Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Indukční deska a el.připojení na 380V

Od: ola® odpovědí: 14 změna:

Zdravím, dělám rekonstrukci RD a potřebuji připravit elektriku k indukční varné desce (BEKO HII64200MT), která je na 380V-400V.

Prosím bude to takhle v pořádku? V jističové skříni instaluji jistič 3x16A, od toho potáhnu kabel CYKY 5x2,5 J ,až do kuchyně, kde ho ukončím tímto: Svorkovnice připojovací pětipolová s krytem (Kod 3938A-A106B). Je to tak prosím ok?

Výrobce BEKO uvádí v návodu toto: Typ kabelu : min.H05V2V2-F 5x1,5mm2 , já tam budu mít Cyky 5x2,5 J, je to v pořádku? Děkuji

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

2x

není lépe si tam dát 3f vypínač?

hodnocení

2x
Vše ok. Vypínač není špatné mít. V současné době se již instalace vypínače nevyžaduje...
olinl

Jak píše hiawata-vypínač ani sporáková kombinace tam být nemusí. Teď jsem připojoval indukční sporák přímo "kabelem z rozvaděče", tedy bez dalších spojů v krabici či vypínači a bez "šňůry". Revizní technik to odsouhlasil, že je to v domácnostech v pořádku a že ty vypínače už nikdo nechce.

hodnocení

2x
Ja tam ten trifazovy vypinac mam v dvouramecku se zasuvkou. Nechci kecat, ale myslim ze i v navodech od desky maji kreslene vypinace. Ja ho tam dal z duvodu ze udajne nekteri revizaci ho tam radi vidi a druhy duvod je , ze kdyz budu mit setrici napadu, tak po nem cvaknu a odstrihnu desku, ktera ma spotrebu i kdyz je vypnuta. Od tohoto vypinace pak natahnout pod omitkou husi krk za desku a pak protahnout lanko taoy v 2,5 a pripojit do svorkovnice desky.
ola®
hodnocení

Prosím, opravdu na mě musíte po lopatě. Dotáhnu kabel Cyky 5x2.5J, až za kuchyňskou linku, dolů, kde bude indukce. Tam kuchyňář vyřízne v zadní části linky díru a já tam namontuji na stěnu, 3F vypínač (tu sporákovou kombinaci). Do toho, už se ten, kdo bude zapojovat indukci napojí? Nebo bude chtít ještě něco...

Nevim jak mas vymyslene zasuvky na lince. Ale pocitam ze mas nekde nedaleko indukcky zasuvku. Tak misto jedne krabice das dvojkrabici kde natahnes tu 5x2,5. A z teto krabice natahnes husi krk pod omitkou za indukcku. Husim krkem s protahne kabel a pripoji do desky. Ta kombinace jak pises vypada stejne jako klasicky vypinac na svetlo akorat ma jiny strojek a na klapce byva 0 1. Jako zapnuto vypnuto. Ja mam na lince dve zasuvky ve dvourameccich. U jedne zasuvky je tento sporakovy vypinac a u druhe zasuvky mam vypinac na ledkovy pas pod linkou

berger*
hodnocení

0x

To,co uvádí výrobce,je vodič od indukce k té Vaší svorkovnici,cyky 5x2,5 máte ve zdi. Za mě OK.

hodnocení

0x

Také bych kabel ukončil v třífázovém vypínači. Např. tento. Pak propojit gumovým kabelem s dutinkami na koncích pro připojení.

ola®
hodnocení

JJj o té sporákové kombinaci, jsem , ale někde četl, že se prý , už nevyrábí...

111®

ale dělají jen si vybrat

dusger*
hodnocení

0x

Vypínač být nemusí, spíš se osazuje na přání hospodyně, uživatele kuchyně, někomu vadí trvale svítící spotřebiče. To, co nabízí ferax, je už hodně retro, já bych volil raději třeba tohle elektroklesny.cz/... do řády se zásuvkama.

ola®
hodnocení

Tohle je v návodu indukce, tak poraďte. budu mít dotáhnutý ten kabel Cyky 5x2,5J, až dozadu, dolů za kuchyňskou linku, tam stolář vyřízne v zadní části linky otvor a tam budu mít vyvedený ten kabel. Čím ho tedy ukončit, aby se pak indukce dala jednoduše zapojit. viz návod...

Indukční deska a el.připojení na 380V
dusger*

Kabel CYKY ukončíš za linkou v krabičce (KU nebo jiné) na svorkovnici, tam připojíš gumový kabel od varné desky. Měl by to připojovat elektrikář, ten ví jaký kabel použít. Kuchyňář vyřízne kolem krabice díru.

hodnocení

0x

Jasně, CYKY ukončete na svorkovnici, od ní do desky povede pohyblivý kabel (lankové vodiče) - třeba CGSG 5x2,5 (staré značení) - nové které uvádíte (harmonizované) je popsáno třeba tady:
shopelektro.cz/...

Takže použijte kabel stejný nebo lepší jak požaduje výrobce.
Obrázek od výrobce tam navrhuje použít alespoň 5x1,5 - a v zapojení zdvojuje (a přeznačuje) nulák nulák protože
a) deska využívá jen dvě fáze (naprostá většina desek)
b) 2x1,5 je proudově cca 1x4
c) pohyblivý přívod protože deska není spojena pevně se stavbou (stejně jako vysavač, mixér, atd)
d) v označení kabelu máte mmj definovánu i teplotní odolnost izolací

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]