhat několikrát denně
(správně by se měly točit tři řetězy a po jejich ojetí měnit pak celou sadu i s řetězkou)
Mmch. pilníkem řetěz nabrousíš líp, jen na hodně ztupený řetěz (hrábneš do hlíny) je pohodlnější/ rychlejší bruska.. Chápu že typický hobík jde brousit až když to neřeže vůbec, takže pilníkem by to šmrdlal hodinu
El. a benzínová pila - je tam obvykle jiná jen rychlost řetězu, tak teoreticky je vhodnější i jiná geometrie zubu, prakticky se tohle nezlišuje a brousí se jen podle typu řetězu a druhu dřeva(čerstvé/ suché, tvrdé/ měkké, čisté/ špinavé) a příp. druhu řezu (příčný/ podélný). To jsou spíš jen chytré kecy aby servisák vypadal jako odborník a blbej laik viděl jak je to broušení složitá práce kterou jen tak někdo nezvládne Strojově přesné taky jak kde, často jedna bruska univerzálně nastavená a na tom se jede všechno. Přece nebude hledat v tabulkách a přestavovat brusku o pár stupňu jinak, nebo snad dokonce měnit kotouč.. Ale jinak nic proti servisům a pokecání o novinkách...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.