Nejste přihlášen/a.
Dobrý den u vodárny na chatě mám expanzní nádobu tu malou cca.50L měnil jsem jen pojistku čerpadla takže jsem na spínači nehýbal se šroubkem vypínacího tlaku ale s kolečkem spínacího jsem pootočil než jsem zjistil že je to jen pojistkou
Nafoukal jsem ji na 1,8bar ale napustí jen na cca 2.2bar a před sepnutím čerpadla poklesne tlak zahoupe se ručička tlakoměru a vzduchový vak v expanzní nádobě je hlučný a nádoba vibruje ale jen chvíli a napustí se zase jen na 2,2bar dříve asi 2,8
Co dělám špatně? Dříve to nedělalo a napouštělo to cca.tech 2,8bar
Je nízký nebo vysoký tlak v nádobě moc děkuji za odpověď
Jestli máš "klasický " spínač tlaku, tak zjistíš, že nastavování tlaku v jednom směru ovlivňuje zároveň i tlak druhý... Prostě si myslím, že jak jsi nastavoval kolečkem jeden tlak, zřejmě "spínací", tak se změnil i druhý... Předpokládám, že máš spínač takový ten klasický, kde je nastavení jednoho tlaku kolečkem a druhého tlaku kolečko zatlačíš...
Pro zajímavost... Když si najdeš k manostatu manuál, tak tam je taková křivka a na ní je pásmo ve kterém spínač pracuje a jak se nastavené hodnoty ovlivňují...
Kdybych to řešil já, nastavil bych si "horní vypínací" tlak a ověřil zda je vyhovující tlak "spínací" ...
Ok takže vypustím soustavu a pak nafoukanám 1,8 pak pustím čerpadlo a když napustí zase na těch 2bar tak musím otáčet vypinacim tlakem a čerpadlo to dopustí do těch 2,8 -3 bar nebo to musím zase celé vypustit? Když se nádrž vyprázdní tak před sepnutím čerpadla se tlak propadne skoro na nulu a pak dopustí
Expanzní nádoba s nastavením tlaku zapnutí a vypnutí čerpadla nesouvisí. Vůbec expanzku nemusíte mít. Nastavujte jen spínač. Zde jsem umístil návody TSA ke stažení: ulozto.cz/...
Expanzka má jinou funkci. "Sklidňuje"nárazy tlaku při zapnutí a vypnutí čerpadla. Dražší kvalitní čerpadla vůbec expanzku nemají, řídí se plynule otáčky motoru. Rovněž šetří motor, méně často se motor zapíná.
Můžete si koupit různě přednastavené spínače, nebo doma překalibrované. Nevadí. Důležité je, tlak při odpojené expanzce, nebo zcela otevřeném potrubí bez vodu má být na ventilku na nádobě (měřeno třeba auto-tlakoměrem) o 0,2 baru nižší než je spínaný tlak.
Jinými slovy, zjistím na vodovodním manometru, že čerpadlo zapne při 2,0 baru, hustím na 1,8 baru. Je dobré dvě hodiny počkat a znovu opakovat. Samozřejmě pokud sedí tlak v "balóně", už nic nedělat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.