Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vysypané ložisko kompresoru

Od: kubinec® odpovědí: 37 změna:
Dobrý den, prosím vás o radu.
Po cca 13 letech užívání kompresoru GÜDE, zarachotilo a sprajclo se a už nelze spustit. Oil tam byl, najednou olej začal vytikat. Tak jsem se do demontáže pustil.
Vysypané ložisko na náboji.
Jenže nevím jak ten náboj vytáhnout? Jestli se musí rozebrat celá ta skříň? Nevím zda není někde jinde další problém. Že bych to zkusil zprovoznit.
Přiložil jsem fota a jedno video, snad vám to pomůže.

youtu.be/...
Děkuji

Vysypané ložisko kompresoru

37 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

asd1
hodnocení

3x

Do vnějšího kruhu Navaříš plech a vyklepneš z druhý strany...

fugass*
Tak, nebo na ten zbytek ložiska navařit dostatečně velkou matku a pak do ní šroub nebo závitovku a vytáhnout.
asd1

Pokud díra neni slepá tak škoda matky a práce s vytahováním... ;)

Dá se i poskládat zpátky vnitřní kruh a kuličky a pak vyrazit tyčkou za vnitřní kroužek...

hodnocení

1x

budete muset rozdělat i z druhé strany bude tam zajištěna patrně šroubem nebo maticí

doplněno 18.04.20 08:56:

měl by tam být olej přímo pro kompresory ale myslím si že sae 30 by neměl nic pokazit

hodnocení

Jj, a ještě dotaz ohledně oleje.
Mohu pak,pokud nebude jiný problém, použít do oil skrine třeba jakýkoliv motorový olej?
Zůstal mi, cca 2 litry oleje do sekačky (ORLENOIL TRAWOL 10W-30 OLEJ PRO 4-TAKTNÍ ZAHRADNÍ Techniku)
Děkuji
hodnocení

Jj, oil kompresoru ano, u nás 289 Kč /litr. Travol 79kc
Jaksi jsem rozhodnut
hodnocení

Tak, rozebrano, jenže zůstal tam vnější část ložiska,čím jej vytáhnout?
Vysypané ložisko kompresoru #2
Vysypané ložisko kompresoru #3

fugass*
hodnocení

0x
Stahovákem ložisek, vnitřním. Nebo pokud jde z druhé strany vyklepnout třeba přes ořech z gila sady.
fugass*
21.04.20 10:05
Vysypané ložisko kompresoru #4
hodnocení

Stahovák mám ale tam se prostě nedostanu a
vyklepnout asi taky ne
Vysypané ložisko kompresoru #5
fugass*
Z druhé strany tam je stále klika s ojnicí?
hodnocení

Jj, je tam ještě klika s ojnici, stejně ji musím vytáhnout poněvadž ten pistni čep je nějak vyšlehany, takže rozebrat komplet jinak se k němu nedostanu, že?
Vysypané ložisko kompresoru #6
Vysypané ložisko kompresoru #7
hodnocení

Tady v -

youtu.be/... - na té ojnici trčí takový kolík, k čemu je prosím vás?
fugass*
Nevim jestli se vám podaří sehnat pístní čep a k němu jehlové ložisko když píšete že je to taky pryč. Bývá to klec ze silonu a v ní jehly.
hodnocení

Jj, nejdříve to rozeberu, pak se uvidí.
Se pak ozvu
hodnocení

Tak rozebrano. Čep je OK, žádná vůle, pouze je vůle do stran, ale to je asi v pořádku.
To gufero se musí vyklepnout, že? Vypacit ho mám strach, abych nepoškodíl ten Al blok, nebo nevim jak ho dostat pryč? S kroužkem ložiska bude taky pakarna. Celý ten blok vypadá velmi křehce.
Na guferu jsou tyto znaky ZJHX pak asi TC 16
28,ty čísla jsou nejspíš rozměry.
PS na té ojnici ve spodní části, trčí takový kolík, k čemu tam může sloužit, netušíte? Jen mě to zajímá
Vysypané ložisko kompresoru #8
Vysypané ložisko kompresoru #9
Vysypané ložisko kompresoru #10

fugass*
hodnocení

0x
Tak paráda, dobrá práce *palec*
hodnocení

No paráda, ale to gufero půjde jedině vyklepnout, že? Vypacit nemám šanci, co?
A k tomu kroužku ložiska privarit něco asi jen tak nepůjde, nebo jo? Vzal bych to do práce a navaril kus plíšku, jenže neporusi se ten alublok tou vysokou teplotou?
fugass*
Gufero by mělo jít vytáhnout háčkem, musí se silou.
hodnocení

Zítra zkusím v práci, dám pak vědět, možná už během sichty hihihi
asd1

Přivařit v pohodě "čímkoliv", nejlíp nějaký obdélníček z ca 5mm plechu, stačí heftnout.

Ten kolík je na cákání oleje (mazání rozstřikem)

hodnocení

Jj, už se na to chystám. Ale s tím guferem, tam bude asi boj
hodnocení

Ložisko venku, v další pauze zkusím gufero vybouchat
Vysypané ložisko kompresoru #11
hodnocení

Gufero venku.
Tak nakoupit nové ložisko, gufero a smontovat a snad kompresor bude fungovat.
Děkuji moc všem za rady
Vysypané ložisko kompresoru #12
hodnocení

Ložiska a gufero dorazilo. Po neděli někdy v tydnu zkusím sehnat kompresorový olej,ať tam je to, co by tam mělo být. Dám to do kupy a provedu tahem "ON"
fugass*
Tak držím palec. Vše zkontrolovat, ta rozborka na podruhé by nebyla radost.
hodnocení

Včera večer jsem se k tomu konečně dostal. Složeno, dolití oleje OK.
bydlím sice v paneláku, ale test jsem chtěl prostě provést, tak narychlo prodluzku a...
Motor zpočátku jen hučel,pak se rozběhl, mohu to přirovnat jakoby u trifazoveho zařízení "jela" jen jedna fáze.Coz je tady asi blbost, že? Nakonec se to rozbehlo, pěkně bublal.
Další zapnutí zase hučení, motor se nerozbehl, musel jsem malinko pomocí roztočí te vrtulce co je namontovana na rotoru.
Nevím, jakoby nestačil nějaký impuls k roztočeni rotoru.
Zkoušel jsem několikrát ON/OFF a někdy se stroj rozebehl hned, pak zase hučení a pomohlo až zase jakoby malinko ručně roztocit a stroj se rozjel.
Ze by byl problém i s elektrikou někde? Ten bílý válec na těle motoru zvrchu je nějaká cívka nebo co? Nemůže být nějaká vadná?
hodnocení

Nevím co jiného by mohlo být vadné?
Vysypané ložisko kompresoru #13

hodnocení

0x

Ten biely válec je rozbehový kondenzátor. Ak je vadný,tak sa motor nemusí rozbehnúť. Ak motor po zapnutí stojí a hučí a stačí ho len trochu roztočiť,tak cyba je v tom kondezátoru.

doplněno 13.05.20 21:15:

Ak sa rozbehuje motor,tak chyba nebude v kondenzátoru. Mali ste vysypané ložisko,tak sa mohlo poškodiť vinutie motora,možno ide ťažko a vypína niejaká ochrana. Ťažko takto radiť,keď to môže byť hocičo na kompresore.

hodnocení

Ano musím mu malinko pomoci aby se rozběhl. Takže ještě sehnat "kondik" pokud možno se stejnými parametry. U něj bude asi důležité to (uf), že?
Vysypané ložisko kompresoru #14
hodnocení

Zkouška venku, včera večer bublal asi o pár vteřin déle, dnes, když na možnost tak se mu nechce skoro vůbec, jinak více viz video.
Může to být tím kondikem?

VID_20200513_162431.mp4 853.86 kB
hodnocení

Zkoušel jsem více pokusu a ono vždy chvilku jede pak se zastaví viz odkaz.
Opravdu ten kondik? Není to blbost? Když už se rozjede a pak se zastaví?

youtu.be/...
hodnocení

Zeptám se jinak,

ten kondenzátor slouží jen k rozběhnutí kompresoru? Co kdybych zkusil ten kondenzátor odpojit a zkusil zapnout ON? Rozjede se? Může se něco jiného poškodit?

Je zvláštní, že když se nyní rozjede tak chvilinku jede a pak jakoby ztrácí výkon až se zastaví a jen hučí, pak když mu pomůžu tak zase chvilinku jede a pak už nepomůže ikdyž mu pomůžu, prostě jen hučí a nelze se rozjet, toto lze vidět a slyšet ve videu.

Slúži len ku rozbehnutiu motora,Motor by už po roztočení mal normálne funguvať,ak nie je vadný.Po odpojení kondenzátora,by ste museli motor roztočiť ručne,aby sa chytol vytvoreného magnetizačného poľa po zapnutí.

hodnocení

Takže nejspíše vadné/poškozené vinutí. Jak ten rotor tam asi házel díky vysypanému ložisku, tak poškodil ty dráty asi.
hodnocení

Jsem z toho celý pitomý. Někdy se rozjede hned něco přes minutu tlačí, jindy se musí pomoct. Pokud by bylo vinutí poškozené a kondik v háji tak by to nefungovalo vůbec prece, že? Nebo je tento jev možný?
hodnocení

Nedalo mi to, zkusil jsem poslední šanci, ikdyz jste psali, že to nejspíše bude poškozené vinutí. Koupil jsem nový kondik a výsledek stejný, bez pomoci se nerozjede a kdyz už se rozjede tak se stejně zastaví po chvilce.
Takže, oilmotorová část by měla být OK, ale elektr. část motoru (vinutí) je v háji.
Převinout to asi nemá cenu, nebo spíše má, ale skoro cena stejného nového *ee*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]