Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pilník na řetěz pily

Od: arny® odpovědí: 11 změna:
Pěkný večer,
chystám se nabrousit řetěz motorové pily. Kulaté pilníky doma mám (různé průměry).
Chtěl bych se ale zeptat, jaké máte praktické zkušenosti s tím obyčejným vodítkem na broušení (jako na obrázku v příloze).
Má smysl ho kupovat nebo ne?
Nejde mi o těch pár korun, co to stojí, ale aby mi doma neležel další "krám", který by k ničemu nebyl. :)

Pilník na řetěz pily

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

přípravek si kup prože nejenom že držíš úhel ale taky omezuje jakékoliv vaklání pilníkem a tím udává podbroušení jinak průměry jsou podle řetězů nejčastěji u STIHL pico-4mm, 325-4,8 3/8- 5,2 404-6 ale třeba husqvarna to má trochu jinak

asd1
hodnocení

2x

Vodítko jednoznačně ano. Nejen pro úhel natočení ostří (jak jsou rysky 25 nebo 30°), ale hlavně bez vodítka se těžko dodrží hloubka broušení a tím geometrie zubu konkrétně úhel čela.

Jestli to někdo umí od ruky, tak je to borec a smekám klobouk...

Pro každý řetěz je třeba správný průměr pilníku a k němu i správné vodítko (nejsou stejné), někdy je i jiný průměr pilníku na začátek zubu a druhý (menší, na konec zubu když už je zub nižší než byl nový..)

Pak se hodí i měrka na omezováky + plochý pilník..

priklad1*
hodnocení

1x

Pokud si myslíš, že dodržíš úhel tak přípravek není potřeba. Na pilníky co máš doma zapomeň. Tyto pilníky mají přesný průměr a liší se o desetiny milimetrů. Jsou asi tři rozměry. Je to napsáno na krabičce od nového řetězu.

hop®
hodnocení

1x

Dobrý dřevorubec si průběžně dobrušuje správným pilníkem i bez vodítka, protože už to má v oku.
Kutil tím pilníkem buď nedocílí nic, anebo řetěz jen ztupí, klidně i s vodítkem...
Já to řeším tak, že mám více řetězů a průběžně je nechávám brousit profíkem se správným vybavením...

dusger*
hodnocení

0x

Přípravek je dobrá věc, ale trochu zručnější kutil to líp nabrousí bez něj.

hodnocení

0x

Jednoznačně dávám nabrousit. A to mám pilníků doma hromady. Malý servis u nás v obci, za 80 Kč. Strojově přesné nabroušení na počkání a ještě se dovím, co nového v okolí. Dokonce jsem se dověděl, že jinak se brousí řetězy na elektrické pily a jinak na benzinové

asd1

Jak kde, často vidíš ostří vypálené do modra jak přitlačí na kotouč aby to odsejpalo *frajer* Navíc lehce obtáhnout pilníkem je potřeba po ca každém nařezaném metru, takže to bys musel do servisu běhat několikrát denně *smich* (správně by se měly točit tři řetězy a po jejich ojetí měnit pak celou sadu i s řetězkou)

Mmch. pilníkem řetěz nabrousíš líp, jen na hodně ztupený řetěz (hrábneš do hlíny) je pohodlnější/ rychlejší bruska.. Chápu že typický hobík jde brousit až když to neřeže vůbec, takže pilníkem by to šmrdlal hodinu *zed*

El. a benzínová pila - je tam obvykle jiná jen rychlost řetězu, tak teoreticky je vhodnější i jiná geometrie zubu, prakticky se tohle nezlišuje a brousí se jen podle typu řetězu a druhu dřeva(čerstvé/ suché, tvrdé/ měkké, čisté/ špinavé) a příp. druhu řezu (příčný/ podélný). To jsou spíš jen chytré kecy aby servisák vypadal jako odborník a blbej laik viděl jak je to broušení složitá práce kterou jen tak někdo nezvládne *smich* Strojově přesné taky jak kde, často jedna bruska univerzálně nastavená a na tom se jede všechno. Přece nebude hledat v tabulkách a přestavovat brusku o pár stupňu jinak, nebo snad dokonce měnit kotouč.. Ale jinak nic proti servisům a pokecání o novinkách...

hodnocení

Děkuji všem za rady.
Pilník s vodítkem jsem už objednal.
Měl jsem na výběr ze dvou možností: nějaký noname za 90,-Kč nebo Oregon za 160,-Kč.
Řekl jsem si, že raději nebudu riskovat a těch pár korun jsem si připlatil a vzal ten Oregon.

hodnocení

Opět všechny zdravím.
Měl bych ještě jeden doplňující dotaz a jednu historku pro pobavení. :)
Dnes jsem si byl vyzvednout společně s dalším zbožím ten objednaný pilník s vodítkem. Na můj řetěz jsem potřeboval průměr 4,0 mm. Vše už měli na prodejně nachystané v igelitce, dovezl jsem to domů, a až doma, když jsem si vše uklízel, tak jsem si všiml, že místo toho pilníku s vodítkem mi dali v krabici zabalených 6ks samostatných pilníků na pily průměr 4,0 mm (jen pilníky bez plechového vodítka). Tak jsem tam volal, omluvili se, a že mám přijet a zboží mi vymění. Jel jsem opět na prodejnu, tam už měli nachystaný ten pilník s plechovým vodítkem. Měl jsem radost, že to je to, co jsem chtěl a jel jsem domů.
Pak jsem to doma vybalil z obalu a jen tak jsem si prohlížel, jak je to vyrobené a ... najednou jsem si všiml, že mi dali průměr 4,5 mm. *smich*
A teď ten dotaz: vadí moc, když místo průměru 4,0 mm použiji průměr 4,5 mm? Nevím, jestli to mám s prodejcem ještě řešit nebo nad tím mávnout rukou.

hodnocení

A když je tedy pro můj řetěz určený kulatý pilník průměr 4,0 mm, bude hodně vadit, když použiji ten 4,5 mm?
asd1

Ano vadí to - o těch půl milimetru brousíš níž tj. probrušuješ nosnou část článku řetězu tj. v extrému ti může rupnout řetěz.

= vyměnit za správný. V obchodě jsou pitomci = musíš jim stát za zadkem a všechno ověřovat jestli pasuje *zed*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]